x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Muzeu în castelul Apafi din Dumbrăveni

Muzeu în castelul Apafi din Dumbrăveni

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    16 Mai 2009   •   00:00
Muzeu în castelul Apafi din Dumbrăveni
Sursa foto: /

O iniţiativă lăudabilă a fost lansată de Asociaţia Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Fundaţia Armeană Dumbrăveni, Primăria Dumbrăveni, Fundaţia Transylvania Trust şi Folkeuniversitetet-Norvegia.



TRANSFORMAREA ORAŞULUI ÎN DESTINAŢIE TURISTICĂ
Spunem că-i lăudabilă pentru că scopul declarat al ei este acela de a transforma oraşul Dumbrăveni într-o destinaţie culturală şi turistică. Iniţiativa cu pricina poartă numele de proiectul ARCA - Acţiuni de Regenerare a Colectivităţii Armene din Dumbrăveni (O colecţie muzeală organizată în cadrul Centrului Diversităţii Culturale, Dumbrăveni).

DESPRE PROIECT
În 2008, Consiliul Local a hotărât înfiinţarea acestui centru, cu sediul în incinta castelului Apafi, cel mai vechi şi mai valoros monument istoric din localitate, datând din secolul al XVI-lea. Dacă cumva nu ştiaţi până acum, aflaţi despre oraşul Dumbrăveni că este situat între Sighişoara şi Mediaş, fiind fondat de comunitatea armenilor.

Implementarea proiectului se realizează în perioada aprilie 2009-iulie 2010 şi este structurată pe două componente mari. Prima vizează restaurarea unor spaţii ale Castelului Apafi destinate colecţiei muzeale. Cea de-a doua componentă este înfiinţarea unei colecţii muzeale în Castelul Apafi care să valorifice patrimoniul cultural armean alcătuit din obiecte şi un bogat repertoriu textual şi imagistic deţinut, în mare parte, de comunitatea locală armeană.

ILUSTRAŢII CU CREION, CERNELURI ŞI LUMINĂ
La galeria Grigore Mora din Bucureşti (Grigore Mora nr. 39, la mansardă) are loc până la 12 iunie expoziţia "Myths Between the Lines", expoziţie de ilustraţii realizate cu cerneluri, creion şi lumină, de artista britanică Jhinuk Sarkar. O viziune interesantă în primul rând pentru că expune un alt gen de viziune culturală, după cum vorbim despre un artist străin. Apoi pentru că este vorba despre lucrări generate de experienţa multiculturală a artistei, toate lucrările fiind adunate pe post de jurnal după o călătorie în solitudine prin diferite spaţii locuite. Jhinuk a creat explozii întortocheate de poveşti care i-au ieşit în cale. De la câmpurile pustii de sare din Bolivia la gheţarele limpezi ale Noii Zeelande, de la New York-ul contemporan la Peru incaş şi multe altele.
4887-91644-04_11_case1copy.jpg

4887-91645-04_11_case1copy.jpg


EXPOZIŢIE CU LUCRĂRI  ALE ARH. ION MINCU
Până la 31 octombrie puteţi vizita expoziţia Ion Mincu. Desene şi proiecte de arhitectură, găzduită în cadrul Galeriei de Artă Românească a Muzeului Naţional de Artă al României. Ion Mincu (1852-1912) este creatorul stilului neoromânesc în arhitectură. Sursele sale de inspiraţie au fost arhitectura bisericească bizantină, arhitectura vechilor conace boiereşti şi a caselor ţărăneşti, precum şi pitorescul mahalalelor bucureştene, care păstrau elemente cu influenţe orientale. Pentru prima dată, publicul poate să vizioneze printre altele şase foi de examen cu schiţe de proiecte pe teme date şi trei carnete însumând 85 de schiţe din perioada studiilor lui Ion Mincu la Şcoala Naţională de Belle Arte din Paris. Din expunere mai face parte şi unul dintre planurile de faţadă pentru Şcoala Centrală de Fete, cel mai reprezentativ proiect arhitectonic în stil neoromânesc al lui Ion Mincu. Se mai pot vedea, de asemenea, schiţe de arhitectură funerară şi de mobilier bisericesc realizate de marele arhitect.

×