x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Filosofie fiscală cu pensii impozitate

Filosofie fiscală cu pensii impozitate

de Daniela Ivan    |    22 Feb 2010   •   00:00
Filosofie fiscală cu pensii impozitate

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, nu mai ştie cum să facă rost de bani şi lansează pe piaţă tot felul de idei, doar, doar o găsi noi surse de finanţare acceptate de opinia publică. Ieri a declarat că vrea o dezbatere publică pentru impozitarea pensiilor, însă a revenit în doar câteva ore şi a spus că nu are în intenţie vreo măsură de impozitare a pensiilor.

"Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează. Că de aia funcţionează statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă, care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB", a declarat Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, într-un interviu acordat money.ro.

El a mai adăugat că ar vrea să devină dezbatere publică situaţia sistemului de pensii la care contribuie trei milioane şi ceva de salariaţi şi care are 6 milioane de beneficiari. "Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%", a mai spus Vlădescu.

NU S-A DISCUTAT ÎN GUVERN
La câteva ore distanţă, Vlădescu a revenit şi a făcut o declaraţie că MFP nu are în intenţie vreo măsură de impozitare a pensiilor şi nici nu va lansa vreo dezbatere publică pe această temă. "Nu vreau să impozitez şi ştiu că nu se pot impozita pensiile, în afară de cele mari, care deja se impozitează. Să fie foarte clar, nu intenţionez să impozitez pensiile în acest moment. Există o impozitare a pensiilor mari şi numai aceea rămâne", a spus Vlădescu.

În prezent, veniturile din pensiile care depăşesc 1.000 lei se impozitează cu 16%. Şi premierul Emil Boc a declarat că nu s-a discutat în Guvern şi nici nu se va discuta despre ideea impozitării pensiilor. "Nu am discutat în Guvern şi nici nu vom discuta despre impozitarea pensiilor. Nu se pune această problemă. Ministrul Vlădescu a analizat ideea din perspectiva unei filosofii fiscale pe care nu am discutat-o până acum", a spus Boc în localitatea Pucheni, unde a mers să vadă situaţia alunecărilor de teren.

ALOCAŢII MICŞORATE
O altă bulă de încercare a fost lansată la finele lunii trecute, când ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că nu toţi copiii vor mai primi alocaţii. Şeitan spune că scandalul alocaţiilor a fost declanşat de interpretarea eronată a declaraţiilor sale de vineri, însă nu există încă un proiect în acest sens.

"Declaraţia a fost scoasă din context şi speculată la maximum. Nu s-a discutat încă nimic concret pe această temă. Este o idee de proiect la care se lucrează acum, dar este abia la început. Se analizează în acest moment toate tipurile de prestaţii", a precizat Şeitan pentru Jurnalul Naţional. Ministrul spune că proiectul privind acordarea alocaţiilor pentru copii va fi făcut public după ce se va discuta împreună cu partenerii sociali, respectiv reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor.

"Nu am discutat în Guvern şi nici nu vom discuta despre impozitarea pensiilor. Nu se pune această problemă. Ministrul Vlădescu a analizat ideea din perspectiva unei filosofii fiscale pe care nu am discutat-o până acum"
Emil Boc, premier

×
Subiecte în articol: observator