x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gusturi trapaneze

0
Autor: Bianca Iagăr 04 Dec 2009 - 00:00
Gusturi trapaneze
Primul "Festival de Sicilia" organizat la Bucureşti de Camera de Comerţ a Regiunii Trapani (Italia) s-a desfăşurat în zilele de 3-4 decembrie la World Trade Center (Hotel Pullman). Evenimentul a adus în atenţia profesioniştilor preparatele culinare specifice acestei insulei mediteraneene, precum şi frumuseţile neasemuite ale peisajului.

Un număr impresionant de producători au prezentat produse agro-alimentare binecunoscute precum faimoasele "maccheroni trapanese", pregătite din grâu dur şi făină integrală; uleiul de măsline extravirgin, cu gradul de aciditate cel mai mic din Europa (0,2%); vinul de Marsala, cunoscut încă din Antichitatea greacă a insulei; tonul roşu, care pentru trapanezi este la fel de important ca şi... porcul la români, din el pregătindu-se fel de fel de produse; dulciurile pregătite după reţete străvechi şi care au ca ingredient specific pasta de migdale. Frumuseţea regiunii Trapani - punctul cel mai vestic al "cizmei" Italiei - ne-a fost descrisă de tour-operatorul Giuseppe Pagano astfel: "Sicilia este o regiune care răspunde unei varietăţi de interese. Îi invite pe români să cunoască locurile noastre şi sunt sigur că oricine va găsi aici ceva care să-i placă".

Între producătorii de produse culinare s-a aflat şi binecunoscuta patiseră Maria Grammatico, doamna dulciurilor delicioase. Ea ne-a povestit destinul său, care a adus-o din cuhnia mănăstirii - unde a deprins tainele "pasticceriei", alături de măicuţe - în elita profesioniştilor din domeniu. Toţi cei care vizitează regiunea siciliană Trapani n-ar trebui să rateze micul oraş medieval Erice, de unde pot cumpăra celebrele "frutti di martorana" (fructele de marţipan) pregătite de Maria Grammatico.

Evenimentul s-a încheiat cu un savuros bufet Sicilian pregătit de maestrul bucătar Giovanni Zichichi - restaurantul Nanni - din produsele puse la dispoziţie chiar de către producătorii expozanţi.

"Festival de Sicilia" a adus în Bucureşti o fărâmă din gustul inconfundabil al sudului italian. O combinaţie extravagantă de bucătărie italiană şi maură - să nu uităm delciosul cus-cus pregătit în Sicilia cu peşte şi nu cu carne, ca în ţările arabe - gastronomia trapaneză ne-a încântat simţurile şi nu ne dorim decât ca să revină în Bucureşti.   

Serviciul de email marketing furnizat de