x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Credeai că ştii totul despre tapet?

Credeai că ştii totul despre tapet?

de Georgiana Teodorescu    |    20 Mar 2010   •   00:00
Credeai că ştii totul despre tapet?

În articole anterioare "Idei pentru casa ta" am discutat despre tema tapetului, realizând o caracterizare a tipurilor, a dimensiunilor, materialelor utilizate, formelor, ş.a.m.d. În articolul de astăzi ne vom opri la ideea de tapet din punct de vedere al invenţiilor recente în materie de acoperire a pereţilor, ieşind din sfera obişnuitului.

TAPET PENTRU BIROU CU DUBLĂ FUNCŢIE
Aţi trecut de multe ori prin situaţia de a vrea să vă notaţi toate întâlnirile, evenimentele importante sau zilele de naştere ale celor dragi şi într-un fel sau altul uitaţi de ele? Designerul german Christiaan Pastma a imaginat un calendar anual cât un perete, îmbinând astfel nevoia de tapet cu cea a unei agende. Ideea este pe cât de hilară, pe atât de practică, calendarul-tapet fiind un element inedit pentru birourile personalizate.

Dimensiunile acestuia variază în funcţie de dimensiunile peretelui şi puteţi schimba dimensiunea, fontul şi limba în care este tipărit scrisul. O idee originală vine şi din partea designerilor Duncan Wilson şi Sirkka Hammer care aplică patru straturi de post-it-uri, de diferite culori, pe folia de tapet, fiind ideale pentru birou sau pentru peretele de lângă telefon.

ORIGINALITATE ÎN FIECARE METRU PĂTRAT DE TAPET
Tapetul printat cu rame foto este o idee nonconformistă de a posta fotografii cu cei dragi pe un întreg perete. Ramele negre sunt de diferite mărimi, stiluri şi forme, fiind nevoie de lipici normal pentru a aplica fotografiile.

Dacă sunteţi adepţii suprarealismului puteţi achiziţiona tapet care se distorsionează la intersecţia cu un obiect, piesă de mobilier sau uşă. Acest tapet foloseşte culori tari, modelul repetitiv mărunt şi formele geometrice puternice şi de aceea trebuie folosit cu moderaţie, pe post de accent decorativ. Însă efectul pe care acesta îl dă unei camere este într-adevăr suprarealist.

TEHNOLOGIE ŞI TAPET
Aparent arată ca un tapet perfect normal, însă în momentul aprinderii/stingerii luminii sau atunci când sunt emise sunete puternice, pe perete apare un text prestabilit de dumneavoastră. Acest proiect a devenit revoluţionar, implicând o serie de senzori la lumină şi sunet, cu un sistem de iluminare în miniatură care captează aceşti senzori.

Dario Buzzini a generat un panou iluminator care poate descrie texte şi forme prin hârtia tapetului.

Ich&Kar au realizat un tapet interesant şi ecologic în acelaşi timp. Acest tapet prototip este realizat din linii verticale, de material textil şi cerneală fosforescentă, care se încarcă ziua de la lumină naturală sau artificială şi noaptea strălucesc, scutind aprinderea veiozelor pentru luminarea camerelor. Puteţi utiliza acest tip de tapet pentru spaţii comune, living, dining, nu şi pentru dormitor, lumina fiind perturbatoare somnului.

Plecând de la ideea amprentei pe geamuri aburite sau nisip ud, designeriţa Zane Berzina a lansat tapetul "Atinge-mă". Hârtia din care este realizat tapetul este impregnată cu cerneală termo cromatică care îşi schimbă culoarea odată atinsă, reacţionând la căldura corpului uman. Astfel tapetul poate fi atins de cât mai mulţi oameni, revenind la culoarea iniţială după ce îşi reglează temperatura la cea a camerei.

Inovatoare şi controversate, aceste modele de tapet pot fi folosite ca figură de stil pentru interioare fresh, moderne, personalizate. Mai mult decât atât, aceste modele noi nu condiţionează dimensiuni standard aşa cum ne-am învăţat până acum, nu condiţionează aplicarea cu adezivi speciali care să deterioreze peretele, detaşarea acestora fiind facilitată de metode noi precum cea cu abur rezultat dintr-un amestec de apă caldă şi oţet.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta