x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O istorie zbuciumată

0
15 Aug 2007 - 00:00

Cei mai mulţi dintre noi ii cunoaştem pe tătari din poveştile de demult istorisite de cronicarii moldoveni.Puţin ştiu insă că istoria formării lor ca neam este una aparte.

Cei mai mulţi dintre noi ii cunoaştem pe tătari din poveştile de demult istorisite de cronicarii moldoveni. Ni-i inchipuim ca pe un neam aspru şi războinic, călit in lupte. Puţin ştiu insă că istoria formării lor ca neam este una aparte. In secolul al V-lea, tătarii trăiau in deşertul Gobi, iar 400 de ani mai tărziu ei vor participa la formarea Imperiului Mongol al lui Genghis Han. Nu există totuşi o echivalenţă intre poporul mongol şi cel tătar. Conform religiei, mongolii sunt budişti, iar tătarii musulmani suniţi. In Evul Mediu, tătarii au cucerit suprafeţe intinse din Rusia de astăzi, ajungănd pănă in Crimea şi ţinutul Bugeacului (sudul Basarabiei). Cunoscuţi sub numele de Hoarda de Aur, ei au atacat in nenumărate rănduri Moldova şi Transilvania.

Primele semne

Prima atestare documentară a tătarilor in Dobrogea datează de la inceputul secolului al XIII-lea, atunci cănd şeful-tătar Ebruz-aza primeşte in dar un domeniu in această zonă. La sfărşitul secolului al XVI-lea, călătorii străini obişnuiau să numească această regiune ca fiind "ţara tătarilor". In prezent, cei 24.649 de tătari (0,11 % din populaţia ţării) trăiesc in principal in judeţele Constanţa, Tulcea şi in municipiul Bucureşti.

Plăcintele cu diverse umpluturi sunt caracteristice bucătăriei tătăreşti. De cele mai multe ori au formă de triunghi şi se umplu cu o compoziţie de carne mai grasă şi ceapă. Alteori, umpluturile pot fi pe bază de cartofi. Băutura pe măsura acestor plăcinte savuroase şi consistente este ayran (iaurt amestecat cu apă). Ceaiul a devenit cu timpul atributul ospitalităţii. Se serveşte fierbinte, iar de multe ori se adaugă şi lapte.

"Băutura preferată a tătarilor, indiferent de clasa socială, era ceaiul, consumat in cantităţi apreciabile, mai mult decăt obişnuiau vecinii lor"

N. Vorobyev,istoric

Kobete - Plăcintă cu foi şi carne

Ingrediente: aluatul: un kg făină, apă, sare; umplutura: 500 g carne tocată, 200 g orez, o ceapă, 100 g margarină, ulei, un ou, piper.

Preparare: Se face un aluat potrivit de tare din apă, sare şi făină. Aluatul se taie in 10 părţi egale. Intre timp, se pregăteşte umplutura astfel: se căleşte carnea impreună cu ceapa rasă, se adaugă piper şi sare după gust. Orezul se fierbe pănă se inmoaie, după care se scurge şi se amestecă bine cu carnea călită. Fiecare foaie se intinde potrivit de subţire şi se unge cu ulei. Se pun una peste alta 5 foi, se aşază in tavă. Se pune in mijloc umplutura de carne şi orez, peste care se mai aşază cele 5 foi rămase. Se taie in formă de pătrat şi se unge plăcinta cu ou. Se introduce in cuptorul incins, aproximativ 40 de minute.

Citeşte mai multe despre:   diversitate culinară

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Pepe, despre relația pe care o are cu Nea Mărin: ”Când îl sun și îi aud vocea, mă încarc cu energie”

Pepe, despre relația pe care o are cu Nea Mărin:  ”Când îl sun și îi aud vocea, mă încarc cu energie”
Galerie Foto Pepe, alături de Minodora, Romică Țociu și Sânziana Buruiană, formează echipa de vedete care îl ajută pe Nea Mărin în administrarea restaurantului său de pe malul Mării Negre, în cadrul celei de-a treia...

Rețeta zilei: Somon cu broccoli

Rețeta zilei: Somon cu broccoli
Ingrediente sare amareto 2 linguri corisndru tăiat o lămâie 450 g brocoli 2 căței de usturoi ardei rosu 5 fileuri somon 100ml apă Metoda de preparare Amesteca 100 ml apa, sosul,...

Marele secret al celei mai bune salate de vinete

Marele secret al celei mai bune salate de vinete
Galerie Foto Marele secret, care de fapt este o descoperire întâmplătoare, l-am aflat când eram într-o mică vacanță la țară. Prietenii la care am stat câteva zile aveau o mică grădină în care își creșteau...

Monica Anghel: „Cred că ar trebui reglementată legea împotriva violenței asupra animalelor”

Monica Anghel:  „Cred că ar trebui reglementată legea împotriva violenței asupra animalelor”
Galerie Foto Îndrãgita artistã Monica Anghel este o foarte mare iubitoare de animale, la fel ca și tatăl ei de altfel. În momentul acesta, Monica are nu mai puţin de cinci câini, despre care povestește în cadrul emisiunii...

Târg de vară la Muzeul Ţăranului Român

Târg de vară la Muzeul Ţăranului Român
Târgul de vară Nedeie Târg'şor are loc de vineri până duminică la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Cu acest prilej bucureştemii sunt aşteptaţi cu demonstraţii de ţesut, încondeiat ouă, modelaj...

Lidia Fecioru: Dacă nu vom ține cont de lucrurile astea, toată viața noastră se dă peste cap”

Lidia Fecioru: Dacă nu vom ține cont de lucrurile astea, toată viața noastră se dă peste cap”
Galerie Foto Unul dintre cei mai cunoscuți bioenergeticieni din România, Lidia Fecioru, atrage atenția asupra lucrurilor pe care este bine să ne concentrăm  pentru a avea o viață fericită. Invitată la ”Refresh by...

Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital

Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital
Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital. Vedeta umbla prin curte și a simțit cum un cui i se înfige în picior. S-a speriat și a plecat la spital pentru a se trata. ”Umblam ieri prin curte și am si...

Concerte, zone de sport extrem şi graffiti la Creative Fest

Concerte,  zone de sport extrem şi graffiti la Creative Fest
A cincea ediţie a Creative Fest, cel mai mare festival de artă şi cultură urbană din Capitală, va avea loc în perioada 27 - 29 iulie, la Romexpo, oferind un program de concerte, dar şi zone de sport extrem,...

Damian Marley, impresionat de publicul din România

Damian Marley, impresionat de publicul din România
Damian Marley, unul dintre cei mai așteptați artiști de la Electric Castle, a avut parte de un public numeros, în ciuda ploii, care a devenit deja o tradiție pentru festivalul de la...

Istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița

Istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița
Aşezată într-o splendidă grădină, Mănăstirea din Topliţa a cunoscut, de la începuturile ei şi până în zilele noastre o amplă şi permamentă dezvoltare.  Gândul întemeierii acestei mănăstiri a...

Reţeta zilei: Plăcinţele cu şuncă, brânză şi spanac

Reţeta zilei: Plăcinţele cu şuncă, brânză şi spanac
Ingrediente 1 foaie de aluat foitaj, decongelat 6 felii de şuncă presată 190 g brânză ricotta 50 g brânză mozzarella 2 linguri lapte 1 praf de nucşoară sare, după gust piper, după gust 1 lingură...

Cum să călătoreşti cu bani puţini

Cum să călătoreşti cu bani puţini
Visezi să vizitezi plajele spectaculoase din Thailanda,  străduțe colorate din Paris, sătucuri din Italia sau ruinele din Atena şi nu îţi permite buzunarul? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pleci...

Superlativele mapamondului. Buncărul Diavolului

Superlativele mapamondului. Buncărul Diavolului
Este deja o certitudine faptul că pe Pământ există locuri și fenomene inexplicabile, ale căror mistere nici oamenii de știintă nu le pot dezvălui. Unul dintre aceste locuri este Buncărul Diavolului din...

Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)

Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)
Mult îmi mai place să vântur țara, în căutare de suflete bune și de rețete gustoase! Și tare mă încântă, când ajung în țara Moților, să muşc zdravăn din plăcinta gătită pe lespede, povestind de...

Marea sărbătoare din Alba: Târgul de fete de pe Muntele Găina

Marea sărbătoare din Alba: Târgul de fete de pe Muntele Găina
Galerie Foto Mii de oameni se strâng, în fiecare an, în locul tradiţional al Târgului de Fete, de pe Muntele Găina, pentru a duce mai departe un obicei strămoşesc. Aici îşi găseau soţii moţii din satele învecinate...
Serviciul de email marketing furnizat de