x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Veta Biriş!

Astăzi e ziua ta... Veta Biriş!

de Ramona Vintila    |    11 Aug 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Veta Biriş!

“Veseuş, vatra mea... predestinată”



Cântecele sale sunt cântecele neamului. Le-a ascultat în vatra satelor noastre, în cadrul obiceiurilor de peste an sau al celor legate de viaţa ţăranului ardelean. De asemenea, un loc important în sufletul şi repertoriul său îl deţin cântecele patriotice, învăţate de la tatăl său şi de la sătenii săi, pe care nu i-a părăsit nici o clipă. A rămas alături de ei, în satul Căpâlna de Jos, de care o leagă multe amintiri frumoase. Veta Biriş împlineşte astăzi 60 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

"Dumnezeu a vrut să am parte de o bucurie continuă, fiecare întâlnire cu publicul iubitor de cântec fiind... o reală sărbătoare. Cu toate acestea, însă, la fiecare început de august, cei dragi îmi amintesc de faptul că s-a mai împlinit un an de realizări, de bucurii.

Şi cum să nu te bucuri în asemenea momente văzând cum oamenii din îndepărtate locuri, pe care nici nu-i cunoşti personal, îţi scriu, îţi trimit mesaje sau te sună pentru a-ţi ura La mulţi ani?

EMOŢIE
Sunt momente de reală încărcătură care confirmă că nici un an n-a trecut fără a întări relaţia dintre mine şi iubitorii glasului şi-ai cântecelor mele. Astfel, de fiecare dată, şi proiectele mele sunt legate tot de acest aspect. În fiecare an mă gândesc să mai aduc spre ascultare cântece noi şi vechi totodată şi mă rog lui Dumnezeu să-mi dea putere pentru multe, multe alte întâlniri ale sufletelor celor ce ştim preţui adevărata cultură tradiţională.

DEMNITATEA ŢĂRANULUI ROMĂN
De-a lungul timpului am învăţat că rezişti în inima publicului doar dacă eşti sincer, doar dacă-ţi păstrezi demnitatea pe care ţăranul român a avut-o întotdeauna, indiferent de vremi... şi-am mai învăţat ceva: să fac lucruri care ştiu că aduc bucurie, chiar şi lucruri care pot părea minore, dar cu gânduri dragi...

Privitor la locul unde-am venit în lume, de-aş fi putut alege, m-aş fi născut, cu siguranţă tot la Veseuş, simt că e vatra mea... predestinată, iar faptul că trăiesc şi acum pe-aceste plaiuri confirmă că îmi sunt adânc înrădăcinate în suflet.

RECUNOŞTINŢĂ
Privind în urmă, dar şi... în viitor, pot să spun doar atât: sunt recunoascătoare pentru tot ce mi-a dăruit Dumnezeu şi-l rog să mă ţină sănătoasă pentru a-mi putea continua menirea."

×
Subiecte în articol: calendar veta biris