x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reteta de vedeta - Petru Hadarca

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 02 Aug 2006 - 00:00

Regizorul bucatariei comparate. De la slanina sovietica la inghetata mioritica

Regizorul bucatariei comparate. De la slanina sovietica la inghetata mioritica

Bucuresti. Stop. La noi e cald. Stop. In strada, femei sumare. Stop. Eu sunt pe strada. Stop. In drum spre Petru Hadarca. Stop. Regizor. Stop. "Nostalgii...", spune fostul director al Teatrului National din Chisinau si aranjeaza pe coltul mesei caietele program ale ultimelor sale spectacole din Romania. Botosani, Craiova... S-a decis sa-si continue aici cariera dupa ce-a fost dat afara cu ordin "de sus". Se opusese sarbatoririi a 70 de ani de teatru moldovenesc. "E drept ca erau 70 de ani, dar de la infiintarea unui teatru sovietic la Tiraspol. Pentru ca Teatrul National din Chisinau si-a deschis portile in 1920! Am venit cu documente. N-au fost luate in seama", spune Petru. "Si cand te gandesti ca un Topirceanu a fost ani de zile director, sau un Costache Antoniu, o mare glorie a Teatrului National din Bucuresti, a fost actorul nostru foarte multi ani. Si marele Grigore Vasiliu-Birlic a jucat pe aceasta scena, chiar daca numai pentru o stagiune." Se lasa pe spatarul scaunului. "Scuze, m-am cam ambalat... Dar dupa un timp, dupa ce-ai dat cateva pagini bune din viata asta, iti vine uneori sa privesti peste umar..." Zambeste.

GULAG. "In facultate, la Moscova, aveam o bursa de 40 de ruble pe luna. Adica mai nimic. Asa ca eram nevoit sa lucrez. Aproape toti colegii mei erau angajati pe undeva, ca sa se poata intretine. Eu eram hamal. Ceilalti, unii lucrau cu mine, altii, pe unde avusesera norocul sa prinda un post. Pentru ca, da, era un noroc. Chiar si hamal." Ii privesc mainile obisnuite mai mult cu condeiul. Vremuri...

"Dar doi dintre colegii mei ramasesera si fara bursa, nu-si gasisera nici de lucru", continua Petru. "Si-mi aduc aminte ca era o iarna friguroasa... Ca nici nu mai aveam nevoie de frigider ca sa ne tinem fiecare ce mai avea de mancare. Pur si simplu le puneam in pungi pe un balcon comun. Ei, si unul dintre colegi, Anatol, bun prieten cu mine, si fara serviciu, si fara bursa, cam chitaia de foame. Si cum isi aerisea el cateva haine in balcon, observa intr-o punga un borcan cu slanina pusa la sare. I-a dat tarcoale ceva vreme, ca n-avea curaj sa ia direct. «Valentin», ii zice el intr-o zi unui alt coleg de-al nostru. «E un borcan cu slanina pe balcon si parca nu s-a atins nimeni de el de vreo saptamana.» Asa ca-n fiecare noapte, pe la 3, se trezeau, unul statea de paza pe coridor, iar celalalt fura cate o bucata. Asa s-au intretinut ei doi vreo luna si jumatate, doar cu bucatile de slanina furate de pe balcon. Dar cand a venit primavara, iar Anatol a mers in bucatarie si s-a uitat mai bine pe fereastra, de zavorul careia era legata punga cu slanina, si-a dat seama ca era din pachetul trimis de parintii lui! Adica el o luna si jumatate s-a trezit la 3 noaptea si a inghetat de frig pe balcon, toate astea ca sa fure din slanina lui!", rade Petru. "Si sa mai spui ca nu exista un Dumnezeu! La cat era el de haplea, ar fi terminat pachetul de la ai lui in cateva zile. Nu stiu ce-ar fi facut toata iarna si fara bursa, si fara serviciu...", adauga si mestereste ceva, directoral, pe langa frigider. Ca nu tre’ sa ai functie ca sa fii dom’ director! Iar pentru Petru Hadarca e-un titlu de noblete. "Dar inainte de inghetata, nu-i nimic mai bun ca niste frigarui moldovenesti. O nebunie! Lasi carnea o zi-doua in vin, cu ceapa tocata, usturoi, mirodenii... Iar cand le prajesti, tot cu vin trebuie stropite!"
Sa purcedem deci...

GULAGUL DIN CHISINAU

Spectacolul "Noroc si sanatate, domnule!", de Pierre Chesnot, Teatrul National din Craiova, regia Petru Hadarca
Majoritatea regizorilor basarabeni au terminat facultatea ori la Moscova, ori la Sankt Petersburg, ori la Tbilisi, in Georgia. O data la zece ani facultatile se deschideau si pentru tarile unionale, adica cele care formau Uniunea Sovietica, altele decat Rusia. De altfel, Teatrul Luceafarul din Chisinau s-a infiintat in 1960, o data cu prima promotie de romani din Basarabia care a absolvit la Teatrul Vahtangov. In acelasi an, grupul rus a infiintat Teatrul Taganka. Era o miscare teatrala extraordinara. Dar si mai importanta era afirmarea prin teatru a limbii si identitatii nationale. Pentru ca, paradoxal, gulagul era la Chisinau. Aici erau interzise cartile in limba romana! Dar le puteai gasi in orice oras din Uniune, la libraria "Drujba"! Asta era Siberia de la periferii!

INGHETATA CU PEPENE

  • INGREDIENTE: un pepene cantalup, 200 g zahar, un pahar cu frisca
  • PREPARARE: se alege un cantalup sau un pepene galben de marime potrivita. Se taie la unul dintre capete capacul. Se curata de seminte si cu o lingura de metal inoxidabila se scoate miezul, care se trece prin strecuratoare sau printr-o sita. Se amesteca cu zaharul pudra si cu frisca si se ingheata in serbetiera. Apoi se asaza inghetata in pepene, garnisindu-se cu frisca. Capacul se pune alaturi pentru a se vedea garnitura. La aceasta inghetata se mai pot adauga fructe zaharisite, taiate cuburi mici.
  • Citeşte mai multe despre:   petru

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Rețeta zilei: Tort cu cremă mascarpone

    Rețeta zilei: Tort cu cremă mascarpone
    Ingrediente: 30 ml Amaretto 400 g Ciocolata cu lapte 125 g Zahar pudră 400 g Mascarpone 1 buc Blat de tort 1 buc Tableta lapte/amăruie dupa Friscă la tub 1 ceasca Espresso 5 buc Ouă Mod de...

    Atenționare de călătorie MAE: Regatul Spaniei - Cod portocaliu de vânt și precipitații în Comunitatea Andaluzia

    Atenționare de călătorie MAE: Regatul Spaniei - Cod portocaliu de vânt și precipitații în Comunitatea Andaluzia
    Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că Agenţia Meteorologică de Stat - AEMET a emis un cod portocaliu de fenomen...

    Ionuț Gojman, prins în vraja Nicoletei: ”Cred că și Cătălin Meșter s-a îndrăgostit de nebunia ei”

    Ionuț Gojman, prins în vraja Nicoletei: ”Cred că și Cătălin Meșter s-a îndrăgostit de nebunia ei”
    Nicoleta Dragne a acceptat rolul de ispită pentru a doua oară, după ce în sezonul cu numărul 3 a reușit să dezbine unul din cele mai solide cupluri: Nicoleta Molnar și Cătălin Meșter. Cu toate acestea, la...

    Cea mai scumpă șuncă de porc din lume se produce în Spania. O pulpă se vinde cu 4.100 de euro

    Cea mai scumpă șuncă de porc din lume se produce în Spania. O pulpă se vinde cu 4.100 de euro
    O mică fermă organică din Sud-Vestul Spaniei produce cea mai scumpă șuncă de porc din lume. Un jambon întreg, adică un picior de porc, costă 4.100 de euro. Aceasta a intrat în Cartea...

     “Zilele Dobrogei”

     “Zilele Dobrogei”
    În perioada 14 - 17 noiembrie, la Pavilionul Expoziţional Constanţa au loc “Zilele Dobrogei”, la 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria mamă. Expoziţia cu vânzare va reuni producători de produse...

    Mara Bănică, despre incidentul violent în care a fost implicat fiul său, la școală: ”Dima a avut niște probleme după acea lovitură”

    Mara Bănică, despre incidentul violent în care a fost implicat fiul său, la școală: ”Dima a avut niște probleme după acea lovitură”
    Jurnalista Mara Bănică a trecut, de curând, printr-o întâmplare tulburătoare, fiul ei fiind bătut la școală de învățătoare. Despre acest incident violent, despre consecințele lui, dar și despre...

    Festivalului Internaţional de Tango Argentinian

    Festivalului Internaţional de Tango Argentinian
    Timişoara va fi în acest sfârşit de săptămână gazda Festivalului Internaţional de Tango Argentinian care va reuni peste patru sute de dansatori din peste zece ţări, campioni mondiali şi europeni la tango...

    Festivalul Marii Uniri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Crângaşi

    Festivalul Marii Uniri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Crângaşi
    Festivalul Marii Uniri va avea loc sâmbătă şi duminică, între orele 12,00-18,00, în Parcul Crângaşi, la eveniment fiind prezenţi comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România...

    Diana Dumitrescu: ”Când am fost convinsă că relația mea cu Alin e în regulă, am decis să ne luăm un câine”

    Diana Dumitrescu: ”Când am fost convinsă că relația mea cu Alin e în regulă, am decis să ne luăm un câine”
    Galerie Foto Diana Dumitrescu este o mare iubitoare de animale și vorbește pe larg despre această pasiune a ei cu Andra Trandaș, sâmbătă, de la ora 13.00, în cadrul emisiunii ”Stăpânii vedetelor”, de la Antena...

    Delia a cântat suspendată la o înălțime de 7 metri în prima seară a show-ului „Acadelia”

    Delia a cântat suspendată la o înălțime de 7 metri în prima seară a show-ului „Acadelia”
    Galerie Foto Un show la înălțime, din toate punctele de vedere! Asta se poate spune despre prima seară a concertului „Acadelia”, când spectatorii Sălii Palatului au putut vedea rezultatul muncii Deliei și-a echipei ei din...

    Cum îți dai seama că cineva minte

    Cum îți dai seama că cineva minte
    În timp ce mulți pot identifica minciunile bazându-se pe limbajul corpului, devine mai greu când cuplurile vorbesc prin mesaje. Așadar, experta în dragoste Louanne Ward, a alcătuit o listă cu cele nouă indicii...

    Reţeta zilei:Rulouri de vită cu ardei

    Reţeta zilei:Rulouri de vită cu ardei
    Ingrediente: 700 g carne de vită, 1 linguriță de oregano uscat, sare și piper proaspăt măcinat, 2 linguri ulei de măsline extra-virgin, 2 ardei grași, tăiați felii, parmezan răzuit Mod de preparare: Carnea...

    Margherita  de la Clejani și-a luat kilograme de produse de make-up în Asia Express

    Margherita  de la Clejani și-a luat kilograme de produse de make-up în Asia Express
    ”Mie îmi place foarte mult să mă machiez și un artist trebuie să aibă mereu un machiaj profesional.” Aceasta este ideea cu care Margherita de la Clejani a plecat în cursa Asia Express, reality show difuzat în...

    Bogdan Stanoevici, cu lacrimi în ochi la “CulTOUR”

    Bogdan Stanoevici, cu lacrimi în ochi la “CulTOUR”
    Cu lacrimi în ochi, actorul Bogdan Stanoevici face mărturisiri emoționante, astăzi, de la 17.30, la “CulTOUR”, retrăind emoțiile celei mai frumoase zile din viața lui. Acesta își deschide sufletul și...

    Jessie J a dezvăluit public drama personală. „Sunt una dintre milioanele de femei care trec și vor trece prin asta”

    Jessie J a dezvăluit public drama personală. „Sunt una dintre milioanele de femei care trec și vor trece prin asta”
    Video Cântăreața Jessie J a dezvăluit că nu poate avea copii în mod natural. Starul de 30 de ani a descoperit că are probleme cu fertilitatea acum patru ani. Ea și-a detaliat „durerea și tristețea” pe scena...
    Serviciul de email marketing furnizat de