x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un asteroid uriaş ameninţă Terra. Pe 8 noiembrie, 2005-YU55 va fi mai aproape de Pământ decât Luna

Un asteroid uriaş ameninţă Terra. Pe 8 noiembrie, 2005-YU55 va fi mai aproape de Pământ decât Luna

de Departamentul Online    |    03 Noi 2011   •   05:36
Un asteroid uriaş ameninţă Terra. Pe 8 noiembrie, 2005-YU55 va fi mai aproape de Pământ decât Luna

Asteroidul care are 400 de metri latime si o greutate de 55 de milioane de tone va trece la aproximativ 323 de mii de kilometri de Pamant, cea mai apropiata distanta de la care a fost vreodata observat un corp de asemenea dimensiuni.

Cercetatorii NASA se pregatesc sa urmareasca asteroidul 2005-YU55 cu ajutorul antenelor radio ale agentei Deep Space Network din Goldstone, California.

"Speram sa obtinem imagini care sa ne dezvaluie caracteristicile asteroidului, detalii despre suprafata, forma, dimensiune si alte proprietati fizice", a declarat un specilaist NASA.

Urmarirea asteroidului va incepe vineri, 4 noiembrie. Acest asteroid are o traiectorie foarte bine cunoscuta si nu exista riscul sa loveasca Pamantul chiar daca in data de 8 noiembrie el va fi mai aproape de Pamant decat Luna.

Ultima data cand un asteroid de asemenea dimensiuni a trecut pe langa Pamant a fost in 1976, insa atunci evenimentul a fost ratat de toata lumea, inclusiv de NASA.

Barbara Wilson, astronom NASA, a spus ca un asemenea eveniment ofera oamenilor de stiinta informatii pretioase despre istoria sistemului solar si poate ajuta la intelegerea modului in care s-a format Pamantul.

Asteroidul YU55 este numit de catre experti "potential periculos". Daca ar lovi Pamantul ar avea forta a 65.000 de bombe atomice si ar face un crater de aproape 10 kilometri si adanc de peste 600 de metri.

×