x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Magiun de Topoloveni cu stele Michelin

Magiun de Topoloveni cu stele Michelin

de Cristina Andreea Calin    |    19 Mai 2010   •   00:00
Magiun de Topoloveni cu stele Michelin

Peste 60 de specialişti din Europa au hotărât că Magiunul Natural de Prune Topoloveni poate primi distincţia „Superior Taste Award" („Premiul pentru Gust Superior"). Astfel, magiunul devine primul produs tradiţional românesc medaliat, trecând de bariera obişnuinţelor gastronomice.



„Superior Taste Award" este o competiţie anuală la care pot parti­cipa produse alimentare şi băuturi din întreaga lume. Organizator este International Taste and Quality Institute, o instituţie de prestigiu, cu sediul la Bruxelles. Din juriu fac parte bucătari care conduc restaurante foarte bine cotate în Ghidul Michelin şi somelieri de renume. Aceştia pun note produselor având în vedere cinci aspecte: gustul, mirosul, prima impresie, viziune şi gustul rămas după deglutiţie.

Magiunul natural de pru­ne Topoloveni a primit un punctaj total de aproape 80 de puncte, confirmând şi la nivel internaţional că este un produs de calitate. Degustarea a fost făcută în orb, astfel că nici unul dintre membrii juriului nu a ştiut despre ce produs este vorba.

Bucătarii au avut ei înşişi de trecut teste foarte grele înainte de a intra în acest juriu. Faptul că restaurantele la care ei lucrează sunt cotate cu una, două sau trei stele Michelin se traduce prin faptul că modul în care îşi tratează clienţii este aproape de perfecţiune. De aceea, ei au experienţa necesară pentru a recunoaşte un produs de calitate. Şi acest lucru nu a fost uşor, pentru că au trebuit să ia în calcul nu numai gustul produsului ca atare, ci şi modul în care acesta se combină cu alte alimente.

Fiecare participant a trebuit să specifice combinaţiile posibile în care se consumă alimentul, dar şi detalii legate de temperatura de păstrare, modul de ambalare şi ingredienele principale. Un punct forte al magiu­nului natural de prune Topoloveni l-a reprezentat faptul că nu conţine aditivi alimentari, având şi certificate doveditoare de la Laboratorul LAREX şi de la Institutul de Cercetări Alimentare.

De asemenea, a fost luat în considerare şi faptul că are numeroase beneficii asupra sănătăţii, printre care conţinutul ridicat de fibre, posibilitatea de a fi consumat de diabetici şi bebeluşi chiar din momentul începerii diversificării, cantitatea mare de antioxidanţi, de seleniu, potasiu şi alte minerale şi vita­mine care ajută organismul să lucreze la cote maxime.

De altfel, cel mai mare punctaj a fost obţinut la viziune, ceea ce înseamnă că juraţii au apreciat în mod deosebit faptul că producătorul a ţinut cont nu numai de caracteristicile legate de gust şi aspect, transformând ma­giunul într-un aliment funcţional.

Magiunul natural de prune Topoloveni este primul aliment românesc medaliat de Internatio­nal Taste and Quality Institute. La ediţiile precedente, România s-a remarcat cu apă minerală, bere şi votcă de ca­litate. Cu toate acestea, sunt foarte puţine mărci româneşti care se pot lăuda cu sigla „Superior Taste Award" pe etichetă. Sunt ţări care au în mod constant peste 10 produse medaliate. Japonia este ţara către care se îndreaptă cele mai multe distincţii. În ultimii trei ani, numele României s-a auzit strigat de 19 ori, însă sunt ţări, cum ar fi Pakistan, care numai anul acesta au avut 14 produse medaliate.

×