x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 11 octombrie 2010

Luni 11 octombrie 2010

11 Oct 2010   •   00:00

Este ziua 284 a anului ● Au mai rămas 81 de zile



Soarele
Răsare la 7:25 ● Apune la 18:39

Luna
Răsare la 11:53 ● Apune la 20:45

● Primul pătrar (Luna în creştere) 15 octombrie ● Lună plină 23 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 octombrie ● Lună nouă 6 noiembrie


Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.; Cuv. Teofan Mărt.; Sf. Mc. Zenaida şi Filonila
Prăznuit astăzi, Sfântul Apostol Filip era originar din Cezareea Pa­lestinei. În urma căsătoriei sale, i-au fost dă­ruite patru fiice prorocite. Sfin­ţii Apos­toli l-au numit diacon şi, îm­preu­nă cu Sfântul Mucenic şi Ar­hi­diacon Ştefan, a fost hirotonisit. Fi­lip îşi petrecea timpul slujind creş­ti­nilor şi îngrijindu-se de săracii şi vă­duvele din Ierusalim. Diaconul Filip a propovăduit Evanghelia în Sa­ma­ria, unde a botezat pe Simon Vră­ji­torul. Răpit de îngerul Domnului, Sfân­tul Filip a primit sarcina să mear­gă pe calea ce duce de la Ierusa­lim spre Gaza. În drum s-a întâlnit cu fa­menul dregător al împărătesei Etio­­piei, pe care l-a botezat şi l-a făcut pri­mul propovăduitor al credinţei în Etiopia.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Casa românească de veche tradiţie avea intrarea pe latura unde se găseau ferestrele şi prispa. Apariţia celei de a doua uşi pe latura opusă drumului, în general pe peretele dinspre miazănoapte, a fost o inovaţie tehnică cu rol strategic bine definit. O adaptare interesantă a locuinţei tradiţionale a fost adăugarea unei noi încăperi numită tainiţă sau ascun­zătoare. O astfel de casă era încă în picioare în anul 1974 în satul Dâlboiţa, jud. Mehedinţi, când am efectuat ancheta pentru Atlasul Etnografic. Între tindă şi camera curată era construită o mică încăpere, fără uşă şi fereastră. Intrarea în ascun­zătoare se efectua în caz de nevoie prin podul casei. (Prof. Ion Ghinoiu)


Click istoric

La 11 octombrie 1866, Poarta Oto­ma­nă emană firmanul de învestitură a lui Carol ca principe, cu titlu ereditar, al Principatelor Unite. În schimbul recunoaşterii, firmanul conţinea o serie de clauze restrictive, menite să îm­piedice proclamarea indepen­denţei României: considerarea ţării noastre ca "făcând parte integrantă" din Imperiul Otoman, interzicerea spo­ririi forţelor armate permanente ro­mâne peste 30.000 de oameni, fără o înţelegere prealabilă cu puterea su­ze­rană, moneda proprie a României urma să poarte un semn special, fixat în înţelegere cu guvernul otoman, obligativitatea recunoaşterii de către România a tratatelor şi convenţiilor încheiate de Imperiul Otoman cu alte state, interzicerea încheierii de tratate sau convenţii cu statele străine, fiindu-i permisă numai încheierea de aranjamente de interes local, fără caracter politic ş.a.


S-a întâmplat azi
În România

● 1818 - Ioan Gheorghe Caragea părăseşte domnia, după ce adunase o avere fabuloasă din numeroasele şi apăsătoarele dări stoarse de la locuitorii ţării.

În lume
● 1968 - NASA lansează Apollo 7, prima misiune cu oameni la bord (astronauţii: Wally Schirra, Donn F. Eisele şi Walter Cunningham).

Născuţi la 11 oct.
● 1929 - Olga Tudorache, actriţă. Personalitate incontestabilă a teatrului şi filmului românesc, a jucat în nu­meroase piese pe scena Teatrului Mic din Bucureşti. A onorat, de ase­menea, scena Teatrului Foarte Mic. Nu a ocolit nici Teatrul Naţional "I.L. Caragiale". În film a deţinut mai ales ro­luri de plan doi: "Tudor", "Răz­bunarea haiducilor", "Profetul, aurul şi ardelenii", "Prea cald pentru luna mai", "Tusea şi junghiul", "Doi hai­duci şi o crâşmăriţă", "O vară de ne­uitat" etc. A fost conferenţiar uni­ver­sitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", la catedra de actorie. Din 1990 până în 1997, când s-a pensionat, a fost pro­fesor şi a scos şase promoţii de ac­tori. A fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii.
● 1938 - Dan Piţa, regizor.

×
Subiecte în articol: calendar