x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Râgâielile şi „vânturile” vacilor poluează atmosfera cu metan!

Râgâielile şi „vânturile” vacilor poluează atmosfera cu metan!

de Radu Popa    |    17 Mar 2011   •   18:39
Râgâielile şi „vânturile” vacilor poluează atmosfera cu metan!
Sursa foto: Tobias Schwarz/Reuters

156780-24-27tv-47.jpgPotrivit Organizaţiei Statelor Unite pentru Alimente şi Agricultură, emisiile de metan rezultate din agricultură pot creşte cu 60% până în anul 2030. Cele 1,5 miliarde de vaci şi alte animale domestice care pasc emit o importantă cantitate de gaze nocive care conţin mult metan. Circa 66% din emisii­le de amoniac provin de la vaci. Masivele ru­me­gătoare elimină o cantitate importantă de me­tan prin râgâieli, dar şi prin flatulaţii.

Specia­liştii au păreri diferite referitoare la volumul zil­nic de metan degajat de o vacă în atmosferă prin procesele fiziologice menţionate. Unii dintre ei cred că volumul respectiv variază între 100 şi 200 cm cubi, iar alţii estimează că vaci­le pot elibera în atmosferă până la 500 cm cubi de metan într-un interval de 24 de ore. Pentru a înţelege modul în care vacile produc metan, e necesar să cunoaştem câteva amă­nun­te refe­ri­toare la digestia lor. Vacile, caprele, oile şi animale aparţinând altor câteva specii apar­ţin unei clase numite rumegătoare. Sto­macul acestora cuprinde patru compartimente, fiecare dintre acestea contribuind la digestie, spre deosebire de oameni, la care procesul respectiv are loc la nivelul intestinelor. Animalele res­pective rumegă alimentele, le înghit, pentru ca ulterior să le scoată din gură rumegate şi să în­ghită iar. Stomacul lor e plin de bacterii ce aju­tă la efectuarea digestiei, dar care în acelaşi timp produc metan.

 COMPARAŢII. În Marea Britanie trăiesc zeci de milioane de rumegătoare, printre care şi 10 milioane de vaci. Astfel încât cercetătorii englezi caută metode pentru reducerea emi­siilor de metan în atmosferă. Vacile contribuie cu 3% la emisiile de gaze care determină apariţia „efectului de seră” şi cu 25%-30% la creşterea concentraţiei de metan din atmosferă. În Noua Zeelandă, unde creşterea vitelor şi a oilor e una dintre cele mai importante ra­muri economice, 34% din gazele care contribuie la apa­riţia „efectului de seră” sunt eliberate de vite. Un interesant studiu, întreprins timp de trei ani şi iniţiat de cercetătorii scoţieni în 2008, anali­zează efectele adăugării usturoiului în alimen­taţia vitelor şi dacă acesta poate reduce cantitatea de metan eliberată în atmosferă.

Proiectul e în curs de derulare, dar rezultate preliminare indică faptul că usturoiul reduce la jumătate frecvenţa flatulaţiilor la vaci. Acesta atacă microbii care trăiesc în stomacul rumegătoarelor. În acelaşi timp, specialiştii vor să afle dacă un aport sporit de ustoroi în alimentaţia vacilor poate ameliora calitatea cărnii şi a laptelui sau dacă şi animalele pot avea „o gură urât mirositoare”.

 MĂSURI. Cer­ce­tătorii Universităţii din Hohenheim, Germania, au produs o pastilă care are rolul de a „captura” metanul în rumen (primul stomac al vacilor) şi de a-l transforma în glucoză. Ad­mi­nistrarea pilulei-minune necesită o dietă stric­tă şi respectarea orelor de hrănire a anima­­lelor. În 2003, Guvernul Noii Zeelande a propus chiar şi instituirea unei „taxe pe flatulaţie”, care nu a fost însă adoptată din cauza pro­tes­telor opiniei publice. Autorităţile încearcă ame­li­oararea calităţii terenurilor folosite de fermi­eri pentru a duce vitele la păscut.

×
Subiecte în articol: stiinta