x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cineastul Mihai Iacob a murit, La Los Angeles

Cineastul Mihai Iacob a murit, La Los Angeles

06 Iul 2009   •   00:00

Regizorul şi scenaristul Mihai Iacob, autorul filmului "Darclée", a murit la Los Angeles, la vârsta de 76 de ani, transmite Agerpres.

Cineastul a decedat duminică, în SUA, acolo unde ceruse, în 1972, azil politic. Până la plecarea din România, a regizat mai multe filme, fiind şi profesor de regie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe care îl absolvise în 1955.

Şi-a dat licenţa cu ecranizarea "Bianca", iar "Darclée" a fost cea mai apreciată peliculă a sa, fiind selectată în competiţie la Festivalul de la Cannes (1961). Distribuţia includea actori precum Silvia Popovici (interpreta lui Darclée - marea cântăreaţă lirică), Victor Rebengiuc, Marcel Anghelescu, Costache Antoniu, Cristea Avram, Geo Barton, Jules Cazaban, Ion Dichiseanu,Toma Dimitriu, Fory Etterle, Ion Manu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Amza Pellea, Eugenia Popovici.

Printre filmele semnate de Mihai Iacob se numără şi "Celebrul 702" (1962), "Străinul" (1964), "Pe drumurile Thaliei" (1964), "Pentru că se iubesc" (1972).

În timpul unei călătorii de documentare în SUA, el a cerut azil politic în această ţară. Fusese, pe rând, muncitor într-o fabrică de împletituri, distribuitor de pizza, vânzător într-un magazin alimentar, chelner, agent de tranzacţii imobiliare, tipograf, scenarist şi producător asociat de film.

×
Subiecte în articol: arte