x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O româncă ridică suedezii împotriva populismului şi xenofobiei

O româncă ridică suedezii împotriva populismului şi xenofobiei

de Sînziana Stancu    |    20 Sep 2010   •   00:00

Mii de persoane au protestat la Stockholm faţă de intrarea extremei dreapta în Parlament.

Rezultatul istoric obţinut de extrema dreaptă, reprezentată de formaţiunea Democraţii din Suedia (SD), care a obţinut 5,7% din voturi în alegerile de duminică, a scos în stradă luni, în centrul capitalei Suediei, aproximativ 6.000 de manifestanţi, care au strigat "Striviţi rasiştii!", "Suntem pentru diferenţă" şi "Da, traiului împreună, nu rasismului!". Aceste sloganuri ale protestatarilor au fost aluzii la temele antiimigraţie ale SD, folosite în campania electorală, scrie AFP.

Manifestaţia de la Stockholm a fost lansată prin intermediul Facebook de o tânără de origine română, din Sollentuna (la nord de Stockholm), Felicia Mărgineanu, în vârstă de 17 ani, potrivit site-ului cotidianului Expressen.

ÎNGRIJORARE EUROPEANĂ
Pe lângă schimbarea de pe scena politicii interne, suedezii văd în rezultatul istoric al acestui partid o confirmare a ascensiunii partidelor populiste, xenofobe şi naţionaliste din alte ţări europene cu democraţie avansată.
Succesul SD survine după altele recente ale partidelor naţionaliste în ţări ca Olanda (PPV) sau Ungaria (Jobbik), nemaivorbind de Italia, unde formaţiunea populistă şi xenofobă Liga Nordului participă la guvernare şi este aliatul cel mai fidel al premierului Silvio Berlusconi, comentează AFP.

"După succesele din anii '80, extrema dreaptă a demonstrat că a devenit o forţă politică semnificativă pe scena europeană", afirmă Magali Balent, reprezentanta Fundaţiei Robert-Schuman. Extrema dreaptă este prezentă şi în parlamentele din Danemarca, Austria, Slovacia, Letonia şi Bulgaria.
De asemenea, la alegerile europene din 2009, extrema dreaptă a realizat rezultate importante în şapte state membre UE (Olanda, Belgia, Danemarca, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Italia), şi o adevărată performanţă (între 5% şi 10%) în Finlanda, România, Grecia, Franţa, Marea Britanie şi Slovacia.

"Este foarte important să arătăm că marea majoritate a populaţiei suedeze este împotriva extremiştilor de dreapta de la SD. A fost un şoc toate aceste voturi pentru ei", a declarat Per Branevig, 33 de ani, un sud-coreean adoptat.
Younes Sedik, 18 ani, îmbrăcat cu un tricou negru, pe care scria cu portocaliu "Sunt musulman, nu vă panicaţi!", a explicat că părinţii săi au venit din Maroc în Suedia. "Venind aici arătăm Guvernului că nu îi vrem în Parlament", a spus el.
"După aceste alegeri va fi mai greu pentru noi, care venim din străinătate, să găsim de lucru, să mergem la şcoală", a subliniat el.

×
Subiecte în articol: externe