x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mugur Isărescu: "Să nu ne fie frică de aur"

Mugur Isărescu: "Să nu ne fie frică de aur"

08 Iul 2010   •   00:00
Mugur Isărescu: "Să nu ne fie frică de aur"
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul National

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a afirmat că oamenii trebuie să scape de spectrul fricii de a deţine aur, amintind de perioada comunistă când deţinerea de "cocoşei" era pedepsită cu închisoarea.



"Să scăpăm de teama de aur, să scăpăm de teama cuvântului 'cocoşel', care aminteşte de anii '50, când aproape un milion de oameni au fost închişi sau bătuţi la tălpi pentru că deţineau 'cocoşei", a spus Isărescu, potrivit Agerpres.

Guvernatorul se referea la monedele de aur de 20 franci, de 24 de carate care aveau pe una din feţe cocoşul galic şi care erau interzise să fie deţinute de populaţie.

Mugur Isărescu a reafirmat faptul că tezaurul Băncii Naţionale există integral. "Am chemat circa 20 de sefi de publicatii si i-am dus in sala cu Tezaurul, lasandu-i sa il atinga fizic si sa spuna "Este!", ca in poezia aceea. Eu inteleg ca oamenii se mai indoiesc uneori si ca nu cred intotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum ca BNR ar fi scos Tezaurul din Romania sunt extrem de periculoase. Sigur ca o parte din aur il tinem la Banca Reglementelor Internationale, dar in subsolurile BNR sta foarte bine rezerva de aur din tara. Din pacate, spatiul este foarte mic acolo iar grupurile care pot intra sunt de maxim 10-15 persoane", a spus Isarescu, care a mai precizat ca aurul exista. "Tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala", a mai explicat Guvernatorul.

Guvernatorul BNR a participat joi la un simpozion consacrat lucrărilor de restaurare a vechiului sediu al Băncii Centrale a României.

Rezerva de aur s-a menţinut, la 30 iunie, la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde euro.

Gramul de aur a fost cotat miercuri, de BNR, la 128,4481 lei, în scădere cu 2,06 lei comparativ cu 131,1461 lei, valoarea stabilită marţi.

×
Subiecte în articol: economic