x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Vreau sa joc in "A""

"Vreau sa joc in "A""

06 Mar 2004   •   00:00
"Vreau sa joc in "A""

Acum 2 ani, in presa romana s-a scris despre un caz mai mult decat ciudat: fotbalistul Iancu Papazicu, pe atunci la Farul Constanta, are inima in partea dreapta. A fost testat medical si a aflat, spre bucuria sa, ca poate sa-si continue cariera. Avea sa sufere insa de pe urma unei accidentari, care l-a tinut departe de gazon un an si jumatate. Intre timp, jucatorul, care are 21 de ani, a ajuns la Electrica Constanta, dar nutreste speranta ca va reveni in Divizia A.

Cand avea 16 ani, Iancu Papazicu a aflat cu stupoare ca este diferit de ceilalti oameni. Dupa un control de rutina la o policlinica, jucatorului i s-a pus un diagnostic rar: situs inversus total, ceea ce inseamna ca inima sa este pozitionata pe partea dreapta, in timp ce ficatul si splina se afla pe stanga.

Dreptaci din inima pana in picioare

Pasiunea lui Iancu pentru fotbal parea sortita esecului, desi tanarul se simtea foarte bine din punct de vedere fizic. Pana la urma s-a dovedit o alarma falsa. Toti medicii consultati au fost optimisti si, dupa repetate analize, au ajuns la concluzia ca Iancu poate practica in continuare "sportul rege". Acum, la 21 ani, consta nteanul s-a obisnuit cu ideea si spune ca este intr-o forma excelenta, chiar daca este dreptaci din inima pana in picioare.

Operat la genunchi

Acum doi ani, Iancu Papazicu si-a vazut un prim vis realizat: juca la o echipa din Divizia A, Farul Constanta. Chiar daca nici unul dintre colegi nu-l considera diferit, testele medicale erau repetate des. De fiecare data insa, acestea erau favorabile, iar fotbalistul primea usor viza de joc. Din pacate, in incercarea de a-si demonstra calitatile, Iancu nu a dat importanta unei accidentari la genunchi, care s-a dovedit a fi una destul de puternica. Cu putin inaintea startului turului editiei de campionat 2002-2003, Papazicu ajunge pe masa de operatie. Interventia chirurgicala l-a tinut un an si jumatate departe de gazon. "A fost cea mai grea perioada din viata mea", spune mijlocasul Electricii, care a pierdut din acel moment si contactul cu primul esalon. Cat a stat la pat, Iancu Papazicu nu s-a gandit nici o clipa ca acesta ar fi sfarsitul carierei sale. "Am sperat tot timpul ca imi voi reveni rapid. Doctorii m-au incurajat si imi spuneau tot timpul ca recuperarea decurge mai repede decat in alte cazuri similare. Asta mi-a dat forta si incredere in mine. Ma consolam cu gandul ca mai multi fotbalisti mari au trecut prin asta si tot au revenit pe terenul de joc", povesteste Iancu.

"Nu te plafonezi in Divizia B"

Jucatorul crede ca imobilizarea la pat a avut si partile ei bune, pentru ca l-a ajutat sa reflecteze: "M-a maturizat mult aceasta perioada. Am citit si am inceput sa vad lucrurile cu alti ochi. Am devenit tot mai perseverent si am inteles ca, daca ai suficienta ambitie si muncesti pentru a-ti atinge idealurile, totul este posibil". Papazicu nu se teme ca se va plafona daca joaca in Divizia B. Intrebat daca exista diferente majore intre Divizia A si cea secunda, Iancu spune ca acestea exista, dar nu sunt foarte mari: "Desi unii cred ca e usor sa joci in B, nu e chiar asa. Chiar daca este o liga inferioara, se munceste la fel de mult si cred ca exista foarte multi jucatori bine pregatiti. E drept, valoarea acestora nu este la fel de ridicata, dar sunt destule talente si aici. La urma urmei, pana in A nu e decat un pas, iar daca iti vezi de treaba si jocul tau place, este imposibil sa nu te remarce un antrenor de la o echipa mai mare".

"Inima imi bate pentru Steaua

  • Jurnalul National: Pana acum ai avut probleme medicale mari, dar nu din cauza inimii.

    Iancu Papazicu: Da, din pacate, accidentarea care m-a tinut imobilizat la pat a dus la pierderea locului din lotul Farului. Au fost necesare doua operatii la genunchi, dar acum piciorul este complet refacut. Mi-e foame de fotbal si sper sa nu dezamagesc. Am jucat o vreme la Midia, acum joc la Electrica, dar sper sa ajung iar in A.

  • Ai o prietena?

    Da, o cheama Marilena si suntem impreuna de 5 ani. M-a ajutat foarte mult si a fost langa mine de fiecare data cand am avut probleme.

  • Te gandesti la casatorie?

    Deocamdata nu. Sper mai intai sa ajung la o stabilitate financiara, pentru ca nu vreau sa fiu dependent de parinti. Deocamdata, scopul meu este sa realizez ceva in fotbal.

  • In afara fotbalului, ce te mai preocupa?

    In general ma plimb sau citesc. Imi plac cainii si chiar as vrea sa am unul al meu. Uneori ascult muzica, dar nu am o formatie sau un gen anume preferat. Mai nou imi place muzica de petrecere, pentru ca am constatat ca ma destinde. Sunt student in anul III la Facultatea de Management din cadrul ASE. Vreau sa invat cum sa investesc banii pe care ii voi castiga. Ma pregatesc pentru viitor, poate maine-poimaine imi deschid o firma, cine stie? O sa contabilizez oile, ca tot se poarta la noi, la machedoni.

  • Care este idealul tau feminin?

    Nu stiu, femei frumoase sunt multe, dar putine au si ceva de spus. In momentul de fata, cea care este prima intr-un top al romancelor este Monica Barladeanu. Este o femeie aparte, are ceva in plus fata de celelalte.

  • Ce echipe sustii?

    Imi place foarte mult echipa nationala a Braziliei, cu care tin de cand ma stiu. Ca fotbalist, idolul meu este Zinedine Zidane.

  • Care este cea mai mare dorinta a ta?

    Sa fiu sanatos, in primul rand. Si ar mai fi ceva, dar asta nu e o dorinta, e un vis pe care il am din copilarie: sa joc la Steaua, pentru ca inima mea bate, in dreapta, recunosc, pentru ros-albastri. Si de ce nu, sa-i calc lui Hagi pe urme la Real Madrid sau sa-mi cante tricolorul in timp ce eu tin mana pe inima invers decat colegii mei. Dar, deocamdata, Steaua este un catarg, in timp ce eu sunt jos, in barca. Si ar mai fi ceva. Sper, ca intr-o zi, sa fiu cautat de ziaristi nu numai pentru ca sunt diferit de ceilalti colegi, ci pentru ca am un cuvant de spus in fotbal.

Bukosi, primul antrenor

Papazicu a inceput fotbalul la Tulcea, orasul sau natal. A fost legitimat la Metalurgistul inca de cand avea 5 ani. "Jucam pe o plaja, langa lacul Ciuperca", isi aminteste el. De aici a ajuns la juniorii echipei Delta Tulcea, iar la 12 ani, la cei de la Farul. Primul antrenor la Constanta a fost Iosif B.kosi, un tehnician preferat de machedoni, care l-a descoperit si pe Hagi. "Tata a tinut neaparat sa ma duca la el. Am fost coleg de grupa cu Ianis Zicu", a continuat Papazicu. In aceasta perioada a jucat la lotul national de juniori, alaturi de Grigorie, Rada sau Mazilu. Printre pasiunile sale se numara cititul, cartile favorite fiind "Dune" si "Shogun".

Il admira pe Mutu

Mai nou, Papazicu a descoperit pasiunea pentru pariurile sportive. "Toti cei din jurul meu joaca, asa ca m-am molipsit. Nu am castigat pana acum, dar continuu sa sper. Poate asa imi iau mai repede o masina", a spus razand jucatorul. Ca orice roman, Iancu Papazicu nu rateaza nici un meci al "stranierilor ". Il admira mult pe Adrian Mutu. "Este de departe cel mai bun jucator al nostru. Se vede in jocul lui ca este mult peste nivelul fotbalistilor din Romania, ba chiar si peste cel al multor atacanti din Europa." Tulceanul apreciaza ca jucatorii nostri care joaca la echipe din strainatate au demonstrat ca tara noastra nu duce lipsa de talente.
( MADALINA CORBEANU )

×
Subiecte în articol: sport iancu papazicu iancu papazicu