x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama cere statelor sărace să lupte cu încălzirea globală

Obama cere statelor sărace să lupte cu încălzirea globală

10 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele american Barack Obama a declarat că recesiunea globală face şi mai dificilă atingerea unui acord internaţionale pentru combaterea creşterii periculoase a temperaturilor, dar a cerut ţărilor în curs de dezvoltare ce au respins obiective specifice pentru energie-verde "să lupte cu tentaţia cinismului" şi să le adopte repede.



"Nu există nicio contradicţie între creştere durabilă ecologică şi creştere economică robustă", declara Obama în cadrul forumului celor mai mari 17 economii mondiale, responsabile pentru 80 procente din emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit antena3.ro.

Putem fie să modelăm viitorul, fie să lăsăm evenimentele să îl modeleze pentru noi".

Grupul celor mai industrializate opt state- Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia şi SUA- au căzut de acord la summitul din Italia să reducă la jumătate emisiile mondiale de gaze până în 2050 şi emisiile lor cu 80 procente pentru a atinge acest obiectiv.

Statele în curs de dezvoltare, invitate la summitul celor mai industrializaţi, au refuzat să semneze pentru obiective clare de reducere a emisiilor pentru ţările lor.

Statele bogate şi cele emergente au mai declarat, pentru prima dată, că temperaturile medii globale nu ar trebui să crească cu mai mult de două grade Celsius peste cele preindustriale .Cu toate acestea, liderii nu şi-au luat nici un angajament să facă ceva în viitorul apropriat pentru a opri acest lucru. Totuşi, Obama a caracterizat summitul ca fiind un succes în pofida faptului că nu s-a ajuns la un acord între statele dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare.

El arăta că SUA, care până acum nu "şi-a asumat responsabilităţi", va da un exemplu în combaterea schimbării climaterice.

Rezultate din această săptămână se pot dovedi cruciale pentru summitul din decembrie din Copenhaga, când ONU încearcă semnarea unui nou acord global pe climă.

×
Subiecte în articol: externe