x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...” - Dumitru Fărcaş

“Astăzi e ziua ta...” - Dumitru Fărcaş

de Ramona Vintila    |    12 Mai 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...” - Dumitru Fărcaş

Maestrul Dumitru Fărcaş împlineşte astăzi 70 de ani. La mulţi ani!

“Am crescut pe altarul artei...

Maestrul Dumitru Fărcaş împlineşte astăzi 70 de ani. La mulţi ani!
“Sînt în plină emoţie, în pline pregătiri pentru spectacolul aniversar care va avea loc la Opera Română din Cluj la data de 17 mai. Voi avea invitaţi foarte speciali, prieteni din lumea artei şi culturii, printre care Florin Piersic, Dorel Vişan, Sofia Vicoveanca, Corina Chiriac, Cvartetul Transilvania, Ioan Bocşa, Gheorghe Turda etc.

Eu sînt un fiu de ţăran din Maramureş. La mine în familie se cînta la fluier, fraţii mai mari cîntau la clarinet. Am fost descoperit de directorul liceului de muzică. În 1960, cînd s-au pus bazele Ansamblului Maramureşului, am făcut parte din acest ansamblu. În 1962 am intrat la Conservator, între timp am participat la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care cel de la Helsinki. Tot în 1962 am preluat «Ansamblul Mărţişorul», un mic nucleu de cîţiva studenţaşi, şi l-am transformat într-un ansamblu prestigios, care a participat la diferite concursuri şi festivaluri naţionale, internaţionale. Am cîştigat tot ce se putea cîştiga... Discul de aur, Ciorchinele de aur, Medalia de aur, cel mai bun şef de orchestră – Dumitru Fărcaş. Am fost decorat de Guvernul României cu Crucea Serviciului Credincios în grad de Cavaler şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de mare Ofiţer. În urmă cu două luni am fost declarat Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj. Am muncit foarte mult şi cu multă dragoste pentru această profesie. Cariera mea mi-a adus mari satisfacţii şi m-am simţit extraordinar de apreciat. Dovada sînt marile documente şi aprecieri pe care le am din ziare, reviste, spectacole de radio şi televiziune, CD-uri şi de tot ceea ce am făcut pînă acum.

Sînt mîndru, pentru că oameni de mare prestigiu din lumea culturii mi-au adus elogii şi aprecieri. Începînd cu Fănuş Neagu, D.R. Popescu, Marin Constantin, Constantin Arvinte pînă la marea interpretă Maria Tănase. Am crescut pe altarul artei şi al culturii 47 de ani. Şi mă simt încă foarte bine. Nu am de ce să-mi fac mustrări. Am o familie frumoasă, am un copil de care sînt mîndru. Din păcate, nu îi mai am pe ai mei lîngă mine, nici părinţii şi nici fraţii, dar am foarte mulţi prieteni, am satul întreg care m-a făcut Cetăţean de Onoare atît comuna mea, cît şi Bucureştiul, Baia-Mare, Clujul şi Reşiţa.

Visele mele au fost întotdeauna legate de cîntec, mai ales de cînd am început să cunosc cîte ceva din ale cîntecului românesc. De aici încolo... am reconstituit casa părintească în satul meu natal, într-o livadă cu cireşi, cu meri, cu peri şi cu tot ce este mai frumos. Mai trebuie doar să mă ocup de finisaje. Vreau să mă retrag după 50 de ani de activitate artistică şi după 70 de ani de viaţă... să poposesc mai mult printre sătenii mei, în frumosul Maramureş, unde m-am născut.”

×
Subiecte în articol: calendar