x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Arhetipuri – Arhitectură pentru arhitectură

0
24 Apr 2010 - 00:00
Arhetipuri – Arhitectură pentru arhitectură

Concursul naţional de arhitectură pentru spaţiul public, Arhetipuri, organizat de Ad(d)veritas în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, „se orientează către potenţialul şi impactul unui gest construit asupra unui loc important, atunci când acesta este realizat cu mare calitate", având ca obiect „proiectarea unui pavilion temporar conceput pentru a crea vizibilitate arhitecturii în spaţiul public, atât în cel fizic, cât şi în cel al comunicării".



DETALII DESPRE CONCURS
Aflat la prima ediţie, Arhetipuri se va desfăşura timp de patru luni, va avea două etape, două gale de premiere, expoziţii în fiecare oraş care s-a implicat şi premii în valoare de 30.000 de euro. Concursul se adresează arhitecţilor, urbaniştilor, designerilor, sculptorilor, peisagiştilor, atât studenţi, cât şi absolvenţi. Proiectul câştigător urmează să fie expus 12 luni, „devenind un reper arhetipal pentru arhitectura locală", întrucât „în ultimii 20 de ani nu s-a construit nici o lucrare de care oficialităţile să fie mândre" afirma arhitectul Marius Marcu Lăpădat, unul dintre membrii juriului.

Dintre 24 de oraşe invitate să participe, doar Braşov, Brăila, Bucureşti, Galaţi, Ploieşti, Timişoara şi Vaslui, au răspuns în timp util. Braşovul participă cu două amplasamente, în Parcul Central: Bazin şi Platformă şah. Capitala, reprezentată doar de Sectorul 1, are trei locaţii: Piaţa Victoriei, Parcul Herăstrău şi Parcul Bazilescu. Brăila s-a înscris cu Esplanada Dunării, în aproprierea falezei Dunării, în timp ce Galaţiul are două situri: squarul străzii Domnească, şi Faleza Port.

Ploieştiul participă cu bulevardul Republicii, tot în zona verde amenajată de-a lungul arterei, şi Pietonalul din vecinătatea centrului. În Sibiu s-a ales Cazarma 90, şi Baza hipică, teren în curs de amenajare ca spaţiu verde şi de agrement. Timişoara are cele mai multe amplasamente: Alpinet, Facultatea de Medicină, ambele pe zona verde a malului Begăi, Catedrala, aflat pe aleile din parcul Catedralei, şi Muzeu, situat într-o incintă a Muzeului Banatului.
Vasluiul este prezent cu Parcul Independenţei şi Teatrul de vară. Detalii pe: www.arhetipuri.ro

Etapa I
Prima fază a acestui concurs se desfăşoară între 19 aprilie-21 iunie, data limită pentru încărcarea proiectelor pe site fiind 14 iunie 2010. Jurizarea primei faze are loc între 18-20 iunie, a doua zi fiind comunicate rezultatele. Concursul va continua cu cea de-a doua fază, între 25 iunie şi 2 august, când va fi anunţat proiectul câştigător. Premierea va avea loc pe 7 august la Braşov. În perioada 26 iunie-7 august, în toate oraşele participante, se va organiza o caravana cu expoziţia proiectelor finaliste, oferind astfel tuturor celor interesaţi oportunitatea de a vedea diversitatea şi originalitatea abordării proiectelor.

Pavilionul urmează să demonstreze, printr-un limbaj complex şi inovativ „forţa arhitecturii de a se integra într-un context al locului şi de dialoga cu elementele concurente oferind răspunsuri valoroase, atrăgătoare, potenţând locul. Trebuie să poată juca un rol de atractor urban, de destinaţie dezirabilă, generând interesul pietonilor, curiozitatea şi obişnuinţa de a îl revizita pe parcursul existenţei sale".

Cu siguranţă acest Pavilion va fi o prezenţă neaşteptată în oraşul în care va fi amplasat, dar nu va fi un proiect viu, integrat în viaţa urbană, întrucât nu propune nimic nou în care spaţiul public poate fi folosit şi produs. „Va fi la limita dintre monument şi instalaţie, un atractor urban, care să reactiveze sau completeze istoria locului" afirma domnul arhitect Ţigănaş. „Funcţiunea este simbolică şi comunitară.

Poate fi loc de întâlnire, odihnă, contemplare, informare, fără a avea o destinaţie anume stabilită prin temă. Pavilionul nu poate avea spaţii închise, nu va fi deservit de personal şi nu va adăposti nicio activitate comercială, de consum, grupuri sanitare, depozitare sau alte anexe. Dezvoltarea spaţială poate permite realizarea de niveluri superioare, supante, platforme. Construcţia va fi accesibilă tuturor, putând oferi satisfacţii şi persoanelor cu diferite deficiente motorii".

La întrebarea: „Ce rol va avea publicul?" arhitectul Şerban Ţigănaş, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a răspuns scurt: „Nici unul. Se adresează specialiştilor". „Arhitectură pentru arhitectură". Un mare arhitect, Renzo Piano, afirma „atunci când intrăm într-un spaţiu, sau într-un obiect arhitectural, nu trebuie să privim arhitectura, ci chipurile oamenilor care se afla în acel spaţiu".
Citeşte mai multe despre:   propunerea lunii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei: Fasole verde în bacon afumat

Reţeta zilei: Fasole verde în bacon afumat
ingrediente -  1 kg fasole verde, 500 g bacon afumat, feliat subțire, sare, piper multicolor, 100 g unt Mod de preparare  Fierbem fasolea verde, în apă clocotită cu sare, doar până începe să...

Ce greșeli să nu faci cât zbori cu avionul

Ce greșeli să nu faci cât zbori cu avionul
Dacă dorești să îți faci călătoria cu avionul puțin mai plăcută, cheia poate fi să te împrietenești cu personalul de bord. Însă, conform Dailymail, nu vei reuși nimic comițând greșelile capitale...

Algoritmul care îţi poate asigura câştigul la Loto

Algoritmul care îţi poate asigura câştigul la Loto
Câştigul "peste noapte” al unei sume importante de bani, care ne poate scăpa de grijile cotidiene, cum ar fi cel de la loterie, ne încântă pe toţi. Mulţi dintre noi ne încercăm şansa, însă puţini se...

Muzeul Ţării Crişurilor, de la Oradea

Muzeul Ţării Crişurilor are în componență secţiile de Arheologie, Istorie, Ştiinţele Naturii, Etnografie, Artă, Relaţii Publice şi Expoziţii, precum și Muzeul Memorial “Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial

Tratamente la Băile Felix, și în cure interne

La Băile Felix, proprietățile curative ale apei termale tratează și afecțiunile aparatului digestiv. “Noi folosim apa de aici și în cure interne, pentru că are proprietăți deosebite. Apa este...

După sărbători, călătoriile sunt mai ieftine

După sărbători, călătoriile sunt mai ieftine
Galerie Foto Vacanța s-a terminat, iar prețurile au scăzut substanțial, pentru cei care vor să călătorească, la sfârșitul lunii ianuarie și în luna februarie. Cei care nu au ajuns la schi până acum mai au la dispoziție...

Unirea Principatelor Române, la Casa Artelor “Dinu Lipatti”

Unirea Principatelor Române, la Casa Artelor “Dinu Lipatti”
Primăria Municipiului București prin Casa Artelor "Dinu Lipatti" vă invită joi, 24 ianuarie 2019, de la orele 19.00, la evenimentul UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE LA CASA ARTELOR “DINU LIPATTI”, moment ce...

Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac va fi sfinţită

Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac va fi sfinţită
Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac va fi sfinţită vineri, 25 ianuarie 2019, de preoţi reprezentanţi ai principalelor biserici creştine din ţara noastră. Ceremonia de sfinţire a Bisericii de Gheaţă de la Bâl...

Reţeta zilei: Rizotto cu ciuperci

Reţeta zilei: Rizotto cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 320 g orez pentru rizotto, o ceapă, 30 g unt, un litru supă de legume, 5 linguri vin alb, 3 linguri parmezan, 2 căței de usturoi, 4 fire pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, sare,...

Rețeta zilei: Paella cu fructe de mare

Rețeta zilei: Paella cu fructe de mare
Ingrediente: orez cu boboul rotund, o ceapă, un ardei roşu, un ardei verde, 2 linguri boabe de mazăre, 2 căţei de usturoi, 2-3 linguri de ulei de măsline, 20 creveţi decorticaţi, 4 midii, 10 creveţi...

Rețeta zilei: Macarons (prăjituri din migdale)

Rețeta zilei: Macarons (prăjituri din migdale)
Ingrediente: 500 gr. migdale, 750 gr. zahăr, 3 albușe vanilie sau esență de lămâie. Mod de preparare Se curăță migdalele de coajă punându-le puțin în apă fiartă, apoi, după ce s-au...

Margareta Pâslaru: “Aveam 15 ani și jumătate și a fost o întâlnire nemapoimenită”

Margareta Pâslaru:  “Aveam 15 ani și jumătate și a fost o întâlnire nemapoimenită”
Galerie Foto Margareta Pâslaru, o artistă desăvârșită pe care gazda emisiunii și-a dorit nespus să o aibă invitată, vine duminică, 20 ianuarie, de la ora 15,45, la ”Refresh by Oana Turcu”, la Antena Stars. Celebra...

Mira & mirajul SUA: artista trăiește pentru a doua oară visul american

Mira & mirajul SUA: artista trăiește pentru a doua oară visul american
Odată ce a încheiat concertele din 2018, Mira și-a făcut bagajul și a plecat pentru a doua oară în Los Angeles, unde petrece o lună întreagă. Artista îmbină utilul cu plăcutul: participă la sesiuni în...

Rețeta zilei: Gazpacho

Rețeta zilei: Gazpacho
INGREDIENTE: 450g roșii, 1 cățel de usturoi, 2 fire pătrunjel sau busuioc, 1 lingură paste tomate, ¼ castravete cojit și tocat, 300ml suc de roșii, 2 cepe verzi tocate, 1 ardei gras, 15 ml suc de lămâie, 30 ml ...

Un nou concept: spectacol culinar, la Hotelul de Gheață

Un nou concept: spectacol culinar, la Hotelul de Gheață
Galerie Foto Inspirați de Programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019”, inițiatorii proiectului de marketing turistic Hotel of Ice Bâlea Lac organizează o serie de spectacole culinare, ce vor fi susţinute de...
Serviciul de email marketing furnizat de