x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Naarghita Muzica inimii

Muzica inimii

11 Iun 2007   •   00:00

Vizita in India i-a prilejuit Naarghitei intălnirea cu idolul său, Raj Kapoor, al cărui film, "Vagabondul", l-a văzut de cel puţin 50 de ori.Pentru o perioadă, cunoscuta artistă s-a bucurat de prietenia cu această mare personalitate a cinematografiei indiene, Raj Kapoor, iar din amintirile sale de atunci Naarghita a acceptat să impărtăşească şi cititorilor Jurnalului Naţional.

Vizita in India i-a prilejuit Naarghitei intălnirea cu idolul său, Raj Kapoor, al cărui film, "Vagabondul", l-a văzut de cel puţin 50 de ori.

Pentru o perioadă, cunoscuta artistă s-a bucurat de prietenia cu această mare personalitate a cinematografiei indiene, Raj Kapoor, iar din amintirile sale de atunci Naarghita a acceptat să impărtăşească şi cititorilor Jurnalului Naţional. "Aş vrea să definim termenul «prietenie». M-au legat relaţii speciale de acest om şi mare artist al Indiei, persoană cu o cultură impresionantă, provenit dintr-o familie de aristocraţi, familie celebră in India. Tatăl, parlamentar. Fire comunicativă, inteligent, activ, creativ, dar cu un comportament modest. Zicea că omul trebuie să fie «curat şi inteligent», nu-i trebuie palate pentru a fi fericit.

M-a impresionat felul in care găndea. Despre sine spunea că se deosebeşte de politicieni prin aceea că, «dacă intre el şi policieni este asemănarea că oferă vise ca şi ei, este şi o mare diferenţă; promisiunile politice nu se indeplinesc, ale sale da... le oferă oamenilor muzică, iubire, lucruri frumoase». La 11 iunie 1968 am fost invitată de domnia sa la Studiourile Raj Kapoor din Chembur - Bombay. Pentru mine a fost o vizită in Paradisul artei, al filmului. M-a intămpinat un bărbat fermecător, cu pielea albă, cu ochi albaştri, lucru care m-a uimit. Ştiam că in film se machia cu tonuri arămii ca să semene cu ceilalţi actori de pe platou.

Am aflat din presa naţională indiană că, pentru a-şi exprima stima şi admiraţia pentru arta mea, suspendă orice activitate, declară venirea mea «zi de sărbătoare», deci: «zi liberă pentru angajaţi». Asta m-a convins că venirea mea era un eveniment plăcut, de care se ocupa personal, cinste pe care o acorda unor mari personalităţi pe care le alegea cu grijă. Vă daţi seama căt de tare m-au impresionat aceste dovezi de preţuire. Ii plăcea să stăm de vorbă. Voia să ştie, să inţeleagă «fenomenul Naarghita», o fată născută departe, in Carpaţi, şi o interpretă extraordinară a căntecului indian.

Am primit asemenea invitaţii de vreo două-trei ori. Cănd căntam mă asculta cu multă atenţie. L-am intrebat odată, in glumă, dacă este «fan» al meu. Mi-a răspuns foarte serios... «nu, e vorba de mai mult».

La un moment dat mi-a făcut propunerea de a juca intr-un film de-al său. Chestia asta m-a blocat şi am refuzat imediat. «Cum să apar eu lăngă o asemenea personalitate?» S-a intors către ceilalţi şi a comentat scurt: «V-am spus eu?». Alte intălniri cu Raj Kapoor s-au petrecut cu ocazia unor festivaluri internaţionale de film la New-Delhi, unde mi-a dat ocazia să cunosc mari vedete ale ecranului din acei ani. Imi spunea Nagrita. I-am spus că sunt «A white Naarghita».

Dacă toate acestea se numesc prietenie, aş zice că m-am bucurat şi m-a onorat cu atenţia şi preţuirea domniei sale."

DESPRE RAJ KAPOOR. Raj Kapoor s-a născut la 14 decembrie 1924 in Peshawar, la frontiera Indiei cu Pakistanul. A primit numele Ranbirraj Kapoor şi era cel mai mare dintre cei patru copii ai cuplului format din actorul de cinema Prithviraj Kapoor şi soţia sa, Ramsarni (Rama) Devi. Fraţii lui mai mici vor deveni şi ei actori, Shammi Kapoor şi Shashi Kapoor, dar şi o soră pe nume Urmila Sial. Avea 10 ani cănd bătea clacheta pe un platou de filmare, iar la 11 era deja actor. La 20 de ani devenea una dintre vedetele filmului indian şi nu a ezitat să-şi investească căştigurile in aventura cinematografică.

Din dorinţa de a realiza propriile viziuni cinematografice, Raj Kapoor punea bazele primei companii RK Films in 1948, iar de-a lungul timpului i-a adus şi pe fraţii săi mai mici in afacere, Shammi şi Shashi, dar şi pe fiul lui, Rishi, şi fiica acestuia, Karishma, mai tărziu. Un adevărat clan cinematografic...

Raj Kapoor a suferit de astm in ultima perioadă a vieţii, a şi murit in urma complicaţiilor acestei boli in 1988, la 63 de ani. Ultimul film la care lucra inainte de nefericitul eveniment se numea Henna şi era o poveste de iubire indo-pakistaneză. Pelicula a fost dusă la bun sfărşit de fiul său, Randhir Kapoor.

Semnificaţia unui nume

Deşi numele ei real este Amarghiloaiei Maria, Naarghita este doar un pseudonim. Ce semnificaţie are el? Ei bine, Nargitaa - din limba hindi: nar - spirit etern; naar - tulpina de lotus, cordon; gitaa - cănt, căntec, poem, naraţiune; in traducere "căntul spiritului etern", "căntecul tulpinii de lotus". Naarghita mai reprezintă silabe exotice evocănd livezile Benaresului şi susurul muzical al Gangelui. Este, de fapt, un pseudonim cu rezonanţe hinduse, care inseamnă "Căntec pentru cei luminaţi", astfel scria muzicologul George Sbărcea pe un disc apărut la Electrecord in 1984.

Raj Kapoor a urmat tradiţia indiană - o căsătorie aranjată

In 1946, exact atunci cănd implinea 22 de ani, Raj Kapoor o lua in căsătorie pe Krishna Malhotra. Era ceea ce se numea o nuntă aranjată şi făcea parte din tradiţia indiană. Copiii nu prea aveau cum să spună nu unei căsătorii aranjate de părinţi pe baza unor condiţii greu de inţeles de europeni. Krishna era verişoară de gradul I cu Raj. Fraţii ei, Premnath şi Rajindernath, au luat şi ei calea cinematografului, devenind actori. Tinerii insurăţei au avut in anul următor un fiu, Randhir Kapoor, iar in 1948 li s-a născut o fată, Ritu. Al doilea fiu, Rishi Kapoor, a venit pe lume in 1952, iar a doua fată, Reema, in 1956. Cel mai mic fiu, Rajiv Kapoor, a fost născut in 1962. Randhir Kapoor, Rishi Kapoor şi Rajiv Kapoor şi-au asociat numele pentru totdeauna cu lumea industriei filmului indian, ca actori, producători şi regizori. Karisma Kapoor şi Kareena Kapoor sunt nepoatele lui Raj şi Krishna Kapoor, fiind fiicele celui mai mare dintre fii, Randhir Kapoor, şi soţiei lui, Babita.

"O romăncă intr-un film indian!"

Revista Cinema din 1972 publica un articol despre Naarghita, in care romănii erau anunţaţi despre proiectul unui film in care avea să joace interpreta.

"O romăncă intr-un film indian! Naarghita a fost aleasă de cineastul Dilip Kumar să joace unul dintre rolurile principale in filmul realizat de T. Prakash Rao, avăndu-l ca partener pe fratele lui Raj Kapoor, Shashi. Succesul compatrioatei noastre ne bucură. El este rezultatul unui talent autentic, clădit solid pe muncă şi enormă voinţă", se incheia articolul. Dar una este să i se propună şi altele au formalităţile necesare de a lucra in India.

×