x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Parlamentul, băgat în lupta cu magistraţii

Parlamentul, băgat în lupta cu magistraţii

de Aniela Nine    |    06 Iun 2009   •   00:00

După ce Curtea Constituţională a României (CCR) i-a dat câştig de cauză în privinţa neconstituţionalităţii stabilirii de instanţe a sporurilor pentru magistraţi, ieri, preşedintele a luat o nouă decizie în acest domeniu. A retrimis Parlamentului pentru reexaminare actul normativ care stabilea fix acordarea respectivelor sporuri pentru magistraţi. Magistraţii spun că s-au adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului.



Şeful statului a anunţat ieri că a trimis Parlamentului către reexaminare OUG 225/2008 care stabilea acordarea, începând cu 31 martie 2009, a sporurilor salariale pe care magistraţii şi le-au câştigat prin decizii ale instanţelor judecătoreşti.

În motivarea cererii sale, exprimată prin intermediul unui comunicat de presă, preşedintele invocă contextul crizei economico-financiare, subliniind impactul semnificativ asupra bugetului de stat pe care l-ar implica executarea acelor hotărâri judecătoreşti prin care s-au stabilit drepturi salariale în favoarea personalului din justiţie. În consecinţă, spune preşedintele, suspendarea plăţii respectivelor sume încă o perioadă de timp apare ca o soluţie justificată şi oportună.

MAGISTRAŢII MERG LA CEDO
Gestul preşedintelui vine în continuarea scandalului de la sfârşitul lunii mai privind sporurile magistraţilor, când preşedintele ÎCCJ ameninţase cu demisia din fruntea instituţiei. Astfel, la 27 mai, Curtea Constituţională a decis, admiţând o sesizare a preşedintelui Băsescu, că este neconstituţional să se stabilească prin hotărâri judecătoreşti acordarea de sporuri pentru personalul din justiţie.

Decizia CCR a determinat atunci reacţii vehemente din partea asociaţiilor magistraţilor, preşedintele Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie, Nicolae Popa, sugerând că decizia CCR a fost luată la comanda politică a preşedintelui Băsescu.

Atunci, în dispută a intrat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PD-L), care a afirmat la un post tv că "nu e normal ca magistraţii să calce în picioare orice idee coerentă de stat de drept, nu e normal să privim cum magistraţii îşi creează legi speciale independent de sistemul legislativ. Magistraţii s-au urcat până acum cu picioarele pe ideea de stat de drept prin legi speciale pe care şi le-au făcut".

Declaraţia fusese făcută într-o emisiune la care era invitată şi Mona Pivniceru, preşedintele AMR, ea afirmând anterior că "un judecător are drepturi ca orice alt cetăţean. Printr-o astfel de decizie se instituie interzicerea de drepturi. CCR trebuia doar să constate dacă exista un conflict între două instituţii. Am impresia că judecătorii încep să fie prigoniţi cum erau prigoniţi preoţii în 1947".

PLÂNGERE LA CEDO
Ieri, Mona Pivniceru a declarat pentru Newsin că mai mulţi magistraţi s-au adresat deja Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), căci este vorba de drepturi salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti irevocabile. "Aşa că pe mine, în acest moment, puţin mă interesează dacă statul român plăteşte de bunăvoie sau le vom câştiga la Curtea Europeană", a declarat preşedintele AMR, făcând referire la punerea în executare a acestor hotărâri judecătoreşti privind sporurile.

Preşedintele AMR a mai spus că nu are cum să explice atitudinea preşedintelui, dar "domnia sa are o practică constantă în a nu executa hotărârile judecătoreşti definitive".

×
Subiecte în articol: editorial preşedintele magistratii