x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Wisla Cracovia - Dan Petrescu, in exil

Wisla Cracovia - Dan Petrescu, in exil

de Sorin Anghel    |    27 Apr 2006   •   00:00
Wisla Cracovia - Dan Petrescu, in exil
Corespondenta din Cracovia
Cu sanse minime sa mai castige titlul in Polonia, Dan Petrescu spune ca nu ii pare rau ca a ajuns sa antreneze pe Wisla, desi inainte a fost curtat de Steaua.

Aflat la prima sa experienta pe banca unei echipe din strainatate, Dan Petrescu nu are parte de cele mai bune rezultate. Jucator exponential al "Generatiei de Aur", fostul antrenor al Sportului Studentesc a ajuns la Wisla Cracovia intr-un moment delicat. "Am ajuns in locul potrivit la momentul nepotrivit", recunoaste chiar el.

PATRIMONIU. Cu patru etape inainte de finalul campionatului, formatia lui Dan Petrescu se afla la sapte puncte departare de liderul Legia Varsovia, avand doar sanse matematice de a mai castiga titlul. Antrenorul roman isi petrece cea mai mare parte a timpului la baza de antrenament, una nu foarte moderna, cu mult sub ceea ce au la dispozitie jucatorii de la Steaua, Rapid, FC National sau Dinamo. Desi nu are conditii materiale de exceptie, Wisla se bucura insa de atasamentul fanilor. Fiecare sedinta de pregatire este urmarita de pe margine de suporteri de varsta a treia, veniti la plimbare cu bicicletele sau de pustoaice fugite de la scoala, care se minuneaza cum de reuseste Dan Petrescu, desi a trecut de mult de 30 de ani, sa se pastreze in continuare asa de suplu si in forma.

BIROU. Cand nu este la antrenament, romanul poate fi gasit in biroul sau aflat la demisolul tribunei oficiale, pe tunelul ce duce spre teren. Incaperea nu este foarte mare, dar "Bursucul" a avut grija sa si-o amenajeze cum a stiut mai bine. Cele cateva fotografii lipite pe pereti amintesc de perioada sa de glorie la echipa nationala, atunci cand romanii ieseau in strada dupa golurile marcate de el la campionatele mondiale si europene. Pe masa se afla un morman de CD-uri cu jocurile echipei sale si ale adversarilor, dar si un caiet studentesc, care parca vrea sa aminteasca de perioada petrecuta de el in Regie. "La Sportul nu aveam birou, dar am inteles ca acum se face. Peste tot se fac tot felul de lucruri, dar numai dupa ce plec eu", spune Petrescu cu zambetul pe buze.

Curent impotriva "Generatiei de Aur"

Jurnalul National: Mister, mai ramaneti la Wisla? Se zvoneste ca veti fi inlocuit.
Dan Petrescu: As vrea sa raman, am contract pana la finalul anului. Cei de aici sunt multumiti de munca mea, dar nu si de rezultatele echipei. Cel care va decide este patronul.

V-ati pacalit atunci cand ati ales Polonia?
Wisla este o echipa mare, iar eu am plecat pentru ca asa am promis, daca nu iese Gica Popescu presedinte la FRF, o sa plec in strainatate.

Regreta orasul

Cum va simtiti la Cracovia?
Totul ar fi fost perfect daca as fi avut rezultate mai bune. Am gasit aici jucatori plafonati, care dupa ce au castigat trei titluri cu Wisla vor sa plece in alta parte. Multi sunt batrani, iar vreo 10 sunt accidentati. As vrea sa raman aici, lumea ma iubeste. Suporterii au pus un banner cat toata tribuna a II-a pe care au scris "Dan, noi suntem alaturi de tine", iar la fiecare meci mi se canta numele.

Cand vreti sa va intoarceti in Romania?
Atunci cand voi avea destula experienta ca sa pot prelua o echipa mare.

Va pare rau ca in vara anului trecut nu ati acceptat oferta lui Gigi Becali de a prelua Steaua?
Eu nu am regrete. Steaua este visul meu ca antrenor, asa cum a fost si ca jucator. Imi doresc sa ajung la Steaua cand voi fi mai pregatit, i-am spus asta si lui Gigi Becali.

Cand era presedinte la Rapid, Ioan Becali a spus ca jucatorii adusi de dumneavoastra la echipa vor ajunge sa joace un sfert de finala de cupa europeana…
Si a avut dreptate. Suporterii m-au injurat tot timpul, pentru ca ei isi doreau sa le aduc fotbalisti cu nume, dar eu le-am spus ca ma intereseaza mai intai caracterele celor care vin la Rapid. Rada, Stancu, Vasilache sau Negru sunt jucatori foarte iubiti acum in Giulesti. Norocul Rapidului in acest sezon a venit tot de la suporteri, care l-au sustinut pe Razvan Lucescu atunci cand George Copos a vrut sa il dea afara.

"Hagi va reusi"

Atunci cand antrenati in Romania, ati simtit o oarecare ura impotriva fostilor jucatori din "Generatia de Aur"?
A existat si inca mai exista un curent anti Hagi - Popescu - Petrescu, impotriva "Generatiei de Aur". Eu l-am simtit pe vremea cand eram la Sportul. Chiar daca eu am dat goluri importante pentru echipa nationala, mergeam in unele orase si lumea ma injura.

Apropo de Hagi, credeti ca va reusi pana la urma sa faca la Timisoara o echipa mare?
Sunt sigur ca da. Numai ca pe langa bani, cei de acolo trebuie sa mai ai aiba si rabdare, pentru ca o echipa nu se poate face peste noapte.

STABILITATE
"Cred ca Steaua si Sportul sunt cele mai stabile echipe din Romania, pentru ca de la aceste echipe nu prea au fost antrenorii dati afara, ci au plecat ei. Vasile Siman nu a schimbat niciodata antrenorul, indiferent de rezultatele pe care le-a avut echipa. El ar trebui sa fie un exemplu in fotbalul romanesc. Este un tip foarte destept, care intelege foarte bine lucrurile care se petrec in fotbal" - Dan Petrescu, antrenor Wisla Cracovia

ROMANI
Pana acum, Dan Petrescu a reusit sa transfere la Wisla un singur roman, pe Norbert Varga, care a semnat un contract pe cinci ani cu gruparea poloneza. "L-am vazut la Arad si mi-a placut de el. L-am adus la Sportul, dar nu a ramas, pentru ca sotia sa nu a vrut sa se mute la Bucuresti. In toamna nu a jucat nici un meci, iar acum e accidentat. Incepuse bine aici, iar eu cred ca, daca joaca un timp de sase luni meci dupa meci, poate fi convocat chiar si la echipa nationala", este de parere Dan Petrescu.

SPORTUL
"Bursucul" este surprins de parcursul Sportului si spune ca in vara va incerca iar sa transfere jucatori de la fosta sa echipa. "Sunt fericit de ascensiunea Sportului. Am vorbit cu Mazilu, Balan si Lazar, iar cu patronul Vasile Siman stau de vorba zilnic. Nu ma asteptam sa faca un retur asa de bun. Cand eram eu acolo, ratau foarte mult, iar acum orice sut de la distanta e gol. Ma bucura foarte mult succesul lor, mai ales ca jucatori precum Ferfelea sau Nae au ajuns oameni de baza acolo".
×
Subiecte în articol: sport petrescu echipa wisla dan