x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Vreau sa castig si Cupa Davis"

"Vreau sa castig si Cupa Davis"

02 Feb 2004   •   00:00
"Vreau sa castig si Cupa Davis"

Ca sa discuti cu Roger Federer este ca si cum ai incerca sa dai de un sef de stat. In premiera pentru Romania, castigatorul de la Australian Open s-a destainuit "Jurnalului National".

CATALIN FAINISI
FLORIN GONGU

Ca sa discuti cu Roger Federer este ca si cum ai incerca sa dai de un sef de stat. Un intreg staff il protejeaza si nu-i permite sa discute decat in cadru organizat. Este explicabil pentru ca e vorba de numarul 1 mondial si, mai nou, castigatorul primului mare turneu al anului, Australian Open. Insistentele "Jurnalului National" au fost rasplatite la 3 ore dupa disputarea finalei de la Melbourne. Prin intermediul Miroslavei Vavrinec, prietena si agenta "uriasului" tenisman, Roger Federer a acordat primul sau interviu pentru Romania, imediat ce a scapat de armata de ziaristi ce l-au asaltat la Melbourne. Un pic obosit, dar fericit pentru triumful sau, elvetianul s-a aratat optimist in privinta disputei cu Romania, marturisind ca in acest moment se simte invincibil.

Jurnalul National: Roger, felicitari pentru victoria din fata lui Marat Safin. Cum a fost?
Roger Federer: Multumesc mult. Sunt foarte fericit de acest succes. Ma bucura faptul ca am luat un start ideal in acest sezon. Chiar mi-am dorit si mi-am propus sa castig acest turneu.

"Pot invinge pe oricine"
Inaintea turneului erai locul 2 in lume, acum esti liderul ierarhiei. Acesta a fost unul dintre obiectivele mele. In mare masura acest lucru se datoreaza si faptului ca nu am mai pierdut vreun meci, de anul trecut, de la turneul de la Houston. Mi-a mers jocul si am devenit din ce in ce mai stapan pe mine. Am simtit ca pot invinge pe oricine.

Vrei sa-ti continui marsul la Bucuresti?
Firesc. Pentru mine e foarte important sa joc in Cupa Davis. Abia astept sa vin. Chiar mi-am propus sa castig, cu echipa, si Cupa Davis. "Cu Romania va fi un meci strans"

Cum consideri meciul cu Romania?
Cred ca va fi unul strans. Eu sunt acum putin obosit si voi ajunge mai tarziu la voi. Trebuie sa ma recuperez si sa fiu pregatit pana vineri.

Vei juca si la dublu?
Vom stabili la Bucuresti acest lucru. E posibil sa joc, mai ales ca din meciul de la dublu ar putea iesi punctul decisiv, care sa stabileasca soarta partidei.

Care e programul tau acum?
Luni (n.r. - azi) plec spre Elvetia, iar marti ajung in Romania. "Nu e o problema ca joc pe zgura"

Ce parere ai despre jucatorii romani?
Ii cunosc destul de bine. Cu Pavel chiar am vorbit aici, la Melbourne. Stiu ca e cel mai bun jucator al vostru si ca in el va puneti speranta. Are un mic avantaj pentru ca e mai odihnit decat mine.

Un alt avantaj pentru Romania l-ar constitui suprafata de joc. Se va juca pe zgura.
Nu conteaza. Am jucat si pe asemenea suprafete si am castigat meciuri. Nu asta e o problema. Important e sa fiu refacut fizic. Chiar asa, cat de mare e sala?

Circa 5.000 de locuri sunt.
Aha, destul de mare. Dar vremea cum e la Bucuresti?

A nins in ultima vreme, dar acum incepe sa se incalzeasca. Dimineata e cam rece.
Ca in Elvetia. E in regula

E fan FC Basel
Pana la 12 ani, Federer practica atat fotbalul, cat si tenisul. "Atunci am simtit ca tenisul este un sport pe care-l pot controla mai usor", spune Roger. La finele anului 2003, el a primit din partea suporterilor de la FC Basel, echipa lui favorita, un tricou pe care scria: "2004, Roger No. 1". Anticiparea admiratorilor sai s-a confirmat la Melbourne. La finele anului trecut, Roger a fost invitat sa dea lovitura de start a ultimului meci din campionatul Elvetiei, care a consfintit cucerirea titlului de campioana de catre FC Basel.

Neinvins din noiembrie 2003
Ultima infrangere a lui Federer dateaza din 31 octombrie 2003 si a fost suferita in fata lui Tim Henman in sferturile Masters-ului de la Paris. De atunci, Roger a castigat Masters-ul de Houston, unde i-a invins pe David Nalbandian, Juan Carlos Ferrero, Andy Roddick si Andre Agassi, iar ieri turneul de la Melbourne. Tot anul trecut, Roger Federer s-a impus in turneul de la Wimbledon, din iunie. Conform specialistilor, jucatorul elvetianul e cel mai complet tenisman din circuitul ATP.

Nu are antrenor
Lucru mai rar in circuitul profesionist, Roger Federer nu are antrenor, ci doar un preparator fizic. "Sper ca pana la urma sa-mi gasesc un antrenor. Am doar 22 de ani si consider ca este prea devreme sa merg pe cont propriu", a comentat Federer, care a incheiat cu o gluma: "Caut antrenor, precum un burlac o femeie". Ultimul sau antrenor a fost suedezul Peter Lundgren, care a lucrat si cu Rios. Ruptura s-a produs cand tehnicianul acuzandu-l public pe Federer pentru implicarea puternica in cariera a logodnicei sale, Miroslava Vavrinec.

Australian Open L-a invins clar pe Marat Safin
Doar doua ore si 15 minute i-au fost suficiente lui Roger Federer (dreapta) ca sa-si adjudece finala turneului Australian Open. El l-a invins fara drept de apel pe rusul Marat Safin (stanga) cu 3-0 (7-6, 6-4, 6-2), intrand in posesia unui cec in valoare de 922.500 de dolari. "Aveam jocul pregatit dinainte, dar am asteptat sa vad si abordarea lui Marat, pe care vreau sa-l felicit", a declarat elvetianul, dupa finala disputata ieri-dimineata. De precizat ca, la Melbourne, Federer a pierdut doar doua seturi, in fata lui David Nalbandian (5-7), respectiv Lleyton Hewitt (4-6).

×
Subiecte în articol: sport federer roger roger federer