x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Radio Europa Liberă, Aici!" se prelungeşte

"Radio Europa Liberă, Aici!" se prelungeşte

de Catalina Iancu    |    20 Ian 2010   •   00:00
"Radio Europa Liberă, Aici!" se prelungeşte
Sursa foto: Lucian Tudose/AGERPRES

"Radio Europa Liberă, Aici!" continuă. Gândită iniţial până la sfârşitul lunii ianuarie, campania destinată strângerii sumei de 300.000 de euro necesară digitalizării înregistrărilor cu emisiunile postului amintit a fost prelungită încă două luni, până în martie. De asemenea, se pregăteşte şi un teledon, împreună cu Televiziunea Naţională.



După cum probabil ştiţi, Institutul Român de Istorie Recentă şi un grup de foşti angajaţi şi colaboratori ai departamentului românesc al Radio Europa Liberă au lansat, la sfârşitul anului trecut, campania socială "Radio Europa Liberă, Aici!". Este vorba despre un demers destinat strângerii sumei de 300.000 de euro, necesară digitalizării înregistrărilor cu emisiunile postului menţionat. În prezent, arhiva programelor "Europa Liberă" se află în Statele Unite şi conţine circa 3.500 de benzi radio şi 600.000 de pagini. Ceea ce unii nu au înţeles este că documentele despre care vorbim sunt extrem de greu accesibile. Nu numai din cauze tehnice, ci şi din cauza distanţei la care se află. Arhiva se găseşte în prezent la Hoover Institution din Stanford, California. Iar aducerea ei în ţară şi înfiinţarea unui "Centru de Cercetare şi Documentare Radio Europa Liberă" care să găzduiască şi să pună la dispoziţia tuturor românilor o copie a arhivei presupune costuri de câteva sute de mii de euro. Aşadar, cei care vor să sprijine această campanie pot trimite un SMS la numărul 8820, în valoare de 2 euro.

SUSŢINĂTORI

Proiectul este susţinut de personalităţi printre care se numără: Andrei Pleşu, Doina Cornea, Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Cristian Tabără, Melania Medeleanu, Nicolae Manolescu, Mircea Dinescu, Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Ion Caramitru, Neagu Djuvara, Dan Grigore, Johnny Răducanu, Ana Blandiana, Cristian Ţopescu, Cristina Ţopescu, Tudor Octavian, Cătălin Ştefănescu, Ilie Şerbănescu, Alexandru Arşinel, Irina Margareta Nistor, Nicu Covaci. Nu în ultimul rând, susţinerea a fost exprimată şi de M. S. Regele Mihai, iar iniţiatorii se bucură de sprijinul Casei Regale.

"Am iniţiat acest proiect din respect pentru toţi cei care au scris istorie în spatele microfonului, dar şi pentru că Europa Liberă este o parte din viaţa tuturor românilor. Suma totală pe care trebuie să o strângem pentru a aduce arhiva emisiunilor Europei Libere acasă, acolo unde-i este locul, este de câteva sute de mii de euro. Nu este un demers uşor, însă credem cu tărie că istoria nu are preţ! Suntem singura ţară din Europa Centrală şi de Est (în afară de Bulgaria), care nu şi-a recăpătat aceste arhive", a declarat Liviu Tofan, director al Intitutului Român de Istorie Recentă şi iniţiator al proiectului.

Radio Europa Liberă şi-a încetat emisia în România la 1 august 2008, după 60 de ani de programe.

POVESTEŞTE!

Postul de radio continuă să transmită în limba română doar în Republica Moldova. Campania "Europa Liberă, Aici!" se adresează pe de-o parte românilor care au ascultat-o şi pe de altă parte tinerilor care vor să afle ce a însemnat acest post de radio pentru România.

"Europa Liberă, Aici!" are pagină şi pe site-ul de socializare Facebook. Unde s-a lansat o provocare. Sau mai degrabă... un exerciţiu. "Aveţi poze cu «ai voştri» sau cu voi din perioada Europei Libere? Cum se îmbrăcau cetăţenii patriei atunci? Care era moda? Aşteptăm să le scanaţi şi să le postaţi la «fan photos»." De asemenea, vă puteţi împărtăşi părerile pe site-ul oficial al campaniei:

"Dacă ai ascultat Europa Liberă, dacă ai tăi au ascultat, dacă vrei să afli ce a însemnat pentru români, dacă vrei să spui ce simţi... Povesteşte aici! (Pe www.100000romani.ro - n.r.) Vrem să aflăm. Vrem să aducem istoria acasă!"  

Cum vă puteţi alătura campaniei? Puteţi trimite un SMS, în valoare de 2 euro, la 8820. Sau puteţi dona în următoarele conturi ale IRIR (Institutul Român de Istorie Recentă) de la Banca Transilvania:

RO88BTRL0410120579792100 - în lei
RO71BTRL0410420579792100 - în euro

Datele necesare pentru transferul bancar sunt: "Beneficiar: Fundaţia pentru Studiul Istoriei (IRIR)" CUI: 13228095 şi "Motivul tranzacţiei: donaţie".

×
Subiecte în articol: mass-media