x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ce este HPV?

21 Iul 2009   •   00:00
Ce este HPV?
Sursa foto: /STOCKEXPERT

HPV este abrevierea pentru papilomavirusul uman, care poate fi găsit la nivelul pielii sau al mucoaselor şi determină o infecţie deosebit de frecventă, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Există două tipuri de HPV: cu risc scăzut şi oncogene. Infecţia cu HPV oncogene s-a demonstrat a fi cauza principală a cancerului de col uterin. Prevalenţa HPV în cancerele de col este de 99,7%.



CANCERUL DE COL UTERIN
Pe plan mondial, cancerul de col uterin este, în prezent, al doilea cancer diagnosticat ca frecvenţă la femei (după cel de sân) şi a treia cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul de sân şi cel pulmonar.
Există aproape 500.000 de noi cazuri în fiecare an şi 273.000 de decese. În ţările mai puţin dezvoltate, cancerul de col uterin este principala cauză de deces prin cancer la femei.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Doar infecţia cu HPV reprezintă cauza cancerului de col uterin?
Cancerul de col uterin este o problemă majoră de sănătate pentru femei. Este prima afecţiune malignă recunoscută a avea origine virală (HPV este cauza cancerului de col uterin). Infecţiile cu tulpini oncogene de HPV nu evoluează invariabil spre cancer - majoritatea infecţiilor sunt eliminate în mod natural de sistemul imunitar în câteva luni de la infectare. Totuşi, nu se poate anticipa care infecţii cu tulpini oncogene de HPV vor persista sau vor conduce la apariţia cancerului de col uterin, deşi există unii factorii determinanţi recunoscuţi, care pot creşte riscul de progresie a unei infecţii cu HPV.

Care este eficienţa vaccinării împotriva cancerului de col uterin?
Împreună, vaccinarea anti-HPV 16/18, alături de screeningul citologic regulat pot reduce riscul de cancer de col uterin cu până la 94%, comparativ cu nici o intervenţie.

Dacă mi-am început activitatea sexuală, vaccinul îmi va mai asigura protecţie?
Da. Mii de femei din studiile clinice asupra vaccinării îşi începuseră deja activitatea sexuală, iar vaccinul a prevenit leziunile precanceroase cauzate de infecţia cu HPV 16/18. Cu toate acestea, vaccinarea nu asigură protecţie în cazul în care eşti deja infectat cu HPV.

Dacă sunt vaccinată, mai trebuie să particip la screeningul regulat pentru depistarea cancerului de col uterin?
Da, nu există nici o excepţie. Screeningul regulat - în combinaţie cu un stil de viaţă sănătos şi cu vaccinarea - poate fi cea mai eficientă metodă de prevenţie a cancerului de col uterin.

FRECVENŢĂ
România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. În ultimii 20 de ani, în Europa, România are cea mai ridicată mortalitate prin cancerul de col uterin, cu o rată de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. În fiecare an, se depistează peste 3.000 de cazuri noi, iar numărul total de paciente (nou diagnosticate şi rămase în evidenţă din anul anterior) atinge cifra de 40.000 de femei (conform datelor Centrului de Statistică Medicală Bucureşti).

×
Subiecte în articol: info uterin