x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Caşcaval pasteurizat cu nitrit de sodiu

Caşcaval pasteurizat cu nitrit de sodiu

de Mihaela Ionescu    |    19 Mai 2009   •   00:00
Caşcaval pasteurizat cu nitrit de sodiu

Caşcavalul del Family pare la prima vedere un produs obişnuit din această categorie, care nu poate pune în pericol sănătatea în cazul unui consum moderat.



La o lectură atentă a etichetei, se remarcă un ingredient cu potenţial cancerigen, conservantul nitrit de sodiu E251. Profesorul doctor Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimen­tare, se arată nedumerit de pre­zenţa acestui aditiv alimentar, mai ales că prin procesul de fabricaţie se asigură un termen de valabilitate lung. Nitri­tul de sodiu se mai foloseşte şi pentru a da produselor culoarea roz, iar în acest caz nu era ne­voie de un astfel de ar­tificiu. Utilizarea lui E251 este cu atât mai curioasă, cu cât are o serie de efecte adverse, unul dintre cele mai periculoase fiind dezvoltarea de celule cance­roase. Din această cauză, specialistul nostru spune că produsul analizat nu este recomandat în special copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor suferinzi de cancer, persoanelor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare. Din cauza cantităţii mari de lipide de origine animală, supraponderalii şi obezii trebuie să consume caşcavalul Del cu mode­raţie. Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză trebuie să testeze reacţia organismului. 

Ingrediente
Produs obţinut prin metoda opăririi caşului. Lapte de vacă pasteurizat, culturi lactice, cheag, agent de întărire cloru­ră de calciu E509, conservant nitrit de sodiu E251. Gr/s.u. 40%.

×
Subiecte în articol: bun de consum