x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Catedrala dragostei de ţară

Catedrala dragostei de ţară

de Carmen Anghel-Dobre    |    03 Oct 2010   •   00:00
Catedrala dragostei de ţară
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Vernisajul expoziţiei „Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Covasnei şi Harghitei" de marţi, 28 septembrie, a transformat Muzeul Naţional al Sa­tului Dimitrie Gusti într-o catedrală a dragostei de ţară. Zecile de inimi de români aflaţi în cel mai frumos sat din lume au bătut împreună, ca inimile de fraţi.



Icoanele, uşile împărăteşti, sfeşnice împărăteşti, Cruce de altar, candelabru, potir, cruce de bi­ne­cu­vântare ferecată, ferecături de Evanghelie, Mitra pri­mului patriarh al României, Miron Cristea, clopote, ma­n­uscrisul „Evanghelii de peste tot anul", de la 1600, din parohia Imper - Plăieşii de Jos, manuscrisul Cazania lui Varlaam şi multe, multe alte obiecte de cult au fost adunate cu multă trudă de Sorin Sebastian Duicu timp de mai bine de un an. Românii din zeci de localităţi din Harghita şi Covasna au scos ce aveau mai de preţ, mai românesc pentru a se pregăti această expoziţie. S-au strâns în ele toată credinţa şi suferinţa, dar şi spiritualitatea românilor din Ardeal.
Expoziţia face parte din programul „Biserica, centru de spiritualitate al satului românesc".

Înalt Prea Sfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Harghitei şi Covasnei, a vorbit despre puterea credinţei românilor din Harghita şi Covasna, despre continuitatea acestei credinţe, despre puterea culturală şi spi­rituală a românilor din inima ţării. Câtă bucurie, câte lacrimi pot încăpea deodată în inima unui om? Câtă dragoste de ţară? Atât de multe sentimente, atât de multe lacrimi de bucurie au fost cum numai la un ceas unic se pot strânge. Despre credinţă şi dragoste de ţară au vorbit şi doamna Paula Popoiu, directorul general al muzeului, academician Răzvan Theodo­rescu, Vasile Timiş, mi­nistru secretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi mulţi alţi iubitori de Dumnezeu şi de ţară. S-a vorbit cu mare dragoste şi respect despre cel care, de 16 ani, cu multă trudă şi credinţă a dus la Învierea Covasnei şi Harghitei, Înalt Prea Sfinţitul Ioan Selejan, supranumit Arhiepiscopul din Carpaţi. În curtea Muzeului Satului, români din Livezi, Bilbor, Gheorgheni, Voşlobeni s-au plimbat îmbrăcaţi în costume româneşti din Harghita.

Costumele românilor, dar şi icoanele reunesc în ele, în stilul în care au fost lucrate, cele trei „Ţări" ale României: Ţara Românească, Moldova şi Ardealul.
Vernisajul, inedit de la un capăt la altul, a început cu „Tatăl nostru" şi s-a terminat cu „Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând". Expoziţia, o tulburătoare mărturie a credinţei românilor şi a puterii lor creatoare, conţine 73 de piese datate sau databile începând cu secolul al XVII-lea până în secolul al XX-lea, poate fi vizitată până la 15 noiembrie.

×
Subiecte în articol: martorii