x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI scoate la vânzare 191,3 tone de aur

FMI scoate la vânzare 191,3 tone de aur

18 Feb 2010   •   00:00
FMI scoate la vânzare 191,3 tone de aur

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că va începe în curând să vândă 191,3 tone de aur, pentru a strânge resursele necesare acordării de împrumuturi.

Traderii consideră că instituţia financiară internaţională ar putea căuta cumpărători printre băncile centrale din Asia.

"Nu va fi o surpriză dacă banca centrală a Indiei sau alte asemenea instituţii din Asia optează pentru aurul FMI. După criza financiară globală, toată lumea ştie că nu este de dorit deţinerea pe termen lung de rezerve mari în valută, indiferent de provenienţă. Toţi încearcă să diversifice", a declarat analistul Bank of Baroda Rupa Rege Nitsure.

Preţul aurului a crescut cu peste 20% în ultimii doi ani.

Vânzarea pe piaţa deschisă face parte dintr-un program lansat anul trecut de FMI pentru a strânge resurse şi va fi efectuată treptat, pentru a se evita producerea de turbulenţe pe piaţa aurului. Fondul a anunţat anul trecut ca va vinde 403,3 tone de aur, cantitate echivalentă cu o optime din totalul rezervelor, pentru a diversifica sursele de venituri şi a asigura credite ieftine pentru statele sărace.

Până în prezent, metalul preţios nu a fost disponibil decât pentru băncile centrale. India, cel mai mare consumator de aur al lumii, Insulele Mauritius şi Sri Lanka au achiziţionat, în total, 212 tone din aurul vândut de FMI.

×
Subiecte în articol: economic