x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Gândiţi înainte să munciţi!

Gândiţi înainte să munciţi!

de Sebastian S. Eduard    |    22 Aug 2010   •   00:00
Gândiţi înainte să munciţi!
Sursa foto: /Thinkstock

Ideea e simplă. Faceţi o pauză, respiraţi adânc şi gândiţi-vă ce puteţi să faceţi pentru dumneavoastră. Pentru că nimeni altcineva nu o să o facă şi, simţim noi, aveţi neapărată nevoie de un "rebranding".



5880-129627-sc00006c4c02.jpgDe mii de ani, oamenii visează la o muncă plăcută, pe care să şi-o poată organiza după voie. În secolul al XXI-lea, această utopie ar putea deveni, în sfârşit, realitate. Cu fiecare dimineaţă în care ne trezim să mergem la serviciu ne mai apropiem un pic de acest ţel. Un vis prinde viaţă. Cu o mică mare problemă: că visul ar putea fi, de fapt, un coşmar...

Angajatul modern este un manager al propriului eu şi un artist al exploatării de sine, care-şi foloseşte puterea de muncă într-un mod cât mai eficient şi, valorizând-o, amplifică de mai multe ori rezultatul strict material. Asta duce la întrebarea firească: dacă angajatului modern îi place să se exploateze, de ce să-l împiedicăm? Şi ce vrea de fapt această carte?

Această carte - "Arta exploatării de sine" - nu e o chemare la frânarea societăţii sau la grevă. Dar să nu uităm că biroul nu trebuie să devină automat un templu al realizării individuale. Ideea că omul poate crea doar la muncă lucruri care rămân, că o carieră abruptă este sinonimă cu o viaţă bună nu se bazează, în ultimă instanţă, pe o ordine naturală, ci e o invenţie omenească. Sau, altfel spus: este o ideologie, o concepţie despre lume rigidă, bazată pe anumite precepte care nu mai pot fi puse sub semnul întrebării de credincioşi. "Această adevărată «Biserică a Carierei» a devenit o instituţie atotputernică", crede Jakob Schrenk, autorul.

×
Subiecte în articol: carte