x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum vrea Traian Băsescu să-i ia lui Mircea Geoană electoratul

Cum vrea Traian Băsescu să-i ia lui Mircea Geoană electoratul

29 Iul 2009   •   00:00

La electoratul pe care vrea să-l cucerească Traian Băsescu, valorile familiare sunt fundamentale.



Pe Ziare.com, sub semnătura Ioana Ene, a fost publicat comentariul intitulat Electo­ratul orfan al lui Traian Băsescu. Nu ştiu nimic despre persoana din spatele sem­nă­­turii. Nu ştiu dacă e din generaţia tâ­nă­ră sau din cea foarte tânără. Nu ştiu nici mă­car dacă nu e cumva pseudonimul unui bărbat. Citindu-l, am rămas surprins de acuitatea următoarei observaţie a sa: "Tra­­ian Băsescu şi-a schimbat electoratul".

Constatând însă şi în acest excelent text un păcat mai nou al comentatorilor politici - cel de a pune suflet acolo unde se cere detaşare rece vecină cu cinismul, voi spune:

Într-adevăr, Traian Băsescu şi-a schimbat electoratul. Sau un pic mai nuanţat: Traian Băsescu a schimbat electoratul pe care vrea să-l cucerească în campania pentru prezidenţialele din 2009.

Aşa cum însuşi comentariul observă la scrutinul din 2009 electoratul tradiţional al lui Traian Băsescu, "elitele intelectuale şi clasa mijlocie din marile oraşe", pus să aleagă între Traian Băsescu şi Mircea Geoa­nă, va opta pentru Traian Băsescu. Domnul preşedinte ştie acest adevăr. Şi atunci procedează ca un bărbat sigur de iubirea nevestei sau, mai precis, sigur că nevastă-sa n-are cum să se ducă după al­tul, deoarece altul mai bun decât bărbatul său nu e. Şi-a concentrat campania pe cu­ce­rirea electoratului lui Mircea Geoană.

Sau, mai bine zis, pe cucerirea electoratului  preluat de Mircea Geoană de la Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Aceasta, deoarece prin ambiguitatea poziţiei sale faţă de Ion Iliescu, Mircea Geoană a ţinut să păstreze acest electorat. În acelaşi timp, tot urmare a jocului la multiple capete, Mircea Geoană n-a reuşit să câştige pentru PSD electoratul reprezentat de elitele intelectuale şi, în general, de cei care locuiesc în marile oraşe.

Nu cred însă că semnele acestei schim­bări în strategia electorală a lui Traian Bă­sescu sunt "tunsul oii" sau "purtarea clo­pu­lui". A susţine aşa ceva înseamnă a jig­ni electoratul iliescist din PSD. Chiar dacă locuieşte la sate, în micile orăşele, electoratul ţintit mai nou de Traian Băsescu nu e chiar atât de naiv încât să fie sedus de gesturile pitoreşti ale preşedintelui.

Semnele noii orientări sunt de sesizat în ipostaza asumată în ultimul timp de Traian Băsescu. Oricât ar părea de ciudat, un semn semnificativ îl reprezintă spriji­nul făţiş acordat Elenei Băsescu pentru Parlamentul European. Ca moderator al taifasului cu Elena Băsescu de la Zig-Zag, de pe Antena 3, am rămas surprins de in­sis­tenţa cu care Elena Băsescu îşi invoca ta­tăl. Elena Băsescu are aproape 30 de ani. O vârstă la care oricât de mult ţi-ai iu­bi tatăl nu-l invoci atât de insistent. Miste­rul acestei invocări se dezleagă dacă ne vom reaminti că la taifasul de pe Antena 3, Elena Băsescu a vorbit mult de familia Băsescu, de armonia din această familie, ba chiar şi de relaţia tatălui cu Elena Udrea.

Desigur, Traian Băsescu are o relaţie spe­­cială cu fiica sa cea mică. Nu încape nici o îndoială că şi-a dorit, ca orice tată, ca una dintre fiice să opteze pentru po­li­tică, meserie pe care o are şi el. Animal politic remarcabil, Traian Băsescu nu e un sinucigaş. Altfel spus, dacă pierderea aşa-zisei societăţi civile şi a intelectua­li­lor ca urmare a sprijinului făţiş acordat fiicei i-ar fi pus în primejdie de moarte destinul politic, Traian Băsescu ar fi avut tăria de a-i impune să nu candideze. Se cu­nosc în istorie cazuri de conducători care şi-au ucis copii pentru a rămâne la putere. Ce mare problemă era pentru Traian Băsescu de a pune piciorul în prag când Elena Băsescu şi-a dorit să candideze?

Am stat de vorbă după emisiune cu mulţi părinţi de copii despre relaţia dintre Elena Băsescu şi Traian Băsescu. Toţi au fost impresionaţi de dragostea fiicei faţă de tată. O dragoste atât de mare încât la un taifas cu un jurnalist cunoscut drept adversar al tatălui său n-a şovăit să-şi ridice în slăvi tatăl.

Pentru o anume parte a electoratului tot ceea ce a făcut Traian Băsescu pentru fata sa a picat foarte bine. Pentru că acest electorat e alcătuit din taţi şi mame în stare de orice de dragul copiilor. Parado­xal, dar prin exagerarea iubirii faţă de Elena Băsescu, Traian Băsescu a înlăturat una din posibilele teme de campanie electorală ale adversarilor săi: cea de soţ cu aventuri publice sau, mai precis, cea de bărbat care-şi neglijează familia.

La electoratul pe care vrea să-l cu­ce­reas­că Traian Băsescu, valorile familiare sunt fundamentale. Sub semnul aceleiaşi ipostaze, Traian Băsescu participă la ma­ni­fes­tări populare, îndrumă guvernul, vizitează şantiere, susţine demnitatea naţională. Sunt toate semnele noului electorat-ţintă.

×