x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Camembert cu fosfaţi

Camembert cu fosfaţi

de Mihaela Ionescu    |    06 Apr 2009   •   00:00
Camembert cu fosfaţi

Cumpărătorii cremei de brânză Camembert vor avea impresia că achiziţionează un produs care nu le poate pune în pericol sănătatea. Numai că, dacă vor citi cu atenţie eticheta, vor constata că are în compoziţie aditivi alimentari din categoria celor periculoşi.



Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un ex­ces de lipide de natură animală.

Specialistul nostru se bazează pe normele formulate în Re­gulamentul European 1924/2006. Emulgatorii folosiţi de producător, ortofosfaţii şi polifos­fa­ţii de sodiu, dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. În cazul unui consum ridicat, se ajunge la osteoporoză sau la depuneri anormale de calciu (cioc de papagal).

Sorbatul de potasiu poate produce iritaţii dermice, alergii, distruge vitamine B12. Nisina E234 este suspectat că poate selecta agenţi patogeni rezistenţi la antibiotice, avertizează prof. Mencinicopschi. Astfel, consumul ridicat de alimente care conţin E234 poate inhiba efectul antibioticelor.

Fumătorii şi persoanele care suferă de afecţiuni pulmonare trebuie să aibă grijă la consumul acestui produs, pentru că E160 betacaroten folosit drept colorant, poate duce la cancer. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supra­pon­deralilor şi obezilor, celor cu boli cardio­vas­culare, renale, hepatice, celor cu maladii pulmonare, celor cu osteoporoză. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor consuma o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului.  

INGREDIENTE
Cremă brânză Camembert. Grăsime substanţă uscată 55%. Camembert President, lapte degresat, unt president comte, emulgatori (ortofosfaţi şi polifosfaţi de sodiu E450), proteine din lapte, conservanţi sorbat de potasiu E202 şi nisin E234, colorant betacaroten E160. Valoare energetică 1190 kj/287 kcal. Proteine 12 g, glucide 2 g, lipide 25,2 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum