x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Rockin’ Transilvania 2009

Rockin’ Transilvania 2009

de Alex Revenco    |    17 Iun 2009   •   00:00
Rockin’ Transilvania 2009
Sursa foto: Alexandra Revenco/

Timp de două zile, nume mari ale scenei internaţionale au oferit recitaluri de o durată neobişnuită pentru un festival, de la 60 până la 120 de minute. Astfel, cei prezenţi la Sibiu au avut şansa să asculte "pe săturate" Korpiklaani, In Extremo, Destruction, Bonfire, Jon Oliva's Pain şi Stratovarius.



După ce ungurii de la Superbutt ne-au delectat cu o repriză de hardcore de calitate, sâmbătă seară a urmat recitalul Korpiklaani. Finlandezii au declanşat voia bună, invitând şi publicul să participe la un fel de petrecere în aer liber pe ritmuri de folk finlandez (şi nu numai) cu acordeon şi vioară, un fel de Gogol Bordello, dar nu punk, ci metal!

Cu toţii ne-am simţit bine, iar berea ieftină a ajutat ca buna dispoziţie să fie generală. Apoi petrecerea a continuat până aproape de miezul nopţii cu grupul german In Extremo, care a oferit un veritabil show de lumini şi efecte pirotehnice. Atât costumaţia, cât şi instrumentele ţineau de Evul Mediu, iar (cel puţin) una dintre piese a fost cântată în limba... latină.

Duminică, deschiderea a fost asigurată de Contradiction, un binecunoscut grup german de thrash metal, care a cântat publicului şi piese de pe noul album, "The Essence Of Anger". În continuare a urmat tot thrash metal, tot made in Germany, dar cu un grup şi mai cunoscut, şi mai "vechi", şi mai valoros: Destruction. Germanii au avut un excepţional recital de peste o oră şi jumătate, în care au prezentat un "Greatest Hits Show" cu piese noi şi hituri vechi, inclusiv câteva de pe primul album!

PUŢINI, DAR CU SUFLET
Unul dintre cele mai cunoscute grupuri rock pe care le-a dat Germania, Bonfire, ne-a delectat cu un mix de piese noi şi hituri vechi care i-au făcut faimoşi pe "Bon Jovi ai Europei". Claus Lessmann, solistul formaţiei, şi-a onorat promisiunea făcută înainte de sosirea în România şi anume aceea că "împreună cu publicul vom petrece foarte bine".

A fost într-adevăr aproape de public, a comunicat în germană, engleză şi chiar în română, a cântat foarte bine, şi la un moment dat a invitat pe scenă "noul chitarist" al formaţiei, un puşti de câţiva ani cu o chitară de jucărie. Claus l-a "reperat" pe puşti în public "cântând" la chitară şi având un tricou pe care era scris: "Viitorul roadie al grupului Kiss".

Invitat de Claus să zică ceva la microfon, puştiul a găsit să spună un singur cuvânt, rock, fiind aclamat de toţi cei prezenţi (puţini, dar cu suflet, cum spunea un spectator). A urmat un recital extraordinar susţinut de Jon Oliva's Pain, proiectul celebrului muzician "responsabil" de înfiinţarea unui grup de legendă, Savatage.

Aflat pentru prima oară în România, Jon a ţinut să ne spună că avem nişte şosele "demne de ţara lui Dracula" şi că în întreaga sa viaţă nu i-a fost aşa de frică mergând cu maşina. Jon Oliva (voce, keyboards), John Zahner (keyboards), Matt LaPorte (chitară), Tom McDyne (chitară), Kevin Rothney (bass) şi Christopher Kinder (tobe) au impresionat printr-un recital variat, cu piese heavy metal, dar şi progresive, cântate şi în forţă, dar şi mai "slow".

A fost deosebit de impresionant momentul în care, la apus de soare, Jon şi-a îndreptat mâinile spre cer şi a cântat o melodie dedicată fratelui său Criss, mort în urma unui accident de circulaţie.

Rockin' Transilvania 2009 s-a încheiat cu un recital într-adevăr extraordinar, susţinut de Stratovarius. Pentru prima oară în România, finlandezii au impresionat printr-un sound puternic, aparte şi o fantastică dexteritate în mânuirea instrumentelor, lucru valabil pentru absolut toţi instrumentiştii. Iar înainte de bisul final, solistul Timo Kotipelto a ţinut să-i înveţe pe cei prezenţi să numere în finlandeză de la unu la patru.

X-PLOD MERGE LA WACKEN
La Sibiu s-a decis grupul care va reprezenta România pentru prima dată la concursul internaţional W:O:A Metal Battle 2009 din Germania. A fost un juriu internaţional din care au făcut parte atât Lenţi Chiriac, cât şi doi muzicieni străini, Andras Voros - solist Superbutt şi Oliver Kamper - chitarist Contradiction. În urma cumulării notelor, grupul X-plod a ieşit pe locul I, Betrayer şi LOST ocupând, la egalitate, locurile următoare.

×
Subiecte în articol: muzica