x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 91% din români, pentru pedeapsa capitală

91% din români, pentru pedeapsa capitală

de Adriana Duţulescu    |    29 Mar 2010   •   00:00
91% din români, pentru pedeapsa capitală

Potrivit unui sondaj realizat de CCSB, peste jumătate dintre români s-ar duce la referendum pentru a retrage cetăţenia romilor care încalcă legea în alte ţări şi aduc prejudicii imaginii ţării şi pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Dintre cei care sunt de acord cu organizarea referendumului, 91% ar vota pentru pedeapsa cu moartea. Românii au votat la referendumul din noiembrie fără să aibă habar ce înseamnă Parlamentul unicameral.


Concluziile unui sondaj efectuat de CCSB în perioada 24-27 martie pe un eşantion de 1.060 de persoane, la comanda Asociaţiei ProDemocraţia, arată că "mulţi dintre români au votat la referendum în necunoştinţă de cauză la adresa rolului Parlamentului în general şi al sistemului parlamentar bicameral în particular. Unii români se lasă uşor influenţaţi de teme ce generează mânia justiţiară. Mulţi dintre români sunt predispuşi la o gândire de tip «dictatura majorităţii»". "Concluzia pe care o putem trage din aceste rezultate este că folosirea referendumului fără mecanisme de echilibru, în necunoştinţă de cauză şi alimentată de o retorică justiţiar-autoritariană riscă să arunce România în comportamente de tip «dictatura majorităţii»", arată sociologii de la CCSB.

Cunoaşterea Parlamentului este deficitară la nivelul românilor, aceştia neştiind cu ce se ocupă de fapt această instituţie. Oamenii încurcă atribuţiile Parlamentului. Doar o treime dă răspunsul explicit "Să legifereze". 77% din respondenţi nu ştiu care este rolul bicameralismului. Totodată, retorica justiţiară influenţează opiniile şi votul cetăţenilor, propunerea de teme ce contravin valorilor majorităţii stârnind patimi justiţiare în rândul acestora şi predispunând la luarea de decizii ce pot încălca drepturile cetăţeneşti. Astfel, la întrebarea "Aţi fi de acord cu un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea", 50% au răspuns pozitiv, faţă de 44% care au răspuns negativ. Dintre cei care sunt de acord cu organizarea referendumului, 91% ar vota pentru pedeapsa cu moartea.  

La întrebarea "Aţi fi de acord cu organizarea unui referendum pentru retragerea cetăţeniei romilor care încalcă legea în alte ţări şi aduc prejudicii imaginii României?", 68% au răspuns da, faţă de 27% care nu au fost de acord. 94% din cei care susţin un astfel de referendum sunt de acord cu retragerea cetăţeniei.  

Sondajul mai arată că 47% din respondenţi s-au declarat de acord cu organizarea unui referendum pentru introducerea pedepsei cu închisoarea pentru cei care critică religia ortodoxă şi BOR, în timp ce 46% au răspuns negativ. De asemenea, 44% ar fi de acord cu organizarea unui referendum pentru retragerea cetăţeniei celor care cer autonomia Ţinutului Secuiesc, iar 45% sunt împotrivă. 89% din cei care susţin un astfel de referendum ar vota pentru retragerea cetăţeniei. Cercetarea CCSB mai arată că 72% din respondenţi s-au declarat de acord cu afirmaţia "minorităţile trebuie să se supună majorităţii, oricare ar fi poziţia susţinută de majoritate".

Citiţi sondajul CCSB - Cum votează românii la referendum (format pdf)

×
Subiecte în articol: observator