x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Catehism al lăcomiei, evanghelie a gustului

0
23 Mai 2007 - 00:00

Dacă n-ar fi fost ca Bacalbaşa să se stingă din viaţă in 1935, chiar in anul in care apărea "Dictatura gastronomică", volumul ar fi fost astăzi unul de referinţă pentru literatura de specialitate din Romănia

Dacă n-ar fi fost ca Bacalbaşa să se stingă din viaţă in 1935, chiar in anul in care apărea "Dictatura gastronomică", volumul ar fi fost astăzi unul de referinţă pentru literatura de specialitate din Romănia

Intre a scrie ce cred eu despre Constantin Bacalbaşa - gurmandul, gastronomul, rafinatul intr-ale gustului - şi a lăsa slova lui să respire in paginile Jurnalului de bucătărie, am ales să trec dincolo de faldurile cortinei şi să-l las să deschidă spectacolul cu cele "Două vorbe" ale cărţii de acum şapte decenii şi mai bine.

Căci, scria Bacalbaşa in "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de măncări" (Editura Universul, 1935, ediţie revizuită a volumului "1001 feluri de măncări" din 1934): "Mi se cere să fac o prefaţă pentru o nouă carte de bucătărie?!... Mi se cere mie!?... Mie, un stăruitor al alimentării cu regim, un oprit de la cele mai excelente pregătiri culinare!?... Este ca şi cănd s-ar cere unui ateu să comenteze o evanghelie şi... unui ministru de Finanţe să dea, astăzi, un buget echilibrat! (...) O carte de bucătărie nu este numai un indicator al sosurilor şi un catehism al lăcomiei, o, nu, ea este ceva mai mult şi este ceva mai bun: este o... evanghelie fiziologică!"

Fresca unei epoci

Aş completa spunănd că anume culegerea de reţete a lui Constantin Bacalbaşa (autor al uneia dintre cele mai valoroase fresce literare a "Bucureştilor de altădată", tipărită in patru volume către mijlocul anilor ’30) este "ceva mai mult şi ceva mai bun", este o altfel de monografie a epocii sale, care ne arată azi... moravurile şi năravurile vremii, din perspectiva mai perfidă (?!) a... stomacului şi a papilelor gustative.

Gastronomie şi politichie

Cănd şi cănd, jurnalistul aminteşte personajele mondene (ori doar politice) ale vremii, fie intr-o intorsătură de frază ("Brillat-Savarin, care a inceput prin a fi deputat girondin sub Revoluţie, a urmat ca secretar intim al generalului Augereau şi a sfărşit ca şi d. Sărăţeanu - nu regent, vă rog, dar membru la Curtea de Casaţie" - Constantin Sărăţeanu, n. 1862- m. 1935, a fost membru al Regenţei instituite pe timpul minoratului lui Mihai I, după decesul lui Gheorghe Buzdugan), fie cităndu-le reţetele in capitolul "Regimul favorit" (cum se intămplă cu "G. Oromolu - fost ministru", "Gr. Trancu-Iaşi - fost ministru"), fie, in fine, ciupind atenţia contemporanilor prin numele căte unei reţete (Şalăul sovietic, Bibilica sovietică, Potărnichea Regenţei, dar şi Şalăul Duduiei - apropo de Elena Lupescu, "amica de suflet" a lui Carol al II-lea, zisă şi Duduia).

Liste de măncări

Cartea e inteligent croită - Bacalbaşa ne sfătuieşte pe parcursul a zeci de pagini, spunăndu-ne "Cum şi cu ce ne hrănim", ori "Cum să pregătim măncările" (e drept că, pentru gospodina de azi, unele sfaturi sunt depăşite, căci nu se mai găteşte pe maşina de gătit cu cărbuni, iar unele metode de preparare, gen "se acoperă capacul cu foc", nu mai sunt actuale), ne indrumă cu privire la "Alimentele de regim" şi chiar ne propune o "listă de măncări". Adică "dejunuri şi prănzuri, atăt cele pentru mesele intime, căt şi cele pentru invitaţi sau mesele de gală, supeuri sau mese de noapte şi Revelioane, (...) meniuri pentru aceia care, neputănd intrebuinţa alimentaţia cărnoasă, sunt siliţi la un regim vegetarian incrucişat cu peşte şi lăpturi (...), meniuri pentru fiecare lună in parte, aşa că posesorii acestei Cărţi vor avea indicaţia felurilor celor mai potrivite cu sezoanele". Şi n-am pomenit cele 1.500 de reţete aflate intre capitolele de "sfaturi şi lămuriri" şi "listele de măncări", reţete romăneşti şi străine, unele dintre ele cu poveşti savuroase in spate (poveşti de iubire, de război sau de ură).

Să mai amintim că volumul e atăt de rar şi de puţin cunoscut incăt nici nu figurează in bio-bibliografia autorului, in "Dicţionarul general al literaturii romănii" şi că doar cunoscătorii au fost in stare să aprecieze valoarea unei asemenea cărţi, incăt la o licitaţie preţul ei să crească de opt ori de la preţul de pornire şi să se văndă cu 16 milioane de lei vechi.

Regimul favorit al lui Gr. Trancu-Iaşi

Avocat şi profesor universitar la Academia Comericală (azi ASE) din Bucureşti, Grigore Trancu-Iaşi a fost unul dintre cei mai populari oameni politici ai Romăniei interbelice, fiind fondatorul şi primul ministru (1920) al Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale in Guvernul Averescu

"Am trei slăbiciuni... dacă pot vorbi eu de slăbiciuni in materie de măncare.

1) Salată de icre negre cu pătlăgele vinete (o măncare pe care o gust rar, cănd imi permit luxul, pe vremea pătlăgelelor vinete, să cumpăr o sută de grame de icre).

2) Prăjitura a cărei reţetă v-o trimit alăturat.

3) Cafeaua care poartă numele meu (cafea, coniac, cacao fiartă şi servită intr-un pahar subţire cu un strat de frişcă deasupra)."

Prăjitura Tutti Fruti

Se freacă bine gălbenuşurile cu zahăr, pănă devine spumos, apoi se pune făină şi albuşurile bătute. Această compoziţie se toarnă intr-o tavă tapisată cu hărtie unsă cu unt şi tapisată cu făină. Compoziţia coaptă să aibă grosimea de o jumătate de deget. După ce s-a copt o răstorni şi o laşi pănă a doua zi, cănd o tai in jumătate, o aşezi pe un fund sau un porţelan, torni peste ea un şatou (chadeau) preparat din ouă cu lapte şi puţin rom, pănă se imbină bine; aşezi peste ea un strat de fructe zaharisite sau boabe de diferite dulceţuri care au stat in rom; pui cealaltă jumătate deasupra, mai torni chadeau peste ea şi deasupra garniseşti cu frişcă bătută. O tai in pătrate şi aşezi pe farfurie.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Serialul de comedie Mangalița începe duminică, 29 septembrie, la Antena 1

Serialul de comedie Mangalița începe duminică, 29 septembrie, la Antena 1
Galerie Foto Cel mai nou serial de comedie, Mangalița, are premiera duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, la Antena 1 și îl are în centrul atenției pe Stelian Manole, primarul aflat în fruntea urbei de peste 20 de ani....

Priscilla din Mykonos, apariție spectaculoasă în fața juraților Chefi la cuțite

Priscilla din Mykonos,  apariție spectaculoasă în fața juraților Chefi la cuțite
Galerie Foto În seara aceasta, de la 20:00, cea mai iubită emisiune culinară dă startul unei noi runde de jurizări din sezonul 7, un sezon electrizant ce continuă să îi ia prin surpridere atât pe chefi, cât și pe...

Chefi la cuțite, lider de piață la orașe Chef Sorin Bontea și-a ales ”cuțitul de aur” din sezonul 7

Chefi la cuțite, lider de piață la orașe  Chef Sorin Bontea și-a ales ”cuțitul de aur” din sezonul 7
Galerie Foto Ultimul concurent al ediției de luni seară a întrecut așteptările celor trei jurați Chefi la cuțite, în cea de-a treia jurizare pe nevăzute. Pentru prima dată în acest sezon, chefii Bontea și Dumitrescu au pu...

Bulgarii îşi dezvoltă turismul inspiraţi de români

Bulgarii îşi dezvoltă turismul inspiraţi de români
Litoralul bulgăresc este încă în plină expansiune. Succesul turismului estival a înregistrat aici o creștere constantă, mai ales în ultimii cinci ani, iar acest avânt i-a încurajat pe investitori să...

Petrecere de Halloween la Băile Herculane. Stațiunea a reînviat

Petrecere de Halloween la Băile Herculane. Stațiunea a reînviat
Foarte mult timp am fost obișnuiți cu ideea că doar cei bolnavi se tratează „la băi”, deși mai-marii Imperiului Roman și ai celui Austro-Ungar obișnuiau să facă ceea ce noi numim astăzi tratamente...

Posibilităţi de relaxare la SPA. Congresul şi bursa turismului balnear

Posibilităţi de relaxare la SPA. Congresul şi bursa turismului balnear
Cea de-a cincisprezecea ediție a Congresului Anual al Turismului Balnear și SPA se va desfășura în perioada 18-21 septembrie 2019, la Herculane, sub un nou concept, integrand Forumul și Bursa de turism balnear din...

Bulgarii și-au crescut investițiile și sezonul estival

Bulgarii și-au crescut investițiile și sezonul estival
Galerie Foto Litoralul bulgăresc este încă în plină expansiune. Succesul turismului estival a înregistrat aici o creștere constantă, mai ales în ultimii cinci ani, iar acest avânt i-a încurajat pe investitori să...

Mukinka Chibanga este câștigătorul primei ediții iUmor din cel de-al șaptelea sezon

Mukinka Chibanga este câștigătorul primei ediții iUmor din cel de-al șaptelea sezon
Mukinka Chibanga, tânãrul de origine africanã ce a adus la iUmor un numãr de stand up despre tradiţiile de nuntã şi botez din ţara noastrã i-a cucerit nu doar pe cei trei juraţi, ci şi pe telespectatorii...

RO Break, campania Antenei 1, în topul celor mai bune execuții ale verii conform ADC România

RO Break, campania Antenei 1, în topul celor mai bune execuții ale verii conform ADC România
Galerie Foto Ro Break, noul format de divertisment gândit de Antena 1 și agenția Three special pentru pauzele de publicitate, a fost inclus de ADC România (Art Directors Club România) în top 3 al celor mai bune campanii ale...

Premierele emisiunilor Antenei 1 se vãd gratuit pe AntenaPlay

Premierele emisiunilor Antenei 1 se vãd gratuit pe AntenaPlay
În luna septembrie, AntenaPlay le aduce o ofertã de nerefuzat utilizatorilor sãi: aceştia pot viziona gratuit premierele emisiunilor Antenei 1 pe platforma online. Astfel, primele ediţii din Chefi la Cuţite, iUmor...

ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”

 ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”
În aceastã toamnã, ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”, un concurs interactiv prin care staţia tv pune la bãtaie timp de 11 sãptãmâni, câte o pereche de adidaşi. Trupa...

Actrița Ilona Brezoianu, despre rolul secretarei Flori, din serialul de comedie Mangalița: “Și eu sunt o persoană sensibilă. Și mie îmi plac micii”

Actrița Ilona Brezoianu, despre rolul secretarei Flori, din serialul de comedie Mangalița: “Și eu sunt o persoană sensibilă. Și mie îmi plac micii”
Galerie Foto Actrița Ilona Brezoianu, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea în noul serial de comedie Mangalița, în rolul Flori, secretara primarului Stelian Manole, spune că i-a plăcut personajul său de cum a citit...

Rod Stewart s-a luptat în secret cu cancerul ! S-a vindecat după doi ani de tratament

Rod Stewart s-a luptat în secret cu cancerul ! S-a vindecat după doi ani de tratament
Cântărețul britanic, Sir Rod Stewart, a dezvăluit că s-a vindecat de cancer de prostată după doi ani în care a urmat, în secret, un tratament împotriva acestei afecţiuni. În vârstă de 74 de ani, acesta a...

Emisiunea Gazda Perfectã revine astãzi, de la ora 14:00, la Antena 1

Emisiunea Gazda Perfectã revine astãzi, de la ora 14:00, la Antena 1
Emisiunea Gazda Perfectã revine pe micile ecrane începând de astãzi, în fiecare zi, de luni pânã vineri, de la ora 14:00, imediat dupã Observator, la Antena 1. Cinci oameni care nu ştiu nimic unul despre...

O concurentă vrea să ”îi dezlege cununiile” lui chef Scărlătescu

O concurentă vrea să ”îi dezlege cununiile” lui chef Scărlătescu
Galerie Foto Jurizările pe nevăzute ale sezonului 7 continuă diseară, de la 20:00, pe Antena 1, într-o nouă ediție savuroasă și pline de surprize. Pe lângă personaje unice și farfurii ce vor crește nivelul competiției...
Serviciul de email marketing furnizat de