x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CCR anulează trocul Boc - UDMR pe educaţie

CCR anulează trocul Boc - UDMR pe educaţie

de Aniela Nine    |    03 Noi 2010   •   00:00
CCR anulează trocul Boc - UDMR pe educaţie

Guvernul a mai încasat miercuri o palmă de la Curtea Constituţională, judecătorii constituţionali decizând din nou că una dintre măsurile decise de Executivul Boc contravine prevederilor constituţionale. În acest caz este vorba despre asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, asumare care a avut loc săptămâna trecută.



Cum în Senat se afla în dezbatere textul de lege care fusese adoptat de Camera Deputaţilor şi Regulamentul Senatului nu permitea întreruperea procesului legislativ, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a sesizat CCR cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern. Azi, judecătorii CCR au confirmat prin vot existenţa acestui conflict juridic, decizând astfel că Executivul nu avea dreptul constituţional ca, în timp ce legea se afla în dezbatere, să fie adoptată prin asumare. Consecinţa logică a deciziei CCR de miercuri este anularea moţiunii de cenzură "Legea educaţiei, lege anti-românească şi anti-naţională", pe care opoziţia PSD-PNL o depusese la Parlament vineri.

Decizia CCR a fost primită cu un entuziasm nedisimulat în Comisia de învăţământ a Senatului, unde lucrările de dezbatere a proiectului de lege erau în plină desfăşurare. Aprecierea deciziei CCR a venit chiar din partea preşedintelui comisiei, Mihail Hărădu, care, deşi membru PDL, şi-a exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea că Executivul nu a permis comisiei să dezbată legea şi s-a "grăbit" să îşi asume răspunderea. "Nu este în asentimentul colegilor mei (de partid - n.r.), dar mă bucur că legea revine acolo unde trebuia, în dezbaterea comisiei. Acum, obiectul muncii are subiect, predicat, iar noi vom lucra în continuare într-un ritm susţinut, căci trebuie să ajungem la o lege acceptată de sistem", a spus imediat după decizia Curţii Mihail Hărdău.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), a declarat că, după decizia CC în urma sesizării privind Legea educaţiei, se consideră întreruptă procedura asumării răspunderii, moţiunea de cenzură depusă rămâne fără obiect, iar legea îşi urmează parcursul la Senat. Opinia lui Buda a fost susţinută şi de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD). "După decizia Curţii Constituţionale, stadiul legislativ al proiectului asumat de Guvern este oprit de drept, angajarea răspunderii considerându-se ca încetând de drept. Nu există reglementare expresă legată de posibilitatea retragerii răspunderii Guvernului odată produsă, aşa că asumarea rămâne fără obiect", a spus Greblă.

În Comisia de învăţământ a Senatului, proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor a suferit multe modificări, iar toate deciziile, deşi opoziţia are majoritate, s-a stabilit să fie adoptate prin consens. Până în prezent, dezbaterile nu au atins şi cele mai controversate prevederi ale legii, cele privind favorizarea minorităţilor, cu trimitere la cea maghiară în principal. De altfel, prevederile pentru minoritatea maghiară, în special, din Legea educaţiei, precum învăţarea Istoriei şi a Geografiei în limba minorităţii, posibilitatea importării de manuale speciale pentru studiul Istoriei şi tradiţiilor minorităţii sau obligaţia desemnării unui director maghiar în conducerea şcolii au fost "plata" pe care UDMR a primit-o pentru a nu vota moţiunea de cenzură a opoziţiei miercurea trecută. Prin decizia de miercuri, Curtea Constituţională a anulat acest troc încheiat de Boc cu UDMR pentru a-şi menţine scaunul.

Şi cum Comisia de învăţământ din Senat a decis miercuri că prevederile referitoare la minorităţi se vor tranşa doar prin decizia plenului, unde scorul putere-opoziţie e extrem de strâns, 69 la 68, şansele ca UDMR să-şi mai vadă doleanţele introduse în lege scad vertiginos spre zero, iar dezbaterile se anunţă a fi furtunoase.


UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare
Votul CCR a generat scandal în coaliţie, liderii UDMR acuzându-i pe pedelişti de trădare. Asta mai ales în contextul în care scorul la CCR a fost de 5 voturi la 4. Pornind de la premisa că judecătorul desemnat de UDMR, Zoltan Puskas, a votat în favoarea legii, care este prioritate zero pentru maghiari, împotriva legii a votat un judecător din cei desemnaţi de PDL şi Preşedinţie. Fapt acuzat de liderii Uniunii, care au ameninţat deja că i-ar bate gândul să provoace căderea Guvernului. Surse politice au declarat pentru Jurnalul Naţional că senatorul UDMR Verestoy Attila l-a anunţat pe liderul PNL, Crin Antonescu, imediat după aflarea votului de la CCR că, dacă Boc îşi va mai asuma răspunderea pe vreo lege, UDMR va vota pentru demiterea Guvernului.

De altfel, Uniunea a convocat de urgenţă şedinţa conducerii formaţiunii, pentru a discuta dacă mai are rost sau nu să rămână la guvernare, în condiţiile în care Marko Bela, iritat, declarase că asumarea răspunderii pe Legea educaţiei este "perfect constituţională". UDMR poate lua în calcul ieşirea de la guvernare dacă se constată că actuala coaliţie nu mai funcţionează ori dacă partenerii de guvernare afirmă că anumite obiective din program, inclusiv adoptarea Legii educaţiei, nu mai sunt valabile, a avertizat ulterior Marko Bela. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, apreciază că decizia CCR în cazul Legii educaţiei a condus la o situaţie fără precedent, care face necesară consultarea Parlamentului de către Guvern. Situaţia în care se află Guvernul este complicată de faptul că în Senat, Cameră decizională pe Legea educaţiei, coaliţia nu mai are majoritate şi şansele ca UDMR să îşi vadă visul împlinit sunt practic nule.
● Adriana Duţulescu


Preşedintele Băsescu s-a dus la Guvern pe furiş
Preşedintele Traian Băsescu a sosit, miercuri seară, după şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria, unde a avut cu premierul Emil Boc o discuţie de aproximativ 30 de minute, după ce Curtea Constituţională a luat o decizie defavorabilă Executivului în cazul Legii Educaţiei.
Preşedintele a dorit ca vizita sa la sediul Guvernului să fie cât mai discretă, maşinile oficiale fiind parcate pe străzi din jurul clădirii Guvernului, şi nu în curtea instituţiei. Surse guvernamentale au declarat, pentru MEDIAFAX, că, aflat în Slovenia, şeful statului l-a sunat pe premierul Emil Boc, în timpul şedinţei de Guvern, pentru a-l întreba dacă în timpul reuniunii de la Palatul Victoria s-a luat o decizie, împreună cu reprezentanţii UDMR, privind procerdura ce trebuie urmată în cazul Legii Educaţiei, după decizia Curţii Constituţionale. "Preşedintele, fiind plecat din ţară, a dorit să se intereseze direct de la premier despre stadiul Legii Educaţiei, iar şeful Guvernului l-a informat pe şeful statului că intenţionează ca săptămâna viitoare să aibă o întâlnire cu conducerea Senatului pentru a insista ca dezbaterile parlamentare pe Legea Educaţiei să nu mai fie tergiversate. Premierul va explica Senatului că Legea Educaţiei trebuie adoptată rapid, astfel încât prevederile acesteia să se regăsească, sub aspect financiar, şi în proiectul bugetului pe 2011", au arătat sursele citate.

Pe aceeaşi temă : Boc - troc cu Educaţia, Învăţământ obligatoriu: 11 clase + 1 an grupa pregătitoare

×
Subiecte în articol: observator