x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plăcile ceramice de la A la Z

Plăcile ceramice de la A la Z

de Georgiana Teodorescu    |    31 Oct 2009   •   00:00
Plăcile ceramice de la A la Z

Atât de uzuale, atât de variate şi totuşi atât de delicate în privinţa alegerii lor şi a operaţiunii de montare; asta dacă vorbim de cazurile în care se doreşte un finisaj perfect atât din punct de vedere estetic, cât şi din punct de vedere practic.

În paginile acestei rubrici am tot prezentat diferite firme producătoare de plăci ceramice, colecţii noi lansate an de an, inovaţii în materie de stil şi utilizare, toate ţinând de informare asupra tendinţelor moderne internaţionale. Nu am vorbit niciodată însă despre partea pragmatică a acestei probleme: factori tehnici care să determine alegerea lor şi etapele care urmează acestui moment.

SCURTĂ DESCRIERE
Există două mari tipuri de plăci ceramice, cele glazurate şi cele porţelanate. Însă şi aceste două mari categorii au zeci de subcategorii care le diferenţiază după anumiţi factori tehnici şi de rezistenţă. Dacă plecăm de la aspect alegeţi o textură lucioasă regăsită în plăcile glazurate sau o textură mată în cele porţelanate. În timp ce plăcile glazurate au mare impact estetic, pe cele porţelanate le recomandă rezistenţa şi structura compactă. Pentru că totuşi este vorba despre plăci ceramice care sunt alese pentru pardoseli şi pereţi în detrimentul altor materiale precum tapetul, parchetul, materiale textile, trebuie să amintim şi elementele tehnice care le caracterizează.

Porozitatea (capacitatea de absorbţie a apei) este diferită de la gresia porţelanată (care are porozitate foarte scăzută, până la valori de 0,5%) şi gresia glazurată care are coeficient de absorbţie de 7%-8%. Cu cât absorbţia de apă este mai scăzută, cu atât rezistenţa la rupere, la uzură, duritatea superficială, rezistenţa la ger şi agenţi chimici este mai mare.

Este bine să acordaţi atenţie şi materiei prime utilizate, aceasta putând conţine cuarţ, topaz, corindon, feldspat, rezistenţa la acţiuni externe (zgârieturi, incizii, frecare) fiind influenţate şi de această caracteristică. Chiar dacă ni se pare curios că pe ambalajul plăcilor este trecută rezistenţa la abraziune în km/ an, să luăm în calcul comparaţia între traficul din bucătărie sau spaţii de trecere ca holuri şi coridoare şi cel din băi sau chiar zone de zi ale locuinţei.

ACHIZIŢIE ŞI MONTAJ
Toate aceste noţiuni tehnice enumerate mai sus sunt trecute pe ambalajul plăcilor ceramice sau în cataloagele de prezentare, fiind dreptul dumneavoastră să verificaţi şi să cereţi cât mai multe detalii. Deşi tehnologia avansată permite astăzi fabricarea unor modele elaborate din punct de vedere estetic, care pot imita tapetul, piatra preţioasă sau chiar finisaje nobile ca foiţe de aur şi argint, e bine ca finisajul din plăci ceramice să fie neutru şi personalizarea să se obţină prin decoraţiuni uşor de înlocuit în caz de demodare.

Trebuie să aveţi în vedere faptul că nu puteţi returna produsul o dată ce a fost desigilat, aşa că verificaţi nuanţa înscrisă, codul, stocul din depozit, eventual reducerile efectuate pentru cantităţi mai mari şi anumite facilităţi (transport gratuit, montaj gratuit etc.), precum şi adezivii indicaţi pentru o montare corectă. Aceştia sunt de obicei pe bază de cimenţi şi compuşi minerali, în stare solidă. Adezivii se amestecă cu apă şi se aplică într-un pat uniform peste care se aşază plăcile. Se pot realiza şi placări fără adezivi, însă este recomandată consultarea unui specialist.

Cea mai mare greşeală în montaj o reprezintă călcarea sau mutarea mobilierului pe suprafaţa plăcilor înainte ca adezivul să se fii fixat, pe ambalaj fiind menţionată perioada ideală de stabilizare.

În cazul în care plăcile nu prezintă model, dar au o formă dreptunghiulară, atunci trebuie să le poziţionaţi pe verticală sau orizontală, în funcţie de înălţimea camerei. Dacă încăperea are dimensiuni reduse, atunci este bine să le dispuneţi cu latura mică pe verticală pentru a da impresia de înălţime. Dacă încăperea este înaltă şi doriţi să-i diminuaţi efectul de înălţime, puteţi să realizaţi o rupere prin introducerea unui rând de plăci ceramice de altă culoare.

Pentru plăcile cu model este bine să achiziţionaţi cu 10% mai mult pentru a elimina lipsa de concordanţă. Pentru spaţiile mici nu sunt recomandate modele încărcate/ culori tari sau plăci ceramice tip mozaic, foarte mici.

SIGURANŢĂ
Chiar dacă piaţa este plină de game făţoase necunoscute, este mai sigur să cumpărăm de la firme consacrate. O companie mare îşi permite să achiziţioneze utilaje de ultimă generaţie şi specialişti în producţie şi inovaţie. Roca este lider pe piaţa europeană, cu reprezentanţă deja cunoscută şi la noi în ţară. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.roca.com.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta placi ceramice