x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Presedintele Basescu si problema comunismului

Presedintele Basescu si problema comunismului

de Vladimir Tismaneanu    |    30 Iul 2005   •   00:00
Presedintele Basescu si problema comunismului

Comunismul a fost un sistem inuman, intemeiat pe minciuna, teroare si coruptie a sufletelor si mintilor

Intr-un recent interviu luat de Rodica Palade si aparut in revista 22, presedintele Basescu se pronunta pentru formarea unei comisii care, asemeni celei create pentru analizarea Holocaustului in Romania, sa produca un document stiintific despre ce a insemnat comunismul romanesc. Abia apoi va putea el condamna regimul comunist. Ideea in sine este demna de o dezbatere serioasa. Traian Basescu a castigat alegerile din 2004, intre altele, si pentru ca s-a delimitat transant de rivalul sau, Adrian Nastase, in ceea ce priveste atitudinea fata de trecutul comunist. Ne amintim cu totii ca actualul presedinte ii spunea liderului pesedist ca diferenta dintre ei este ca, desi sunt ambii fosti membri de partid, doar el s-a despartit de trecut. La vremea respectiva, parea ca dl Basescu era dispus sa condamne comunismul ca o ideologie si o practica ostila democratiei si libertatii umane. Nu cerea atunci avizul nici unei comisii.

In acest sens, cred ca se ridica o serie de intrebari: de ce este nevoie de o asemenea comisie, cand literatura pe problema crimelor comuniste in Romania este uriasa? Avem documente cate dorim, lucrari stiintifice recunoscute international drept contributii obiective, lipsite de partinire, marturii, interviuri, reviste specializate. Avem Memorialul de la Sighet si seria de publicatii generata in jurul acestei importante institutii menite sa salveze memoria nationala. Intr-o recenta discutie pe care am purtat-o la Bucuresti cu doamna Mona Musca, am abordat si chestiunea infiintarii unui muzeu al totalitarismului comunist in Romania. Sper ca intr-un viitor nu prea indepartat sa demareze acest proiect atat de necesar pentru asumarea trecutului. O comisie ar fi mai degraba utila pentru acest demers. Evident, cum arata si Ruxandra Cesereanu intr-un articol din 22, exista specialisti. Exista un Institut de Istorie Recenta, cu meritorii publicatii in domeniu. Cat ii priveste pe nostalgicii comunismului, nici o comisie din lume nu va izbuti sa le schimbe opiniile.

Ceea ce se asteapta, inteleg eu, de la presedintele Basescu este o condamnare a experimentului comunist din Romania. O condamnare facuta in numele statului roman pentru atrocitatile in masa si celelalte orori comise de institutiile statale de-a lungul a patru decenii de comunism. Asa a procedat in fond Jacques Chirac, cand si-a asumat raspunderea in numele Republicii Franceze pentru crimele Guvernului de la Vichy. Desigur, democratia romaneasca de azi nu este vinovata pentru ceea ce a facut regimul comunist. Dimpotriva, actuala democratie este beneficiara Revolutiei anticomuniste din decembrie 1989. Ion Iliescu nu a fost capabil sa vina cu o condamnare categorica a comunismului romanesc. Maximum ce a spus fostul presedinte tine de "bilantul global negativ al comunismului" (in volumul "Marele soc"). In rest, in zona PSD, s-a vorbit despre cei care au voluptatea "linsului de dosare" si despre "imperativul reconcilierii". Or, o stim din atatea experiente, inclusiv Chile, Argentina sau Brazilia, reconcilierea este imposibila fara ca vinovatii sa fie identificati si fara o condamnare deschisa a crimelor din trecut.

Apoi, in cazul Comisiei pe tema Holocaustului, era vorba de evenimente petrecute cu decenii in urma, prea putin cunoscute dupa atatia ani de manipulare comunist-nationalista. Persistau tot felul de mituri care trebuiau examinate si destramate. A existat un interviu al lui Ion Iliescu dat unui ziar israelian care a provocat intense critici. A intervenit si autoritatea morala a lui Elie Wiesel, care a acceptat sa prezideze comisia. Cine ar fi un Elie Wiesel in cadrul comisiei despre care vorbeste dl Basescu? Se gandeste domnia-sa sa-l invite pe Paul Goma? Ori poate pe Vladimir Bukovski?

Ca unul care de peste un sfert de veac ma ocup de istoria si sociologia comunismului (romanesc si international), dar si ca ganditor politic interesat de fascism si nazism, cred ca, dincolo de utilitatea unei comisii cu acces deplin la arhive, este vital ca presedintele Traian Basescu sa-si spuna punctul de vedere, cu autoritatea care ii incumba in virtutea functiei si a sperantelor celor care l-au ales, privitor la ce a insemnat comunismul in Romania. A fost un regim instalat prin dictat strain care a urmarit, sistematic si prin utilizarea tuturor resurselor statale, distrugerea oricaror forme de autonomie a individului. O dictatura asfixianta, inspirata de un proiect ideologic fanatic menit sa transforme societatea romaneasca intr-un univers al suspiciunii, obedientei si fricii. Lucrurile acestea sunt universal cunoscute. Important este ca presedintele, care a anuntat ca s-a rupt definitiv de trecutul comunist, sa faca o declaratie din care sa reiasa ca statul roman condamna si regreta ce s-a intamplat - calvarul atator milioane de romani, despotismul partidului unic, Securitatea ca institutie criminala, calcarea in picioare a libertatilor ci- vice, distrugerea culturii nationale, prigoana antireligioasa, terorizarea taranimii prin colectivizarea fortata, lagarele de concentrare, umilirea minoritatilor si celelalte componente ale sistemului totalitar.

×
Subiecte în articol: basescu editorial