x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Socola, scoala si ospiciu

Socola, scoala si ospiciu

24 Ian 2006   •   00:00
ISTORIA MEDICINEI
Pentru a tine pasul cu medicina occidentala, Alexandru Sutu a propus construirea a doua spitale moderne in Romania, unul la Iasi si altul la Bucuresti. Parlamentul Romaniei a acceptat, in 1892, finantarea celor doua spitale de psihiatrie.

Primul construit a fost Spitalul de la Socola, asezat si astazi in vecinatatea manastirii cu acelasi nume. Pentru ca banii alocati au fost insuficienti, constructia spitalului avea sa se intinda pe o perioada de 13 ani. Abia la 12 octombrie 1905 s-a dat in folosinta primul spital romanesc modern de psihiatrie: Socola. "Alexandru Sutu a facut chiar calatorii de studiu in Europa occidentala, la spitalele de psihiatrie din Austria, Germania, Italia si Franta. Aici a studiat arhitectura moderna, iar constructia Spitalului Socola s-a facut dupa indicatiile sale", ne spune profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila".

Personalitati


Alexandru Braescu a fost primul director al acestei institutii medicale. Specializat in domeniul psihiatriei, profesor de Psihiatrie la Facultatea de Medicina din Iasi, Braescu a pus bazele acestei institutii. Socola a inceput cu doua sectii: una de neurologie si alta de psihiatrie. Ambele puteau primi 100 de pacienti.

In 1912, Braescu pierde concursul de titularizare de la Facultatea de Medicina din Iasi, in favoarea lui Parhon. Astfel, Parhon devine profesor titular al facultatii si totodata director la Socola. Aici, savantul roman a creat o adevarata scoala de psihiatrie, cunoscuta in vremuri drept "scoala de la Socola". A creat, de asemenea, "Societatea de Neurologie, Psihiatrie, Endocrinologie si Psihologie" si o revista medicala in limba franceza, cu raspandire larga in Europa. Spitalul Socola avea sa ajunga, sub conducerea sa, un centru de cercetari stiintifice, renumit si peste hotare. In 1934 insa, Parhon accepta postul de director la Spitalul Central de Boli Nervoase din Bucuresti, acolo unde avea sa intemeieze prima sectie de endocrinologie din lume.

Conceptie inovatoare


In locul lui, director la Socola a fost francezul Leon Baliff, care a continuat dezvoltarea ingrijirii psihiatrice pe linia trasata de Parhon. Lui Baliff i-a urmat la conducere, incepand cu 1966, prof. dr. Petre Branzei, ramas in istoria medicinei pentru conceptia originala asupra psihiatriei si a bolnavului psihic. "Branzei considera ca bolnavul psihic nu trebuie abordat numai prin prisma tulburarilor psihice, ci si prin prisma aspectelor sociale si biologice ale personalitatii lui", spune prof. Nicolae Marcu.

Aceasta viziune asupra psihiatriei este cunoscuta in istoria psihiatriei romanesti sub numele de "conceptia scolii de Socola" sau "conceptia bio-psihosociala". Branzei a fost si un bun organizator. Sub conducerea sa, mai multe constructii si mai multe sectii au fost adaugate Spitalului Socola. De la cele 100 de paturi cu care si-a inceput existenta, institutia de psihiatrie ieseana are astazi o capacitate de peste 500 de paturi.

MALARIOTERAPIE. Socola este renumita pe plan mondial pentru sectia sa de malarioterapie, care a devenit un centru metodologic pentru intreaga Europa. Malarioterapia presupunea infectarea dirijata a pacientilor cu malarie, in scopul vindecarii de sifilis cerebral. Metoda a fost descoperita de Wagner von Juareg, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina.

EVOLUTIE. Psihiatria, ingrijirea bolnavilor psihic, a aparut in Romania din perioada Evului Mediu, pe langa manastiri. Bolnavii psihic erau tratati de calugari, prin mijloace traditionale.
Treptat, pe langa unele manastiri, s-au creat adevarate ospicii, institutii de ocrotire si tratament, in care medici psihiatri au inceput sa se ingrijeasca de sanatatea bolnavilor. In Moldova, aceste spitale au aparut pe langa manastirile Neamt, Adam si Golia. In timp, conditiile de intretinere si de tratament au devenit precare, iar cladirile din ce in ce mai degradate. Medicina evolua in tarile occidentale, acolo unde apareau spitale de psihiatrie pavilionare, ridicate de arhitecti specializati in construirea unor asemenea institutii medicale. Pentru ca medicina romaneasca sa tina pasul cu cea a tarilor dezvoltate, era nevoie de institutii moderne de tratare a bolnavilor psihic.

REPERE
ETIMOLOGIE. Numele Spitalului de Psihiatrie Socola a fost inspirat de manastirea langa care avea sa fie ridicat. Din putinele date isorice pastrate, se spune ca manastirea, ridicata si botezata de Alexandru Lapusneanu, si-a luat numele de "Socola" pentru ca acest cuvant inseamna in slava "soim". Pe acele meleaguri exista, la acea vreme, o crescatorie de soimi.

ELIBERARE. Primul spital de psihiatrie din lume a fost construit in 1792, la Paris. Phillipe Pinel, autorul acestei realizari, a fost primul medic care a tratat bolnavii psihic, eliberandu-i din lanturi.

INSTITUTIE. Primul spital de psihiatrie din Romania a fost "Marcuta", intemeiat in 1839, in cartierul Pantelimon. Bolnavii psihic aflati in diferite manastiri din jurul Bucurestiului (Malamuci, Sarindari, Negoesti) au fost adunati intr-o cladire renovata, de pe langa Manastirea Marcuta. Sectia de psihiatrie de la Marcuta era condusa de Alexandru Sutu, profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti.

OCCIDENTAL. Socola nu este primul spital modern de psihiatrie din Romania. Primul de acest fel a existat in Craiova si a fost inaugurat in 1890, sub conducerea doctorului Gheorge Mileticiu. Spitalul purta, ca si Socola, numele manastirii pe langa care fusese ridicat: "Madona Dudu". Ca si Alexandru Sutu, dr. Mileticiu a urmarit modelele europene de constructie, realizand mai multe calatorii in tarile occidentale.

OBREGIA. Cel de-al doilea spital modern de psihiatrie care avea sa se construiasca in urma deciziei Parlamentului Romaniei, din anul 1892, este Spitalul Central de Boli Nervoase din Bucuresti, astazi Spitalul "Obregia". Din lipsa de bani, el a fost dat in folosinta abia in 1923.
×