x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Terorism nuclear în Europa

Terorism nuclear în Europa

de Sînziana Stancu    |    12 Oct 2009   •   00:00
Terorism nuclear în Europa
Sursa foto: Fabrice Coffrini/AFP/MEDIAFAX

Temerile că gruparea teroristă Al-Qaida plănuieşte un atac la industria nucleară din Europa au fost reînnoite după arestarea, joi, de serviciile secrete franceze, a unui cercetător care lucrase la acceleratorul de particule al CERN, unde urmează să se creeze un nou "big-bang".



Adlene Hicheur, în vârstă de 32 de ani, care lucra la Centrul European de Cercetare Nucleară de la Geneva (CERN) înaintea arestării, şi fratele său, Halim, în vârstă de 25 de ani, au fost reţinuţi vineri, după o anchetă de peste un an a Poliţiei antiteroriste franceze, scrie Times online. În paralel cu ancheta desfăşurată în Franţa, serviciile de informaţii britanice încearcă să clarifice mişcările şi contactele avute de cei doi fraţi în Marea Britanie.

Potrivit Mail On Sunday, care citează surse din serviciile europene de informaţii, suspecţii "sunt oameni de ştiinţă străluciţi şi cunosc foarte bine mecanismele fuziunii nucleare. Adlene, cetăţean francez de origine algeriană, a studiat în California. El a lucrat şi la acceleratorul de particule LCH (Large Hadron Collider), dar şi într-un contract cu Marea Britanie. În cercetările pentru LCH, el s-a ocupat de experimentul "LCH Beauty", în cadrul căruia a analizat diferenţele dintre materie şi antimaterie, studiind aşa-numiţii "quarci frumoşi", neavând contact cu materiale nucleare "sensibile" sau cu detalii de plan privind marele experiment al "facerii lumii" la care lucrează în continuare CERN (cel mai mare laborator din Europa pentru studiul bazelor fizicii subatomice, susţinut de o organizaţie ştiinţifică din 20 de ţări).

PLANURI
Cei doi fraţi au atras atenţia autorităţilor franceze într-o anchetă de identificare a militanţilor francezi care luptă împotriva forţelor NATO din Afganistan. Adlene şi-a exprimat atunci "dorinţa foarte puternică de a comite atacuri oriunde pot fi afectate interesele de securitate occidentale", acestea incluzând "ţări ca Marea Britanie şi altele unde sunt bine reprezentate Statele Unite".

×
Subiecte în articol: externe cern al-qaida