x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oraşul otrăvit de CIA

Oraşul otrăvit de CIA

de Sînziana Stancu    |    25 Aug 2010   •   00:00
Oraşul otrăvit de CIA
Sursa foto: /AFP/Mediafax

Acum, se pare că teoria otrăvirii cu ciuperca psihedelică nu mai este valabilă, dezvăluindu-se recent că la mijloc ar fi vorba despre un experiment cu LSD, făcut de CIA pe locuitorii oraşului Pont-Saint-Esprit, din Franţa.



Povestea începe la 16 august 1951, când poştaşul Leon Armunier, care ducea corespondenţa la destinatari, a început brusc să strănute şi să aibă halucinaţii namaipomenite, cu sălbăticiuni care îl atacau. A căzut de pe bicicletă şi s-a trezit la spitalul din Avignon, într-o cameră cu mai mulţi tineri care se comportau ca nişte animale extrem de agresive şi pe care medicii îi legaseră de pat, ca să-i poată ţine sub control, scrie BBC News, citând din experienţa trăită şi povestită de Armunier, care are acum 87 de ani.

"Era îngrozitor. Simţeam că mă afund din ce în ce mai mult, apoi focul acela care mă înconjura şi şerpi care mi se încolăceau pe braţe", şi-a amintit Leon stările prin care a trecut. "Unii dintre colegii mei de cameră au încercat să fugă pe fereastră. Parcă erau sălbatici, ţipau, se smuceau din legături, iar paturile acelea de metal în care erau făceau un zgomot înfiorător", a continuat Leon. Şi el a fost pus în cămaşă de forţă de cum a intrat în spitalul din Avignon, deşi starea lui nu era atât de gravă ca a celorlalţi.

În următoarele zile, zeci de locuitori din Pont-Saint-Esprit au fost încercaţi de aceleaşi simptome, iar cinci dintre ei au murit. Medicii de-atunci au ajuns la concluzia că locuitorii oraşului se îmbolnăviseră din cauza pâinii de secară produsă de o singură brutărie din oraş şi care fusese contaminată de un fungus otrăvitor specific secarei.

Această explicaţie a fost valabilă până anul trecut, când un jurnalist de investigaţii american, Hank Albarelli, a scos la iveală, prin legea accesului la informaţii, un document secret al CIA, numit "Re: Pont-Saint-Esprit şi Dosarele F. Olson", având între altele şi menţiunea "Să fie trimis printr-o persoană lui Belin şi să i se spună lui să verifice dacă toate au fost îngropate".

F. Olson era Frank Olson, un cercetător care lucra pentru CIA şi care, exact când s-a petrecut incidentul din Pont-Saint-Esprit, conducea cercetările pivind narcoticele de sinteză LSD. David Belin era directorul executiv al Comisiei Rockefeller, creată de Casa Albă în 1975, pentru a investiga abuzurile făcute de CIA în întreaga lume. Se ştie că cercetătorii din întreaga lume au făcut experimente cu LSD la începutul anilor '50, în vremea conflictului din Coreea şi a escaladării tensiunilor în Războiul Rece.

Din documentele descoperite de Albarelli reiese că agenţia americană de informaţii a experimentat LSD pe locuitorii oraşului francez şi că drogul a ajuns la o singură brutărie din oraş, Roch Briand. Într-un alt raport al CIA, din 1954, un agent descrie conversaţia pe care a avut-o cu unul dintre reprezentanţii companiei elveţiene Sandoz Chemical, singura care fabrica în acea vreme LSD.

După câteva pahare de băutură, reprezentantul Sandoz s-a exprimat voalat faţă de agentul CIA, spunând că "secretul" Point-Saint-Esprit este acela că nu "bacteria din pâine" a fost de vină... Iar oraşul francez se afla la 200-300 de kilometri de compania elveţiană.

×
Subiecte în articol: externe