x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Am omorât o norvegiancă!"

"Am omorât o norvegiancă!"

de Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    Mihaela Matachita    |    03 Mar 2010   •   00:00
"Am omorât o norvegiancă!"
0-115236-untitled1.jpgEliberat în România în mai 2008 pentru bună purtare într-un dosar pentru mai multe furturi, ucigaşul disidentului Gheorghe Ursu, Marian Clită, a omorât cu bestialitate o norvegiancă în capitala Danemarcei.

S-a predat apoi autorităţilor din Suedia, recunoscându-şi crima. Asasinul fără frontieră, gratulat de autorităţile noastre pentru ajutorul dat în mai multe anchete, se află în arestul Poliţiei din Malmö.


Mamă a doi copii, norvegianca Vera Vildmyren, în vârstă de 42 de ani, însoţitoare de bord în cadrul companiei SAS, a fost bătută cu bestialitate şi înjunghiată, luni seara, într-o cameră a Hotelului Radisson Blu, din Copenhaga, potrivit presei daneze. Cadavrul ei a fost găsit de personalul hotelului marţi dimineaţă. Pentru uciderea acestei femei, Secţia Omucideri a Poliţiei din Copenhaga l-a dat în urmărire internaţională pe românul Marian Clită (58 de ani), potrivit cotidianului Politiken.

Autorităţile daneze l-au identificat după imaginile surprinse pe camerele de supraveghere ale hotelului şi în urma solicitării de informaţii de la Poliţia Română.

Condamnat în urmă cu zece ani pentru uciderea în închisoare a disidentului Gheorghe Ursu, românul Marian Clită s-a predat poliţiei suedeze din Malmo, la ora locală 17:00. "M-am predat la poliţia suedeză din Malmö. Le-am dat documentele mele şi acum aştept să mi se aducă un traducător. Eu vorbesc italieneşte şi româneşte, dar poliţia suedeză nu vorbeşte aceste limbi", a declarat Marian Clită, citat de www.agentia.org.

Mai mult, potrivit site-ului danemarca.dk, care citează publicaţia norvegiană Aftenposten, Marian Clită ar fi recunoscut cu nonşalanţă: "Am omorât o norvegiancă la Copenhaga".

EXTRĂDAREA ÎN DANEMARCA
Informaţia că Marian Clită s-a predat poliţiei din oraşul suedez Malmö a fost dată şi de cotidianul danez Politiken care cita publicaţia online abcnyheter, instituţie de presă pentru care purtătorul de cuvânt al Secţiei Omucideri, Henning Schou Kofoed, a declarat că procesul de extrădare a lui Marian Clită din Suedia în Danemarca a început deja.

Astfel, joi, poliţia suedeză îl va preda pe Clită autorităţilor daneze. Politiken aminteşte că, în anul 2000, Marian Clită a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru moartea disidentului român Gheorghe Ursu. Potrivit Politiken, Kofoed a mai spus că "am întrebat Poliţia Română despre el, dar încă nu avem confirmarea finală".

Surse din cadrul IGPR ne-au confirmat că bărbatul căutat de autorităţile daneze pentru uciderea însoţitoarei de bord norvegiene este nimeni altul decât Marian Clită, însă până la închiderea ediţiei Poliţia Română nu avea nici o confirmare oficială de la autorităţile daneze despre predarea acestuia autorităţilor din Suedia.

AUTORITĂŢILE AU ŢINUT CU CLITĂ
Aşa cum reiese din sentinţa Judecătoriei Sectorului 5 nr. 897, din 14 mai 2008, Marian Clită a fost eliberat condiţionat după ce a executat opt ani şi două luni din pedeapsa de zece ani primită pentru furturile comise între anii 1992 şi 1996.

Dintre părţile de care se ţine seamă într-un asemenea proces, doar procurorul de şedinţă Sorin Chiriazi s-a opus cererii de eliberare făcută de avocata Mariana Ştefan, atât Comisia specială din cadrul Penitenciarului Rahova, cât şi Direcţia de Cercetări Penale (DCP), locul în care Clită a fost cazat cel mai mult timp, recomandând eliberarea condamnatului, nu doar pentru bună purtare şi ajutorul dat autorităţilor în diverse anchete, ci şi pentru că executase fracţia minimă (şi chiar mai mult) prevăzută de lege pentru eliberarea condiţionată.

"Nu se poate face abstracţie de faptul că din anul 1981 şi până la data ultimei încarcerări petentul a suferit nu mai puţin de nouă condamnări, care adunate dau peste 50 de ani de închisoare", a spus, în van, procurorul de şedinţă, arătând că a mai fost eliberat condiţionat şi a comis alte infracţiuni. Dacă Marian Clită nu ar fi fost eliberat înainte de termen (care expira abia la 31 martie 2010), el nu ar fi putut comite crima din Danemarca.

 

"Cazat" la DCP
"Din câte am aflat, Marian Clită s-a predat deja!", ne declara ieri seară avocata Mariana Ştefan, cea care în 2008 a obţinut eliberarea condiţionată a lui Clită. "Am crezut în nevinovăţia lui Clită în cazul disidentului Gheorghe Ursu, chiar dacă, în anul 2000, Clită a fost condamnat pentru uciderea acestuia. Nu-l văd pe Marian Clită un ucigaş de femei. Dacă l-aş fi văzut aşa nu aş fi putut să-i fac o astfel de apărare, în urma căreia am câştigat atât o contestaţie la executare prin care i s-au ridicat pedepsele accesorii, cât şi eliberarea sub control judiciar înainte de finalizarea pedepsei la termen", ne-a declarat avocata Mariana Ştefan.

Condamnat şi în 2004 pentru mai multe furturi şi înşelăciuni, Marian Clită ruga instanţa care l-a eliberat condiţionat, la 14 mai 2008, să observe că a executat opt ani şi două luni de închisoare. "La acel moment, Marian Clită executase deja pedeapsa primită pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu, el aflându-se în închisoare pentru mai multe furturi comise între 1992 şi 1996. Pe toată perioada pedepsei, Clită a fost ţinut în arestul Direcţiei de Cercetări Penale şi doar câteva luni a fost cazat în Penitenciar", ne-a spus avocata.

"Am omorât o norvegiancă la Copenhaga.M-am predat la poliţia suedeză din Malmö. Le-am dat documentele mele şi acum aştept să mi se aducă un traducător"
Marian Clită

"Nu se poate face abstracţie de faptul că din anul 1981 şi până la data ultimei încarcerări petentul a suferit nu mai puţin de nouă condamnări, care adunate dau peste 50 de ani de închisoare"
Sorin Chiriazi, procuror la şedinţa instanţei, din 14 mai 2008

● Citiţi aici sentinţa de eliberare condiţionată a lui Marian Clită, datând din 14.05.2008

● Citiţi aici sentinţa privind contestaţia la executare, datând din 18.02.2008

×
Subiecte în articol: externe