x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Vom avea 5 arbitri şi în UEFA Champions League

Vom avea 5 arbitri şi în UEFA Champions League

28 Mai 2010   •   00:00
Vom avea 5 arbitri şi în UEFA Champions League
Sursa foto: /Intact Images

Comitetul Executiv al UEFA, din care face parte şi preşedintele FRF, Mircea Sandu, a decis, joi, la Nyon, să extindă la 5 numărul de arbitri care vor oficia la meciurile din UEFA Champions League, începând cu sezonul viitor.

Sistemul experimentat până în prezent doar în Liga Europa va fi implementat şi în calificările Euro 2012, dar şi la turneul final de peste doi ani.

Prin această decizie, UEFA doreşte să fie evitate erori grave de arbitraj aşa cum s-a întâmplat în ediţia precedentă a cupelor europene. Cea mai mare gafă i-a aparţinut norvegianului Tom Henning Ovrebo, care a validat în mod eronat un gol înscris de Bayern Munchen în poarta celor de la Fiorentina, în prima manşă a optimilor Ligii Campionilor (scor 2-1), deşi autorul golului, Miroslav Klose, se afla într-un ofsaid uriaş.

"Comitetul Executiv a decis să folosească acest sistem în Liga Campionilor, Liga Europa şi la Campionatul European. În ceea ce priveşte Liga Campionilor, sistemul va fi utilizat începând cu meciurile de baraj şi până în finală. În Liga Europa se va proceda ca în sezonul trecut, sistemul urmând să fie introdus din faza grupelor. În sfârşit, La Euro 2012, sistemul va fi folosit începând din preliminarii, din luna august, dar şi la turneul final", a explicat secretarul general UEFA, Gianni Infantino.

Arbitrajul în cinci, cu un "central", doi asistenţi la tuşe şi încă doi în spatele porţilor, va fi folosit şi la Supercupa Europei, care va opune pe 27 august, la Monte Carlo, pe campioana continentală, Inter Milano, şi câştigătoarea Europa League, Atletico Madrid.

Comitetul Executiv al UEFA a mai decis să renunţe la regula conform căreia capii de serie la barajul pentru Euro 2012 să joace returul pe teren propriu, pentru determinarea ordinii meciurilor urmând să fie efectuată o tragere la sorţi. De asemenea, a fost adoptat principiul fair-play-ului financiar, care va intra în vigoare în mod progresiv, astfel că primele sancţiuni se vor putea aplica din sezonul 2014-2015. Conform principiului fair-play-ului financiar, un club nu poate cheltui mai mulţi bani decât generează pentru a participa în cupele europene.

×