x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Zambon, dat în consemn la frontieră

Zambon, dat în consemn la frontieră

de Marius Mihalcea    |    Mircea Opris    |    17 Sep 2008   •   00:00
Zambon, dat în consemn la frontieră

Italianul Claudio Zambon, cel care pretinde că deţine palmaresul şi însemnele clubului Politehnica Timişoara, are probleme serioase şi cu administraţia locală a oraşului de pe Bega, căreia îi este datoare de cîţiva ani buni cu peste 300 de milioane de lei vechi.



Italianul Claudio Zambon, cel care pretinde că deţine palmaresul şi însemnele clubului Politehnica Timişoara, are probleme serioase şi cu administraţia locală a oraşului de pe Bega, căreia îi este datoare de cîţiva ani buni cu peste 300 de milioane de lei vechi.
Din acest motiv, viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, a anunţat ieri că italianul Claudio Zambon va fi dat în consemn la frontieră. Atît Executivul Primăriei, cît şi reprezentanţii Regiei de transport în comun au cerut Direcţiei Poliţiei de Frontieră Timiş să declanşeze procedurile pentru ca omul de afaceri să nu poată părăsi teritoriul României. Totul pentru o datorie neachitată la Regia Autonomă de Transport Timişoara de peste 30.000 de lei.
Cu toate că justiţia e de partea RATT, aceasta nu a reuşit pînă acum să recupereze datoria, iar lucrurile s-au complicat mai mult după ce Zambon şi-a mutat firma de la Timişoara la Bucureşti. Deşi s-au cerut date şi amănunte de la Federaţia Română de Fotbal despre firma lui Zambon, RATT a primit un răspuns evaziv de la... o firmă de avocatură. Viceprimarul Timişoarei a mai afirmat că există o relaţie mai mult decît amicală între FRF şi firma italianului.


Călătorii gratuite pe banii timişorenilor

Povestea a început încă din 2001, cînd Zambon a închiriat două autobuze de la Regia de transport, însă nu a virat sumele aferente pentru folosinţa acestora. Un an mai tîrziu, Tribunalul Timiş a obligat FC Politehnica Timişoara SA la plata contravalorii serviciilor de transport, precum şi a cheltuielilor de judecată, la un total de aproximativ 300 de milioane de lei vechi. Ulterior, creditoarea RATT a formulat cereri de executare silită a firmei lui Zambon pentru recuperarea datoriei. După încă un an, RATT cerea, prin executorul judecătoresc, sprijinul FRF, pentru a afla dacă respectivul club de fotbal mai există şi unde îşi are sediul. Aceasta în condiţiile în care Claudio Zambon a mutat sediul FC Politehnica Timişoara SA din Timişoara la Bucureşti. RATT a solicitat FRF informaţii despre firmă de mai mule ori, însă răspunsul a venit de la societatea de avocatură “Dojană şi Asociaţii” din Bucureşti. Ulterior, timişorenii au apelat la serviciile unui birou de executor judecătoresc din Bucureşti pentru a recupera datoria şi a cerut executarea silită a firmei-fantomă din Capitală. La ora actuală, executorul judecătoresc din Capitală încearcă recuperarea creanţelor, dar nu a reuşit să vireze nici o sumă către RATT. Pentru faptul că Regia de transport nu a reuşit să intre în contact cu firma datoare, autorităţile timişorene au cerut Poliţiei de frontieră darea în consemn a omului de afaceri italian Claudio Zambon, pentru a se asigura că municipalitatea îşi va primi suma pe care italianul o datorează.


Poziţia poliţiei de frontieră

Totuşi, din punctul de vedere al celor de la frontieră, lucrurile sînt ceva mai complicate. “Măsura de dare în consemn la frontieră se ia doar printr-o hotărîre judecătorească. Dacă Primăria Timişoara sau RATT vor ca asupra lui Zambon să se instituie această măsură, atunci trebuie să îl acţioneze în instanţă şi să obţină această interdicţie. Noi nu o putem institui direct, deoarece Claudio Zambon nu reprezintă, din punctul nostru de vedere, un pericol iminent”, ne-a declarat comisarul-şef Dan Bardaş, directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Timişoara.


“Macaronarul” ameninţă cu DNA

Zambon i-a răspuns lui Orza: “Dacă există datoria de care spune dînsul, este între o firmă şi alta. Nu e datoria mea personală. În plus, le dau o sugestie, mai bine să tacă din gură decît să vorbească numai prostii. Aş putea vorbi şi eu despre autorităţile locale în perioada în care era echipa acolo. Unul dintre motivele pentru care echipa nu a mai fost primită la stadion, a fost dată afară, a fost că noi am refuzat ca domnul Orza să fie în Consiliul de Administraţie al clubului. Dacă mă trage de limbă, încep să vorbesc şi mergem la DNA şi eu, şi el, şi altcineva din autoritatea locală de acolo. Poate ar fi mai bine”. Tot ieri, italianul a recunoscut faptul că a încasat de la Marian Iancu, patronul lui FC Timişoara, 300.000 de euro, despăgubiri stabilite de TAS, şi susţine că mai are de primit alţi 250.000 de euro.


Politicienii din Timiş, cu ochii pe Italian

Deputatul PD-L Valeriu Tabără cere autorităţilor locale şi judeţene să verifice cum a ajuns palmaresul lui Poli pe mîna italianului Claudio Zambon. Mai mult, parlamentarul solicită ca Zambon să fie declarat persona non-grata pentru judeţul Timiş şi automat Timişoara. Tabără vrea să-l declare persona non-grata pe Zambon. Valeriu Tabără cere, în scris, Consiliului Judeţean Timiş şi Consiliului Local Timişoara analizarea documentelor prin care Claudio Zambon a intrat în posesia însemnelor şi a patrimoniului echipei de fotbal Politehnica Timişoara, actualmente FC Timişoara. Parlamentarul solicită autorităţilor să facă publice numele celor care au semnat contractul şi documentele anexe acestuia, care au stat la baza “înstrăinării de patrimoniu, de oraş şi performanţă a echipei de suflet a Banatului”. El vrea să ştie şi dacă în contractul de cedare a echipei Politehnica există prevederi privind obiectivele de performanţă obligatorie, ştiut fiind faptul că “patronul” Claudio Zambon a dus echipa fanion a Banatului, Politehnica Timişoara, în Divizia D. Solicitările parlamentarului nu se opresc însă aici: “Avînd în vedere prejudiciile majore pe care cetăţeanul italian Claudio Zambon le-a pricinuit cetăţenilor municipiului Timişoara, celor ai judeţului Timiş, precum şi tuturor simpatizanţilor echipei de fotbal Politehnica Timişoara – patrimoniu şi simbol al Timişoarei, Banatului şi fotbalului românesc, vă rog să analizaţi posibilitatea emiterii şi aprobării unei hotărîri a Consiliului Judeţean Timiş sau a Consiliului Municipal Timişoara, prin care Claudio Zambon să fie declarat «persona non-grata» pentru judeţul Timiş şi Timişoara”, a mai cerut deputatul Valeriu Tabără.


Marian Iancu i-a dat 300.000 de euro

Omul de afaceri Claudio Zambon a recunoscut ieri că Marian Iancu, patronul lui FC Timişoara, i-a dat deja 300.000 de euro în contul despăgubirilor stabilite de TAS în scandalul palmaresului clubului Politehnica, dar susţine că mai are de primit încă un sfert de milion de euro. “Am primit aceşti 300.000 de euro anul trecut, în iunie sau iulie. Ei eu plătit însă doar ceea ce a fost la prima hotărîre. Dar din 2006 şi pînă în 2008 au mai trecut doi ani şi decizia FIFA spune clar că trebuie plătit şi pentru această perioadă de timp, fiindcă ei au folosit în continuare ceea ce nu li se cuvine. Avocaţii mei au calculat şi este vorba de 50 şi ceva de meciuri, ceea ce înseamnă că au să-mi mai dea încă vreo 250.000 de euro. Noi, teoretic, trebuie să-i dăm în judecată din nou pentru actuala ediţie de campionat, pentru că au jucat şase meciuri cu echipament violet şi nu au respectat hotărîrile ce trebuiau puse în aplicare. Oricum, ei nu au plătit încă nici cheltuielile de judecată, nici amenda la FIFA, de 5.000 de franci sau euro, ce să mai zic de cei 5.000 de euro pentru fiecare meci către noi! Tot balamucul ăsta vine de la faptul că domnul Iancu nu a respectat nici un regulament şi nici o hotărîre. A făcut numai cum a vrut dînsul”, a spus Zambon. De partea cealaltă, Marian Iancu a spus: “Am plătit aceşti bani după ce m-au convins cei de la FRF. Am refuzat însă să-i dau banii direct lui Zambon, i-am trimis federaţiei şi mai departe nu ştiu ce s-a întîmplat cu ei. FRF ar trebui să răspundă de ce a mai existat un al doilea proces, să explice cum a apărat un club afiliat, cum au greşit acel document în baza căruia a existat acea hotărîre a TAS. FIFA nu ne-ar fi depunctat dacă FRF ar fi respins cererea noastră cu privire la echipamentul de joc în culoarea mov. Dar FRF nu numai că nu ne-a trimis nici o hîrtie, dar a acceptat tot”.


Istoria depunctării cu şase puncte a Timişoarei

Scandalul a început în urmă cu trei săptămîni, atunci cînd Comitetul Executiv al FRF a decis punerea în aplicare a hotărîrii TAS de penalizare cu şase puncte a grupării timişorene pentru neexecutarea punctului 3 al deciziei amintitului for de la Lausanne, pronunţată pe data de 28 aprilie 2008. Totul se referea la palmaresul Politehnicii Timişoara, disputat între Marian Iancu (foto) şi Claudio Zambon, ultimul fost patron al echipei. Punctul 3 al hotărîrii TAS se referă la schimbarea culorilor clubului FC Timişoara, astfel încît acestea să nu includă culoarea violet. Ameninţată, după depunctare, cu excluderea din campionat şi chiar din Cupa UEFA, conducerea bănăţenilor s-a conformat, schimbînd fostele culori.
Momentan, Alexa şi compania au două rînduri de echipament, alb-albastru, cel principal, şi galben-negru, de rezervă. Asta nu înainte ca fanii timişoreni să iasă în stradă şi să acuze FRF şi pe Mircea Sandu că au complotat împreună cu Zambon. Disputa dintre fosta Poli Ştiinţa Timişoara, condusă de Iancu, şi defuncta Poli Timişoara, a omului de afaceri italian, durează de aproape trei ani. Trebuie reamintit faptul că, o dată cu implicarea lui Toni Doboş la Timişoara, Zambon s-a mutat cu echipa sa în Bucureşti, înscriind-o în eşalonul secund şi disputînd partidele pe arene obscure din Capitală precum, “Girueta”. După doar un an, a retrogradat în Liga 3, apoi s-a desfiinţat.

×