x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prime de Paşte, în plină criză!

Prime de Paşte, în plină criză!

de Gabriela Mladin    |    13 Apr 2009   •   00:00
Prime de Paşte, în plină criză!

La aproape două milioane de euro se ridică valoarea totală a primelor acordate de Paşte salariaţilor de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexurile Energetice din Turceni şi Rovinari, în contextul în care acesteaau blocat investiţiile pe mediu ca să poată face faţă crizei economice.



Angajaţii vor încasa tichete cadou între 400 şi 600 de lei ca primă de Paşte, iar apoi vor pleca acasă în concedii fără plată. Şi funcţionarii Consi­liului Judeţean Gorj primesc câte 500 de lei prime.

STIMULAŢI ŞI CONCEDIAŢI

La Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cei 9.000 de salariaţi vor încasa de Paşte prime în valoare de 400 de lei fiecare, iar la cele două Complexuri Energetice, Turceni şi Rovinari, cei aproape 8.000 de angajaţi vor primi tichete în valoare de 600 de lei fiecare. În total, suma alocată pentru prime se ridică la 8.400.000 de lei, echivalentul a două milioane de euro.

Reprezentanţii celor trei entităţi energetice susţin că nu puteau să renunţe la plata acestor bonificaţii, întrucât există prevederi clare în contractul colectiv de muncă, negociat cu sindicatele la începutul acestui an. Imediat, însă, după ce vor încasa primele, minerii şi salariaţii din energie vor intra două săptămâni în concedii fără plată, ca urmare a cererii scăzute de energie. Ei pleacă la 18 aprilie şi se vor întoarce la lucru la 3 mai.

Ca să poată trece peste criza financiară, cele trei entităţi ale statului şi-au redus programul de lucru, au întocmit un plan de restructurări şi au diminuat  cheltuielile. SNLO se află deja în colaps financiar şi a cerut ajutorul Ministrului Economiei ca să poată "supravieţui", iar Complexurile Energetice din Gorj şi-au blocat investiţiile pe mediu, să poată face faţă situaţiei economice de criză. Cu toate acestea, doar într-o singură zi se cheltu­iesc două milioane de euro pentru prime.

500 DE LEI LA CONSILIUL LOCAL
Şi Consiliul Judeţean Gorj va acorda de Paşte celor 150 de salariaţi prime impo­zabile de 500 de lei pentru fiecare angajat. La fel, justificarea legală există în contractul colectiv de muncă. Adina Andriţoiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat că suma este impozabilă şi este acordată ca urmare a negocierilor contractului de muncă.

×
Subiecte în articol: observator