x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constantin Lăcătuşu: "Romanian Eco - Greenland Expedition 2009"

Constantin Lăcătuşu: "Romanian Eco - Greenland Expedition 2009"

de Alexandru Nastase    |    01 Iun 2009   •   00:00
Constantin Lăcătuşu: "Romanian Eco - Greenland Expedition 2009"

Constantin Lacatusu s-a întors în ţară după expediţia sa din Groenlanda. Alpinistul roman a facut o ascensiune solo, in stil alpin, fara ghizi sau tabere intermediare, urcând in premiera mondiala un virf necalcat de om din Groenlanda.

Palmares Eco Greenland 2009

3 IUNIE: Ascensiune pe Gunnsbjornsfeld, 3700m, cel mai inalt virf din Groenlanda si Arctica
5 IUNIE: Ascensiune Peak Capuccino, 3256m ( a 2-a ascensiune, urcat si coborat pe schiuri)
7 IUNIE: Premiera absoluta: PETRA PEAK, 3300m, solo, 1000m diferenta de nivel, virf complex cu crevase, seracuri si o creasta finala expusa. plecare la 1.30, intoarcere la 12.00
9 IUNIE: Ascensiune CONE PEAK, 3669m, al 3-lea vf din Groenlanda si din Arctica
10 IUNIE: Ascensiune DOME PEAK, 3682m, al 2-lea vf. din Groenlanda si Arctica
12 IUNIE: tabara de baza - CONSTABLE PONT (5M, EAST COAST)



Constantin  Lacatusu a urcat in premiera mondiala un virf necalcat de om din Groenlanda.
Alpinistul roman a facut o ascensiune solo, in stil alpin, fara ghizi sau  tabere intermediare. Muntele are 3300m si face parte din masivul Watkins, situat pe coasta estica a celei mai mari intinderi de gheata a planetei.  
Constantin Lacatusu reuseste pentru a 5-a oara sa puna tricolorul pe un munte neurcat si sa scrie istorie romanesca in alpinismul mondial.

Prin telefon, Ticu Lacatusu: " A fost o provocare adevarata, o aventura la care am visat, nimeni nu pasise acolo inaintea mea.  Orice astfel de premiera mondiala este dublata si de sansa de a boteza muntele pe care n-a calcat nimeni pina la tine. Il voi numi Petra Peek, dupa numele fetitei mele mai mici, care a implinit de curind un an. Dupa ascensiunea pe Acoperisul Groenlandei am urcat ieri si pe cel de-al 3-lea , astazi incerc cel de-al doilea pentru ca vreau sa urc cei mai inalti 3 munti ai Groenlandei in aceeasi expeditie".

Constantin Lacatusu va continua proiectul Romanian Eco Greenland Expedition in luna septembrie cu traversarea completa a calotei glaciare a Groenlandei in echipa romaneasca.



03 iunie 2009: Ticu Lăcătuşu a urcat pe Gunnbjornsfjeld
Dupa ce o furtuna a impiedicat ascensiunea cu 2 zile in urma, si i-a intors pe alpinisti la 200 de m sub virf, cucerirea Acoperisului celei mai mari intinderi de gheata din lume a avut loc cu succes si s-a finalizat cu o dificila coborire de 10 Km pe schiuri.
In aceeasi expeditie Ticu Lacatusu se pregateste pentru ascesiunea solo a unui virf din Arctica necalcat de om.
01 Iunie 2009: Ziua vârfului Gunnbjornsfjeld sărbatorită prin încercarea de a-l urca

Tabăra de bază la 3000m altitudine. Temperatură prietenoasă; -20 C şi aproape de cort o urmă de urs polar. Speranţă ar fi să nu se mai întoarcă ursul după urme!!! Astăzi, prima tentativă de ascensiune pe Gunnbjornsfjeld, chiar de ziua vârfului.


29 Mai 2009(SMS): Spre tabăra de bază
La ora 11.30 am aterizat cu bine la Constable Point, East Coast Greenland. A sosit si Twin Otterul inchiriat din Islanda, arata bine desi are 25ani. Maine vom ajunge cu el pe un ghetar la poalele muntilor Watkins unde instalam tabara de baza 2400m. Acum, prima noapte in cortul ultralight vaude odyssey de 1.5kg. Temp ok cam 2 grade, putin vant.


27 Mai 2009(SMS): Islanda
Azi la 14:30 am plecat din Reykjavik spre Groenlanda cu un avion Fokker 50 islandez. Am aterizat după două ore şi jumătate pe o pistă neasfaltată de pe coasta estică a Groenlandei. De aici spre nord 500km cu un alt avion, peste un lanţ de munţi impresionant, dincolo de Cercul Polar, cu intenţia de a ateriza la Constable Point. Aici ne aştepta celebrul Twin Otter, special echipat cu tren de aterizare pe schiuri, pentru a ne duce mai departe pe un gheţar de la poalele munţilor Watkins - cei mai înalţi din Groenlanda. Din păcate, aterizarea la Constable Point a fost imposibilă datorită plafonului de nori extrem de coborât şi vizibilităţii zero. Piloţii au decis întoarcerea în Islanda.

Am ajuns înapoi la Reykjavik după multe goluri în aer şi în stomac dar întregi, aşa că mâine sperăm să călcăm din nou în Groenlanda, direct in Constable Point, la mai puţin de două ore de munţii Watkins. Ar trebui să ajungem în tabăra de bază în ziua următoare dacă norocul ne va surâde. În echipă mai sunt doi englezi, un scoţian, un italian şi un ecuadorian.



Imagini din avion



Constantin Lăcătuşu a ajuns în Groenlanda, se pregăteşte de escaladă
Alpinistul român Constantin Lăcătuşu demarează în această săptămână proiectul "Romanian Eco - Greenland Expedition 2009", o ambiţioasă expediţie românească ce are drept obiective traversarea completă a Groenlandei, ascensiunea celui mai înalt vârf din insula de gheaţă şi ascensiunea în premieră a unui vârf neurcat de om.
Prima etapă a proiectului se va desfăşura până la 14 iunie şi constă în ascensiunea, în premieră românească, a vârfului Gunnbjornsfjeld (3.700 de metri), cel mai înalt din Groenlanda şi Arctica (de la nord de Cercul Polar).

Etapa a doua a proiectului constă în ascensiunea în premieră a unui vârf din Munţii Watkins, pe coasta estică a insulei. Ascensiunea va fi realizata în stil alpin, fără tabere intermediare, într-un singur efort continuu. Vârful şi traseul optim vor fi alese în funcţie de condiţiile concrete de la faţa locului. Ieri, Ticu Lăcătuşu a survolat cu un avion munţii Watkins, indă din pricina plafonului de nori foarte jos aterizarea a fost imposibila. După două ore de survol, s-a întors la Reykjavik în aşteptarea condiţiilor meteo favorabile.

Traversarea completă a calotei glaciare a Groenlandei, în echipă românească, ultima etapă a proiectului, este programată pentru luna septembrie. Traversarea se va realiza pe un traseu de 600 de kilometri, pe schiuri, fără sprijin exterior, de la est la vest, pe la Cercul Polar de Nord.

Expediţia are ca scop şi adunarea de informaţii pentru cunoaşterea impactului încălzirii globale şi al modificărilor climatice asupra reliefului glaciar groenlandez.

Expediţia, organizată de Clubul Montan Român, Everest Media, Asociaţia Română de Film şi Televiziune, se va concretiza şi prin elaborarea unui documentar de televiziune.

În această nouă aventură, Constantin Lăcătuşu va fi ajutat de Baumix, Moldcolor, Rifil, Vaude şi Garmont.

Constantin Lacatusu (Piatra Neamt) este romanul cu cel mai bogat palmares alpin, din care se remarca: primul 8000m pentru Romania (Broad Peak - 8047m, 1992), primul roman pe Everest (8850m, 1995), primul roman solitar pe un 8000m (Cho Oyu - 8201m,  1998),  singurul roman invingator pe cele mai inalte virfuri ale celor 7 continente (1993-2001), tentativa de premiera mondiala pe Everest (8100m in peretele NNE, 1994), 2 expeditii pe Dhaulagiri-Muntele Furtunilor, Himalaya (1996-prima expeditie romaneasca la peste 7500m si 1999- varful NE-8140m), tentativa solo pe Lhotse (Himalaya, pana la 8350m, fara oxigen artificial, fara serpasi) peste 30 ascensiuni externe in premiera romaneasca, 5 premiere mondiale, 11 expeditii in Himalaya.
Geolog, cameraman (mai multe premii si nominalizari APTR=Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania, specializare Discovery Campus Munchen), instructor alpin international.




Mai multe imagini pe www.mountain.ro

×