x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul amână cu şapte luni recensământul din martie 2011

Guvernul amână cu şapte luni recensământul din martie 2011

23 Mar 2010   •   00:00

Guvernul a decis ca perioada de derulare a unui nou recensământ în România să fie amânată cu şapte luni, până în luna octombrie 2011, invocând atât amploarea operaţiunii şi timpul scurt rămas până la culegerea datelor, cât şi necesitatea ca efortul financiar să fie decalat spre finele anului 2011.

Astfel, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca recensământul populaţiei şi al locuinţelor din România să fie derulat în octombrie 2011, şi nu în martie 2011, cum a fost stabilit iniţial. Amânarea cu şapte luni a momentului de organizare a recensământului este justificată de Guvern prin faptul că, în anul 2011, Institutul Naţional de Statistică are obligaţia, în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare, să efectueze două cercetări statistice exhaustive, respectiv recensământul general agricol şi recensământul populaţiei şi al locuinţelor, iar amploarea lucrărilor organizatorice pentru recensământul populaţiei şi timpul scurt rămas până la momentul culegerii datelor în teren impun această decizie.

Executivul argumentează însă amânarea şi prin "aplatizarea" în anul 2011 a cheltuielilor bugetare necesare recensământului populaţiei şi al locuinţelor, coroborate cu cheltuielile bugetare aferente recensământului general agricol.

"Nepromovarea ordonanţei de urgenţă va avea consecinţe negative, astfel că nu se vor elimina suprapunerile activităţilor celor două recensăminte, inclusiv plata recenzorilor pentru ambele recensăminte în semestrul I al anului 2011 şi, totodată, nedecalarea efortului financiar pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor din semestrul I al anului 2011 spre finele anului 2011, existând riscul ca, în condiţiile date, lucrările de înregistrare să nu se poată realiza în luna martie 2011", argumentează Guvernul.

Decizia de organizare, în 2011, a unui nou recensământ al populaţiei şi locuinţelor a fost luată de Guvern în august 2007, pentru o cunoaştere cât mai exactă a numărului şi distribuţiei teritoriale a locuitorilor, precum şi a fondului locativ şi condiţiilor de domiciliu. La sfârşitul anului trecut, Guvernul a stabilit că noul recensământ va fi derulat în perioada 12-21 martie 2011, iar costurile totale aferente procesului de organizare şi desfăşurare se vor ridica la 192 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator