x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scena consfinţită de marii actori

Scena consfinţită de marii actori

de Maria Sârbu    |    01 Apr 2009   •   00:00
Scena consfinţită de marii actori

Reaprinderea luminilor Teatrului Naţional din Caracal după mai bine de două decenii prilejuieşte aici un mini-festival de trei zile, pe afiş fiind incluse patru titluri de mare succes la public.



Prezenţa, în cadrul aceluiaşi eveniment, a lui Radu Beligan, Tudor Gheorghe, Florin Piersic şi Emiliei Popescu, a lui Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs este un gest onorant făcut teatrului, făcut celor care au contribuit la readucerea lui în circuitul naţional, făcut şi publicului. Localnicii, care îşi primesc înapoi mândreţea de clădire cu faima de altădată, vor onora la rândul lor interpreţii. E un nou început ce va putea aduce după sine alte spectacole aşteptate pe scena Naţionalului. Se va întâmpla ceva divin.

Prima zi (2 aprilie)

La ora 19:00 - "Măscăriciul", un spectacol după Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs, care au semnat şi dramatizarea textului montat. Regia aparţine lui Mălăele. Premiera a avut loc la "Bulandra" în februarie 2005. În cronica sa, publicată în România literară, criticul Marina Constantinescu spunea la scurt timp după prima reprezentaţie: "Minunat fiecare, minunaţi ca parteneri unul pentru celălalt, Horaţiu Mălăele - într-o ipostază a vulnerabilităţii artistice mai puţin cunoscute - şi Niculae Urs - care face un rol de o mare delicateţe şi sensibilitate - Actorul şi Sufleorul, Svetlovidov şi Nikita Ivanîci privesc înapoi când cu mânie, când cu mândrie, când cu melancolie. (...)"

A doua zi (3 aprilie)
La ora 16:00 - maestrul Radu Beligan va veni pe scenă pentru a susţine conferinţa-spectacol "Confesiuni despre viaţă şi artă". La urechea publicului vor ajunge mărturisiri făcute în faţa altarului din lăcaşul sfintei Arte: "Viaţa mea n-a fost uşoară, de altfel nici o viaţă nu e uşoară, a fost o luptă permanentă şi sper că am ieşit învingător din această luptă. Nu o victorie strălucită, dar o victorie confortabilă". Sunt cuvintele care nu lipsesc din această conferinţă - o expunere ca o supremaţie asupra vieţii ce contemplează într-un amurg frumos .

Ora 19:00 este destinată lui Tudor Gheorghe, care aduce spectacolul inedit de cântece lăutăreşti, intitulat "Mahalaua Mon Amour". Acesta va completa, aşa cum spune Tudor Gheorghe, "un ciclu de restituiri muzicale pe care l-a propus tinerilor şi nu numai în cele trei spectacole de muzică populară din perioada interbelică şi în cele două cu muzică uşoară a aceleiaşi perioade în care ilustram într-un fel o parte din viaţa spirituală din acea vreme".

"Lipsea însă ceva din tabloul pe care am încercat să-l conturez. Cântasem muzica satelor şi oraşelor, mai exact pe cea din localurile din centrul oraşelor reprezentate de Moscopol, Titi Botez şi Cristian Vasile. Acum vă propun o altfel de muzică, ba chiar mai mult, o stare muzicală a unei lumi speciale, o lume a mahalalelor, o lume a durerii şi bucuriei, spre o mai dreaptă cinstire a domnilor lautari Zavaidoc, Gheorghe Moţoi, Fărâmiţă Lambru, Dona Siminică, Romica Puceanu etc.", spune artistul.

A treia zi (4 aprilie)

Ora 19:00 - "Străini în noapte" de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan, cu Florin Piersic şi Emilia Popescu. E un alt regal scenic. Anul trecut, cei doi actori au cutreierat ţara cu această comedie romantică, fascinându-i spectatori. O fac cu acelaşi sentiment de credinţă şi dragoste pentru arta teatrală şi în continuare. Asta poate şi pentru că Radu Beligan vrea să convingă publicul că această piesă franţuzească, în care a jucat şi Alain Delon, pare a fi scrisă pentru Florin Piersic.

Citiţi şi:
Naţionalul din Caracal, pentru un nou veac
La Caracal, Teatrul Naţional a înfruntat istoria

×
Subiecte în articol: arte