x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM / Polonezi din slănină

CE BEM, CE MĂNCĂM / Polonezi din slănină

de Cristina Andreea Calin    |    22 Ian 2009   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM / Polonezi din slănină

Polonezii Carn San sunt un produs cu foarte multe grăsimi de proastă calitate, care pun în pericol sănătatea inimii şi a ficatului. Slănina şi şoriciul, care ocupă locul al doilea şi al treilea ca pondere, sunt periculoase şi transformă produsul într-unul de proastă calitate.



Produsul analizat conţine pe lângă cantitatea mare de grăsimi şi aditivi alimentari periculoşi pentru sănătatea consumatorilor. Polifosfaţii dezechilibrează balanţa calciu fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. În timp, în cazul unui consum mare, poate apărea osteoporoza. Monoglutamatul de sodiu, E621, este un aditiv cu efecte neurotoxice şi poate induce sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, stări de slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Din această cauză nu este permis în alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate, a hipoglicemicilor, a bătrânilor şi a cardiacilor. Nitritul de sodiu, E250, are un potenţial cancerigen ridicat şi din această cauză nu trebuie să fie prezent în dieta copiilor. Acidul carminic poate provoca alergii, rinite, astm, erupţii cutanate. Din cauza efectelor sale adverse trebuie evitat de copiii cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD).

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că din cauza compoziţiei lor, polonezii analizaţi au o valoare energetică foarte ridicată, iar consumul lor trebuie evitat de persoanele supraponderale şi obeze. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor şi celor care sunt sensibili la aditivii alimentari din compoziţie.

Etichetă
Carne porc, slănină, şorici, proteină vegetală (alergen), amidon, stabilizator (polifosfaţi E452), antioxidant (acid ascorbic E300 ), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E621), zaharuri (dextroză, glucoză), condimente, sare, conservant (nitrit de sodiu E250), colorant natural (acid carminic E120), membrană naturală comestibilă.

×
Subiecte în articol: bun de consum