x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Securitatea a avut agenti in tabara maghiara

Securitatea a avut agenti in tabara maghiara

25 Feb 2004   •   00:00

Fostul adjunct al Securitatii Timis, maior (r) Radu Tinu, afirma pentru "Jurnalul National" ca nu romanii au facut Revolutia. El spune ca ei doar "au dansat pe muzica altor servicii de securitate", in special CIA si KGB. Securitatea stia ca in Ungaria se fac "repetitii" pentru inlaturarea lui Ceausescu. Securitatea trimisese agenti in taberele de antrenament unde se pregateau "scanteile" revolutiei.

Mr. (r) Radu Tinu, fost adjunct al Securitatii Timis, pana la evenimentele din decembrie 1989, a avut sansa, dar si nesansa de a fi implicat, din plin, in "revolutia anticomunista " de la Timisoara. Sansa, pentru ca a vazut cum se face istoria. Nesansa, pentru ca a trebuit sa suporte 717 zile de detentie. TIBERIU KISS

Fostul sef al Securitatii Timis sustine ca reportajul postului de televiziune Arte, care se va difuza in aceasta seara, nu constituie nici o noutate, atat pentru el, cat si pentru ofiterii de informatii care au fost implicati in "revolta populara" din Romania. "Este regretabil ca faptele prezentate de mine, in urma cu mai bine de cinci ani, devin interesante abia acum, cand "Occidentul" le sifoneaza. Revolutia care a inceput la Timisoara nu a fost decat o masca, iar pastorul Tokes Laszlo, decat un pretext penibil. Revolutia nu am facut-o noi, romanii, ci doar am dansat pe muzica altor servicii de informatii. Step, pentru CIA, si kalinka pentru KGB", este de parere Radu Tinu.

Tabara de la Bicske Ofiterul de informatii timisorean sustine ca, inca din anul 1988, in momentul in care Bush si Gorbaciov si-au "dat mana pe un vapor acostat in larg", Securitatea romana stia ca se actioneaza concertat, atat de americani, cat si de rusi, pentru inlaturarea lui Nicolae Ceausescu. Fostul adjunct al Securitatii Timis spune ca tot ceea ce a declarat premierul maghiar Miklos Nemeth despre "antrenarea rezistentei" este adevarat. "Tabara era la Bicske, in Ungaria. Am reusit sa infiltram acolo trei informatori, asa ca stiam tot ce misca. Toti romanii care treceau Muresul erau dusi acolo si antrenati. O data la trei luni, veneau securistii maghiari de la AVO - serviciul de spionaj - si luau romanii din tabara si-i duceau in fata Ambasadei Romaniei din Budapesta ca sa manifesteze impotriva regimului. Capul miscarii disidente era un fost student la ASE, originar din Lugoj, actualmente plecat in America."

"Cert e ca, cu doua luni inainte de evenimentele din decembrie, ungurii au inceput sa dea romanii inapoi. Daca treceau Muresul cinci romani, ei dadeau inapoi zece insi. Am stiut si lucrul asta, ca ceilalti erau agenti de-ai lor...", sustine Radu Tinu.

Victor Stanculescu, agent englez Fostul adjunct al Securitatii Timis povesteste ca generalul Atanasie Stanculescu nu a fost niciodata agent maghiar, ci englez. "Nu degeaba s-a refugiat in Anglia, cand a avut probleme dupa Ô90", considera ofiterul de informatii. Radu Tinu sustine ca, inca din perioada celui de-al XIV-lea Congres al PCR, trei "ziaristi" occidentali au incercat sa-l contacteze pe pastorul reformat Tokes Laszlo.

"Un cadru al Serviciului maghiar, cetatean austriac, a penetrat dispozitivul nostru, realizand o intalnire si o inregistrare video. Este vorba despre Rudolf Solomon, astazi mare om de afaceri, cu firme in zona fierbinte Harcov. I-am gasit banda video, invelita in hartie igienica. Am totusi satisfactia ca, la ancheta, Solomon a scris cu manuta lui cine l-a trimis la Tokes si cu ce misiune. Un alt emisar al AVO, Varga Ladislau, fost fizician la Centrul de Sudura din Timisoara, trimitea saptamanal mesaje cifrate unui diplomat maghiar aflat la post in Bucuresti. Asta a fost sa-si dea doctoratul in Ungaria si, chiar daca a stat vreo patru ani, tot nu a reusit sa-l finalizeze ", povesteste ofiterul de informatii timisorean.

Americanii in actiune Pentru a avea imaginea completa a celor care "s-au agatat" de pastorul Tokes Laszlo, Radu Tinu a tinut sa precizeze ca cel mai infocat vizitator al preotului banatean a fost secretarul II al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dennis Curry. "In 15 decembrie, acesta a venit din nou la Timisoara, insotit de corespondenta de presa de la Ambasada Angliei.

Au incercat sa penetreze dispozitivul, pentru a-l contacta pe Tokes. L-am imbracat pe un coleg in militian si acesta i-a intors din drum, motivand un accident de circulatie grav pe Strada Timotei Cipariu, unde era locuinta pastorului. Cei doi nu s-au lasat. La un moment dat, am iesit din dispozitiv, in civil si le-am aratat obrazul. S-au dus la hotel Continental, unde s-au intrebat oare ce grad am. La vreo 20 de minute, Dennis Curry a iesit pe strada si a dat un telefon de la un public si a raportat la ambasada ca l-a vazut pe Tokes si ca lucrurile se desfasoara normal. Un mincinos... ", considera fostul adjunct al Securitatii Timis.

Planul americanilor Mr. Radu Tinu sustine ca pastorul Tokes Laszlo a facut parte din planul americanilor pentru a-l detrona pe Ceausescu, folosindu-se de o revolta populara. "Au incercat sa-l martirizeze pe acest preot, dar noi nu am pus botu’ la borcanul cu miere, in sensul ca nu l-am arestat, ca sa cream atmosfera internationala. Cu toate ca l-am dovedit pe Tokes Laszlo ca spion maghiar. Noi am gasit la doi agenti unguri, care paraseau Romania printr-un punct vamal, o chitanta de mana semnata de pastorul Tokes, in care acesta scria cu manuta lui ca a primit 20.000 lei. Documentul fusese ascuns de securistii unguri in parasolarul autoturismului", povesteste fostul adjunct al Securitatii Timis. Radu Tinu considera ca "revolutia" a fost facuta cu ajutorul romanilor, care au fost manipulati de catre CIA ca niste pioni, pe o tabla de sah.

"Este regretabil ca faptele prezentate de mine, in urma cu mai bine de cinci ani, devin interesante abia acum. Revolutia nu a fost decat o masca, iar pastorul Tokes Laszlo, decat un pretext penibil. Revolutia nu am facut-o noi, romanii, ci doar am dansat pe muzica altor servicii de informatii: step pentru CIA si kalinka pentru KGB" Radu Tinu, fost adjunct al Securitatii Timis

"Romania libera" din Budapesta "Jurnalul National" va prezenta maine, in exclusivitate, marturia ultimului lider al refugiatilor romani din Budapesta - instructorul sportiv Doru Staicu. Acesta a condus organizatia numita "Romania Libera", in randul careia activau peste 1.500 de refugiati romani. Pana in toamna anului 1989, organizatia a derulat numeroase actiuni de protest fata de regimul comunist de la Bucuresti, organizand manifestatii in fata ambasadelor straine din capitala Ungariei, inclusiv a Romaniei. Practic, miscarea romanilor din Ungaria a fost cea care a prefatat Revolutia romana. Cum era organizata "Romania Libera "? Era influentata aceasta organizatie de CIA sau de KGB? Securitatea romana a reusit sa-si infiltreze cartite? La toate aceste intrebari va raspunde Doru Staicu, in "Jurnalul National" de maine!

×