x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate istorice

0
Autor: Magda Cristina Ursache 16 Sep 2010 - 00:00
Bucate istorice
Vezi galeria foto

E sărbătoare. Să ne aşezăm, deci, la lunga masă a chilienilor pe care tronează autentice vechi preparate ale nativilor amerindieni, alături de cele ale comunităţilor imigrante, care au contribuit la cultura gastronomică a ţării. Mixul culinar merge dincolo de combinaţiile care s-au născut din amestecul nativilor cu spaniolii... Vei găsi aici, venite "de peste mări şi ţări", inflexiuni germane, franţuzeşti sau arabe.

Astfel, o mâncare tradiţională, precum cazuela, are caracteristici distincte în funcţie de locul unde este preparată. Principala diferenţă o poţi observa la ingrediente. În nord - scrie antropologul Sonia Montecino - oamenii ţin foarte mult la reţeta lor de cazuela, care este diferită de cea din sud, la rândul ei diferită de cea din zona centrală. Ce uneşte această reţetă este conceptul de tocană, o supă fierbinte, groasă, de densitate diferită, în care carnea şi legumele plutesc fără a fi amestecate.

Originile oricărui preparat pot fi surprinzătoare. De exemplu, un fel de mâncare originar din nordul ţării, dar care se mănâncă în toată ţara, este cebiche, care vine din arabul sibech, însemnând mâncare acră. Este preparat cu peşte crud, marinat în lămâie şi servit cu sare, usturoi şi ceapă. Se poate adăuga şi chili. Este consumat mai ales pe coastă.

SUPA LUI DON PEDRO
Toate comunităţile din nord şi din sud au propriile preparate specifice, în funcţie de climat şi de produsele de pe uscat şi de pe mare. Din zona centrală a Chile provine un fel de mâncare a cărui istorie a intrat în... istorie. Este vorba despre supa valdiviană. Se pare că a fost numită aşa după numele unui general spaniol: Don Pedro de Valdivia. Acesta dăduse ordin ca soldaţii spanioli să fie plătiţi în cantităţi mari de ceapă, cartofi şi chili, în loc de bani. Aşa că soldaţii au inventat o reţetă la care să se poată adăuga aceste ingrediente - împreună doar cu carne, ouă şi condimente la început, astăzi alături şi de alte legume - şi care să fie şi hrănitoare. Dintr-o necesitate a fost creată o reţetă care s-a dovedit a fi în timp o adevărată câştigătoare în competiţia celor mai apreciate feluri de mâncare chiliene.


Arollado de chancho (Rulou de porc)
Ingrediente: 2 kg de muşchi de porc cu grăsime, 750 g de grăsime de porc, o bucată mare de şorici din zona abdomenului, două linguriţe de sare, o linguriţă de piper măcinat, o linguriţă de chimion măcinat, o linguriţă de sos de ardei iute, două linguriţe de oregano, trei căţei de usturoi pisat
Preparare: Se taie muşchiul pe lungime, în şase bucăţi. Se procedează la fel cu grăsimea de porc şi se lasă la marinat cu toate condimentele, timp de o zi, în frigider. Se pune pielea pe masă, se aşază fâşiile de carne şi se rulează, strângând foarte bine, apoi se leagă cu o sfoară şi se fac mai multe noduri pentru o mai bună susţinere. Se pune ruloul la fiert cu multă apă şi puţină sare, timp de două ore. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească, apoi se serveşte cu pastă de ardei iute. Se poate mânca şi cald, cu piure de cartofi.


Guatitas a la chilena (Supă chiliană de burtă)
Ingrediente: 1 kg de burtă, 2 linguri de oţet, 4 linguri de unt, o lingură de făină, 4 linguri de ceapă tăiată mărunt, o lingură de pătrunjel tăiat mărunt, 2 linguri de pesmet, 150 ml de supă, crutoane, 2 linguri de brânză rasă.
Preparare: După ce se fierbe carnea se pune într-o tigaie cu patru linguriţe de oţet şi patru de unt, sare şi piper. Se prăjeşte în unt, se adaugă ceapa, pătrunjelul mărunţit şi puţină făină, apoi pâinea prăjită şi supa necesară pentru ca sosul să aibă o consistenţă normală. Se aşază în tavă pe straturi, unul de burtă şi unul de sos, în mod succesiv, până se umple. Deasupra se pun crutoanele şi se presară brânza rasă. Apoi se bagă la cuptor.


Carbonada
Ingrediente: 500 g de carne de vacă, 2 litri de apă, 2 ceşti de cartofi tăiaţi bucăţele, o ceaşcă de dovlecei tăiaţi bucăţele, o ceaşcă de morcovi tăiaţi bucăţele, 100 g boabe de porumb, 100 g fasole verde, 100 g mazăre, 100 g fasole, o lingură de orez, o lingură de pătrunjel tăiat mărunt, un ou, ardei verde, colorant, sare şi piper.
Preparare: Se taie carnea în cubuleţe mici şi se pune la fiert în apă. Când carnea este bine fiartă se scoate şi se separă de zeamă. Se taie legumele în cubuleţe mici şi se adaugă mazărea şi fasolea.
Carnea se prăjeşte într-o tigaie cu trei linguriţe de colorant şi apoi se adaugă toate legumele.
Când deja sunt făcute se adaugă sare, piper şi puţin ardei. Toate acestea se varsă într-o oală cu zeama anterior preparată şi opţional se adaugă orez.
Se lasă la fiert mult timp, la foc lent.
În momentul servirii se pune pătrunjel mărunţit şi un ou uşor bătut.


Ajiaco y valdiviano (Supă valdiviană)
Ingrediente: 650 g de carne de viţel, tăiată în fâşii. În Valdivia se prepară cu carne deshidratată, uşor prăjită şi tăiată bucăţi. Un kg de cartofi tăiaţi felii, o ceapă mare tăiată felii şi prăjită în ulei, doi căţei de usturoi tăiaţi mărunt şi prăjiţi deasupra cepei, o roşie tăiată, un ardei iute foarte picat, fără sâmburi, tăiat mărunt, piper, chimion, oregano după gust, o linguriţă de pastă de ardei iute, 6 ouă, doi litri de apă fiartă
Preparare: Într-o oală mare se prăjesc bine ceapa, usturoiul şi roşiile. Deasupra lor se pun, timp de câteva minute, carnea şi cartofii, se adaugă toate condimentele şi se adaugă apa fiartă. Se acoperă, iar după 20 de minute se verifică dacă sunt fierţi cartofii. Se varsă conţinutul celor şase ouă şi se amestecă încet timp de un minut.
Se serveşte caldă.


Odă anghinarei
Anghinara
cu inimă gingaşă
s-a făcut războinic,
stă dreaptă, şi-a construit
o cupolă în miniatură
şi are
solzi
impermeabili,
iar lângă ea
legumele nebune
s-au încreţit,
devenind
cârcei, papură,
bulbi emoţionanţi,
în pământ
a adormit morcovul
cu mustăţi roşii (...)
varza
s-a pus
pe probat fuste,
sovârful
umple lumea de arome,
iar dulcea
anghinară
stă în grădină,
în haine de războinic,
brunată ca o rodie,
mândră...

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end
CFR Călători a suplimentat cu 23.000 numărul de locuri în trenurile care circulă spre și dinspre litoral, Valea Prahovei și Moldova, datorită cererii mari de transport. Trenurile care...

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile
Ungaria impune noi restricții la intrarea în țară, începând de miercuri, a anunțat ministrul Gergely Gulyás. Măsurile intervin pentru limitarea răspândirii pandemimei de coronavirus. România a...

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia
Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista completă a centrelor din țară unde românii pot face testul molecular pentru infecția cu COVID-19, necesar pentru petrecerea concediului în...

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei
În această după-amiază este de așteptat ca turiștii care au fost în week-end pe litoral sau în stațiunile de pe Valea Prahovei să se întoarcă în Capitală. Prin urmare, drumurile rutiere se vor...

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere
După ce autoritățile de la Atena au decis să le impună turiștilor români, care ajung pe cale rutieră în Grecia, prezentarea unui test negativ la infecția cu COVID-19, acestea iau în calcul...

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Doru Dinu Glăvan a obținut un nou mandat ,pentru perioada 2020-2024, la conducerea UZPR, organizația profesională reprezentativă a ziariștilor. Adunarea Generală  s-a desfășurat în condiții statutare , s

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...
Serviciul de email marketing furnizat de