x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ziua Baciului!

Ziua Baciului!

18 Mai 2004   •   00:00

In aceasta seara, pe stadionul „Ion Oblemenco" din Craiova, Gica Popescu isi va lua adio de la suporteri in cadrul unei gale asemanatoare celei de la meciul de retragere a lui Gica Hagi, din 2001. „Seara Campionilor" va fi transmisa, simultan, de la ora 20:00, de TV Romania 1 si Pro TV.

CATALIN FAINISI, VICENTIU NEAGOE

Visul fostului capitan al echipei nationale, Gheorghe Popescu, de a-si organiza un meci de retragere alaturi de vedete ale fotbalului mondial se va implini in aceasta seara la Craiova. „Baciul" va juca ultima sa partida pe stadionul „Ion Oblemenco", acolo unde a debutat in Divizia A, pentru Universitatea Craiova, la 9 iunie 1985. 18 mai 2004 este ziua in care Popescu va agata definitiv ghetele in cui, alaturi de fostii colegi din „generatia de aur", Gica Hagi sau Dan Petrescu, intr-o selectionata mondiala ce va intalni echipa nationala a Romaniei. Aceasta partida are ca scop strangerea de fonduri pentru modernizarea unei sectii a unui spital de copii, care va purta numele fostului fotbalist de la Universitatea Craiova, Zoltan Crisan, decedat anul trecut, la varsta de 48 de ani.

Nume celebre din fotbalul mondial ii vor fi alaturi lui Popescu in ultimul meci din cariera. Claudio Taffarel, Hristo Stoicikov, Sinisa Mihajlovici, Michael Forsell, Gica Hagi, Dan Petrescu, Josep Guardiola, Damiano Tomassi si probabil, Kaha Kaladze si Mathias Almeyda vor face parte, alaturi de „Baci", din selectionata mondiala, care va infrunta echipa nationala a lui Anghel Iordanescu. La „tricolori" nu vor lipsi Bogdan Stelea, Cristian Chivu, Iulian Filipescu, Adrian Ilie, Ionel Ganea sau Marius Niculae, fosti coechipieri ai acestuia la selectionata.

Figo nu vine

Din pacate, nu toti invitatii lui Popescu au putut confirma prezenta la Craiova, Luis Figo si Fernando Couto fiind cei mai cunoscuti dintre absenti. „Acum doua zile am vorbit cu Figo. Cei de la Real Madrid si FC Barcelona se bat pentru locul doi, iar rivalitatea dintre echipe nu le permite sa riste nimic. De fapt, aceasta a fost marea problema organizatorica: reunirea jucatorilor invitati. Ei si-au dorit sa vina, insa nu au fost lasati. La fel s-a intamplat si cu Fernando Couto, caruia nu i-a dat voie federatia portugheza", a comentat actualul impresar FIFA. Un alt invitat de onoare, Jose Mourinho, a refuzat invitatia de a antrena selectionata mondiala din care va face parte Popescu. Tehnicianul lui FC Porto s-a scuzat, motivand faptul ca echipa sa este calificata in finala Ligii Campionilor. Portughezul a fost inlocuit pe banca de Ronald Koeman, antrenorul lui Ajax Amsterdam si fost coleg cu romanul la FC Barcelona, pe vremea cand acesta era capitanul echipei catalane.

Hagi si Taffarel, incantati sa joace cu Popescu

Primii veniti in Romania, pentru meciul din aceasta seara, au fost fostii colegi ai „Baciului" de la Galatasaray, Gica Hagi si Claudio Taffarel. „Nici nu mai tin minte cand am jucat ultima data impreuna cu Gica. Aceste meciuri sunt frumoase pentru ca ne mai miscam si noi si ne mai vede lumea. O sa vedem marti daca mai facem fata", a spus in gluma „Regele". De partea cealalta, Taffarel, actualul antrenor al portarilor de la Galatasaray, a declarat ca este fericit sa antreneze alaturi de Hagi. „Am fost in urma cu trei ani in Romania cand jucam si eu si Gheorghe Hagi. Nu stiu nimic despre Craiova, dar sunt fericit ca voi cunoaste un alt oras din Romania. Mai stiu doar ca vom juca pentru copii."

O cariera impresionanta

Cuvintele sunt prea sarace, iar spatiul prea mic, pentru a descrie ascensiunea lui Gica Popescu in fotbalul mondial. A debutat in Divizia A la Universitatea Craiova in 1985, la numai 18 ani. A jucat pentru „Stiinta" 3 ani, dupa care s-a transferat la Steaua, cu care a castigat „eventul" in 1988. A revenit un an mai tarziu la Craiova, iar dupa Mondialul italian din 1990 a semnat pentru PSV Eindhoven. In cei 5 ani petrecuti in Olanda, a cucerit 2 titluri si o Supercupa, dupa care a plecat la Tottenham Hotspurs, unde a fost coleg cu Ilie Dumitrescu. Unul dintre cele mai importante momente ale carierei sale a fost transferul la FC Barcelona, unde, in calitate de capitan, a ridicat deasupra capului Cupa si Supercupa Spaniei, precum si Cupa Cupelor. Punctul de referinta a fost mutarea la Galatasaray Istanbul, unde, intre 1997 si 2002, a castigat 3 titluri si 2 Cupe ale Turciei, precum si Cupa UEFA si Supercupa Europei in 2000. Au urmat Lecce, Dinamo si Hannovra, la care a petrecut cate o jumatate de sezon. La echipa nationala, cu care a participat la 3 campionate mondiale si 2 europene, a adunat 115 meciuri si a marcat 16 goluri.

Stoicikov a glumit la sosire

Unul dintre invitatii de seama ai „Serii Campionilor", Hristo Stoicikov, a sosit in Romania ieri, fiind asteptat la aeroport de presedintele Rapidului, Ioan Becali. „Despre Gica Popescu imi amintesc ca era frumos. De Hagi imi amintesc ca avea tot timpul la el o valiza cu un acordeon, mereu gata sa cante", a declarat in gluma fostul idol de la FC Barcelona, unde a fost coleg cu cei doi romani. „Este o partida importanta si benefica, in care putem ajuta multi copii. Sunt mereu dispus sa evoluez in astfel de meciuri. Eu am destui bani pentru mine, dar cand este vorba de a ajuta copii este foarte important. Momentan nu cunosc Craiova, dar maine o voi cunoaste. Acum sunt la Bucuresti si voi vizita familia lui Becali, dar ma voi intalni si cu Popescu si Hagi", a spus Stoicikov.

Regretul lui Dorinel Munteanu

O veste nefericita pentru Gica Popescu a fost aceea ca nu va putea conta pe colegul si prietenul sau de la „nationala", Dorinel Munteanu. Mijlocasul Stelei este accidentat, iar conducerea clubului din Ghencea a refuzat invitatia impresarului, asa cum a facut si in cazul lui Mirel Radoi si Florentin Dumitru. „Imi pare foarte rau de Dorinel Munteanu, cu care am jucat 12-13 ani si cred ca i-ar fi placut sa participe. Am vazut ca si Radoi ar fi vrut sa vina, dar este dreptul celor de la Steaua sa refuze. Probabil ca au un program foarte incarcat", a declarat Popescu. El va beneficia, in schimb, de prezenta dinamovistilor Ionel Danciulescu si Florentin Petre, care au fost onorati de invitatie. „Aceste clipe nu pot fi date inapoi si, peste ani, cei de la Steaua o sa-si dea seama de greseala facuta si o sa regrete. Cu asta ramai ca fotbalist. Aceste amintiri nu se mai intorc niciodata daca le dai cu piciorul", a comentat capitanul dinamovist decizia stelistilor de a nu merge la Craiova.
×
Subiecte în articol: sport craiova Gheorghe Hagi gica popescu