x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reteta de vedeta - Petru Hadarca

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 02 Aug 2006 - 00:00

Regizorul bucatariei comparate. De la slanina sovietica la inghetata mioritica

Regizorul bucatariei comparate. De la slanina sovietica la inghetata mioritica

Bucuresti. Stop. La noi e cald. Stop. In strada, femei sumare. Stop. Eu sunt pe strada. Stop. In drum spre Petru Hadarca. Stop. Regizor. Stop. "Nostalgii...", spune fostul director al Teatrului National din Chisinau si aranjeaza pe coltul mesei caietele program ale ultimelor sale spectacole din Romania. Botosani, Craiova... S-a decis sa-si continue aici cariera dupa ce-a fost dat afara cu ordin "de sus". Se opusese sarbatoririi a 70 de ani de teatru moldovenesc. "E drept ca erau 70 de ani, dar de la infiintarea unui teatru sovietic la Tiraspol. Pentru ca Teatrul National din Chisinau si-a deschis portile in 1920! Am venit cu documente. N-au fost luate in seama", spune Petru. "Si cand te gandesti ca un Topirceanu a fost ani de zile director, sau un Costache Antoniu, o mare glorie a Teatrului National din Bucuresti, a fost actorul nostru foarte multi ani. Si marele Grigore Vasiliu-Birlic a jucat pe aceasta scena, chiar daca numai pentru o stagiune." Se lasa pe spatarul scaunului. "Scuze, m-am cam ambalat... Dar dupa un timp, dupa ce-ai dat cateva pagini bune din viata asta, iti vine uneori sa privesti peste umar..." Zambeste.

GULAG. "In facultate, la Moscova, aveam o bursa de 40 de ruble pe luna. Adica mai nimic. Asa ca eram nevoit sa lucrez. Aproape toti colegii mei erau angajati pe undeva, ca sa se poata intretine. Eu eram hamal. Ceilalti, unii lucrau cu mine, altii, pe unde avusesera norocul sa prinda un post. Pentru ca, da, era un noroc. Chiar si hamal." Ii privesc mainile obisnuite mai mult cu condeiul. Vremuri...

"Dar doi dintre colegii mei ramasesera si fara bursa, nu-si gasisera nici de lucru", continua Petru. "Si-mi aduc aminte ca era o iarna friguroasa... Ca nici nu mai aveam nevoie de frigider ca sa ne tinem fiecare ce mai avea de mancare. Pur si simplu le puneam in pungi pe un balcon comun. Ei, si unul dintre colegi, Anatol, bun prieten cu mine, si fara serviciu, si fara bursa, cam chitaia de foame. Si cum isi aerisea el cateva haine in balcon, observa intr-o punga un borcan cu slanina pusa la sare. I-a dat tarcoale ceva vreme, ca n-avea curaj sa ia direct. «Valentin», ii zice el intr-o zi unui alt coleg de-al nostru. «E un borcan cu slanina pe balcon si parca nu s-a atins nimeni de el de vreo saptamana.» Asa ca-n fiecare noapte, pe la 3, se trezeau, unul statea de paza pe coridor, iar celalalt fura cate o bucata. Asa s-au intretinut ei doi vreo luna si jumatate, doar cu bucatile de slanina furate de pe balcon. Dar cand a venit primavara, iar Anatol a mers in bucatarie si s-a uitat mai bine pe fereastra, de zavorul careia era legata punga cu slanina, si-a dat seama ca era din pachetul trimis de parintii lui! Adica el o luna si jumatate s-a trezit la 3 noaptea si a inghetat de frig pe balcon, toate astea ca sa fure din slanina lui!", rade Petru. "Si sa mai spui ca nu exista un Dumnezeu! La cat era el de haplea, ar fi terminat pachetul de la ai lui in cateva zile. Nu stiu ce-ar fi facut toata iarna si fara bursa, si fara serviciu...", adauga si mestereste ceva, directoral, pe langa frigider. Ca nu tre’ sa ai functie ca sa fii dom’ director! Iar pentru Petru Hadarca e-un titlu de noblete. "Dar inainte de inghetata, nu-i nimic mai bun ca niste frigarui moldovenesti. O nebunie! Lasi carnea o zi-doua in vin, cu ceapa tocata, usturoi, mirodenii... Iar cand le prajesti, tot cu vin trebuie stropite!"
Sa purcedem deci...

GULAGUL DIN CHISINAU

Spectacolul "Noroc si sanatate, domnule!", de Pierre Chesnot, Teatrul National din Craiova, regia Petru Hadarca
Majoritatea regizorilor basarabeni au terminat facultatea ori la Moscova, ori la Sankt Petersburg, ori la Tbilisi, in Georgia. O data la zece ani facultatile se deschideau si pentru tarile unionale, adica cele care formau Uniunea Sovietica, altele decat Rusia. De altfel, Teatrul Luceafarul din Chisinau s-a infiintat in 1960, o data cu prima promotie de romani din Basarabia care a absolvit la Teatrul Vahtangov. In acelasi an, grupul rus a infiintat Teatrul Taganka. Era o miscare teatrala extraordinara. Dar si mai importanta era afirmarea prin teatru a limbii si identitatii nationale. Pentru ca, paradoxal, gulagul era la Chisinau. Aici erau interzise cartile in limba romana! Dar le puteai gasi in orice oras din Uniune, la libraria "Drujba"! Asta era Siberia de la periferii!

INGHETATA CU PEPENE

  • INGREDIENTE: un pepene cantalup, 200 g zahar, un pahar cu frisca
  • PREPARARE: se alege un cantalup sau un pepene galben de marime potrivita. Se taie la unul dintre capete capacul. Se curata de seminte si cu o lingura de metal inoxidabila se scoate miezul, care se trece prin strecuratoare sau printr-o sita. Se amesteca cu zaharul pudra si cu frisca si se ingheata in serbetiera. Apoi se asaza inghetata in pepene, garnisindu-se cu frisca. Capacul se pune alaturi pentru a se vedea garnitura. La aceasta inghetata se mai pot adauga fructe zaharisite, taiate cuburi mici.
  • Citeşte mai multe despre:   petru

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Chef Cătălin Scărlătescu, despre inspirația sa din bucătărie: „Ea m-a învățat tot ceea ce știu astăzi”

    Chef Cătălin Scărlătescu, despre inspirația sa din bucătărie:  „Ea m-a învățat tot ceea ce știu astăzi”
    Un nou sezon Chefi la cuțite dedicat familiilor are premiera pe 30 aprilie, de la 20:00, pe Antena 1. Pentru Cătălin Scărlătescu, jurat al show-ului, gastronomia este moștenire de familie, mărturisind că cea...

    Reteta zilei: Rasol de vițel cu sos vânătoresc

    Reteta zilei: Rasol de vițel cu sos vânătoresc
    Ingrediente 1 kg. carne vițel 3 morcovi 3 radăcini pătrunjel 1 ţelină mica o ceapă 1 linguriță zahăr 1 lingură făină sare piper 2 foi dafin 3 linguri smântână o jumatate cană...

    'Game of Thrones', o mană cerească pentru turismul nord-irlandez

    'Game of Thrones', o mană cerească pentru turismul nord-irlandez
    Succesul serialului 'Game of Thrones' a devenit o mană cerească pentru turismul provinciei britanice, Irlanda de Nord, atrăgând zeci de mii de turişti din lumea întreagă, dornici să viziteze această locaţie de...

    Cea de-a noua ediţie iUmor, lider de audienţã

    Cea de-a noua ediţie iUmor, lider de audienţã
    Galerie Foto Ajuns deja la al şaselea sezon, iUmor a  înregistrat o premierã asearã, când douã prezenţe cu totul şi cu totul inedite i-au bulversat chiar şi pe prezentatori. „Sunteţi primii, n-am mai avut niciodatã...

    „Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

    „Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
    Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru voi, un „peștișor de aur”, care să vă împlinească dorințele! Nu știu...

    Tu știai că trebuie să-i celebrezi și pe Anton, Suzana și Silviu? 60 de idei pentru URĂRI DE FLORII și 60 de nume inspirate de flori

    Tu știai că trebuie să-i celebrezi și pe Anton, Suzana și Silviu? 60 de idei pentru URĂRI DE FLORII și 60 de nume inspirate de flori
    În fiecare an, de Florii, îi sărbătorim pe cei care au nume de floare (sau de copac, de pădure), dar știți exact care sunt numele pe care trebuie să le celebrați? Liliana, Suzana și Anton ar trebui de asemenea...

    65 de urări de Florii, pentru sms-uri, twittere, mesaje pe facebook ori scrisori

    65 de urări de Florii, pentru sms-uri, twittere, mesaje pe facebook ori scrisori
    Un milion și jumătate de români poartă nume de floare, de arbore sau de iarbă aromată. Lor le aducem urări de Florii, să le fie viața înmiresmată. Acelora care nu au găsit cuvintele potrivite, le propunem 65...

    Cântăreața Adele s-a despărțit de soțul ei

    Cântăreața Adele s-a despărțit de soțul ei
    Cântăreaţa Adele s-a despărţit de soţul ei, antreprenorul şi filantropul Simon Konecki, au confirmat reprezentanţii cântăreţei vineri seara, relatează dpa şi Press Association. "Adele şi partenerul ei s-...

    Delia, protagonista unui numãr de magie la iUmor. Cheloo, cãtre magician: „Poţi sã n-o mai aduci înapoi?”

    Delia, protagonista unui numãr de magie la iUmor. Cheloo, cãtre magician: „Poţi sã n-o mai aduci înapoi?”
    De-a lungul celor şase sezoane, jurații iUmor au avut parte până acum de mai multe numere de magie, unele bune, altele fenomenale, însã când credeau cã le-au vãzut pe toate, în aceastã searã, de la 20:00, în...

    Actriţa Emma Thompson s-a alăturat protestului activiştilor pentru mediu de la Londra

    Actriţa Emma Thompson s-a alăturat protestului activiştilor pentru mediu de la Londra
    Emma Thompson s-a alăturat activiştilor din gruparea Extinction Rebellion (XR), care au blocat cea mai aglomerată arteră comercială din Londra, actriţa declarând că ''planeta noastră are probleme grave'',...

    Premierã la iUmor: Din online, direct pe scena emisiunii. Cheloo: „Am o stimã foarte mare pentru oamenii care fac asta!”

    Premierã la iUmor: Din online, direct pe scena emisiunii. Cheloo: „Am o stimã foarte mare pentru oamenii care fac asta!”
    Galerie Foto Ajuns deja la al şaselea sezon, iUmor va înregistra o premierã în cea mai nouã ediţie a emisiunii, difuzatã sâmbãta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Douã prezenţe cu totul şi cu totul inedite îi vor...

    Gina Pistol, Ovidiu Ioanițoaia, Mihaela Tatu, Marcel Pavel, Alex Velea și Iuliana Marciuc s-au ascuns în spatele măștilor, la Scena misterelor

    Gina Pistol, Ovidiu Ioanițoaia, Mihaela Tatu, Marcel Pavel, Alex Velea și Iuliana Marciuc  s-au ascuns în spatele măștilor, la Scena misterelor
    Galerie Foto Scena misterelor s-a umplut de celebrități aseară, în cea mai recentă ediție a show-ului prezentat de Dan Negru, alături de Romică Țociu, la Antena 1. Gina Pistol, Ovidiu Ioanițoaia, Mihaela Tatu, Marcel...

    Insula Iubirii va întâmpina în Thailanda un cuplu neașteptat!

    Insula Iubirii va întâmpina în Thailanda un cuplu neașteptat!
    În cel de-al cincilea sezon, care va avea premiera pe 22 aprilie, de la ora 20.00, la Antena 1, Insula Iubirii va întâmpina în Thailanda un cuplu neașteptat!  La doar cinci zile distanță de cea mai...

    Prada va organiza o prezentare de modă la Shanghai, în locul tradiţionalei defilări de la Milano, în iunie

    Prada va organiza o prezentare de modă la Shanghai, în locul tradiţionalei defilări de la Milano, în iunie
    Grupul italian Prada a anunţat joi că va organiza o prezentare de modă în luna iunie la Shanghai, în locul tradiţionalei defilări de la Milano, pentru a marca astfel împlinirea a 40 de ani de la înfrăţirea...

    Reţeta zilei: Brioșe cu banane

    Reţeta zilei: Brioșe cu banane
    Ingrediente 100 g nuci 1 vârf de sare 2 buc ouă 125 g unt 150 g zahăr 300 g făina albă 1 linguriță bicarbonat zahăr pudră 3 buc banane Mod de preparare Untul, zahărul și...
    Serviciul de email marketing furnizat de